שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

החולים שבחרו להישאר בבית: "מעדיפים להיות עם המשפחה"

במשרד הבריאות ובקופות החולים ממליצים על אשפוז במלון, אבל יותר מ-3,000 ישראלים החליטו להישאר בבית. "כאן יש לי את כל הדברים שאני רגיל אליהם", סיפר שי מרמת השרון. הרופאים לא מרוצים: "כשאני מדבר עם מאושפזים אני שומע ילדים ברקע, זה לא בידוד הרמטי". במקביל: מניין המתים מהנגיף עלה ל-23

 

חולה חולים קורונה הקורונה אשפוז בית ביתי ()
נשארים בבית. חולי קורונה במצב קל באשפוז ביתי

בעוד שבמשרד הבריאות מגבירים מאמצים לפתוח עוד ועוד מלונות שאליהם יועברו החולים במצב קל, יותר מ-3,000 ישראלים שנדבקו בנגיף העדיפו להישאר בבית: "כאן יש לי את הדברים שאני רגיל אליהם". לפי נתוני משרד הבריאות, ישנם עוד 956 חולים שטרם הוחלט אם יאושפזו בביתם או במלונות ובבתי החולים.

 

למרות הנוחות, ברבים מהמקרים האשפוז הביתי הוא "שטח פרוץ" מכיוון שאין פיקוח הדוק על החולים, על הבידוד והמענה הרפואי מרוחק. אחד הרופאים שמטפל במאושפזי בית: "כשאני מדבר עם המטופלים אני שומע ילדים ברקע, זה לא בידוד הרמטי".

 

משבר הקורונה - העדכונים האחרונים:

שי גרצמן, מהנדס מחשבים בתעשייה הצבאית מרמת השרון, נדבק בנגיף לפני שלושה שבועות בהרקדה של ריקודי עם. "לפני שבועיים קמתי עם חום, התקשרתי למד"א, שהפנו אותי לרופא והוא נתן לי אנטיביוטיקה. יממה מאוחר יותר גיליתי באיחור של עשרה ימים שנחשפתי לחולה מאומת בריקודי העם".

 

ביום שישי שעבר הגיע אליו דוגם ויממה לאחר מכן הוא קיבל תשובה שהוא חיובי לקורונה, והחל באשפוז הביתי. "יש לי מעקב צמוד של אחות. היא מתקשרת פעמיים ביום ולוקחת לי מדדים, הדבר היחיד שחסר זה מד סטורציה שכבר שבוע לא מגיע".

 

"לא כואב לי כלום, אני כבר כמעט שבועיים בלי תסמינים", סיפר. "עשיתי בדיקה בשישי שעבר ובראשון הודיעו לי שעדיין יש לי את המחלה. מבחינת הקופה, כל עוד אין לי תסמינים, בכל 48 שעות אני יכול לעבור בדיקה, אז ברגע שאקבל אישור אני אסע לדרייב אין לבדיקה שלישית".

 

יחד עם שי גר בימים אלו בנו הבכור, החלטה שהתקבלה בטרם נודע שהוא חולה. בנו הצעיר חזר מטיול בפיליפינים ונמצא בבידוד בבית גרושתו של שי, והבכור בא לבית של אבא כדי שהאחים לא ידביקו אחד את השני. "הוא מסתובב חופשי בבית, וכשאני יוצא מהחדר אני לובש כפפות ומסכה ונורא נזהר שלא לגעת בו", סיפר.

 

"אני גר בדירה ולא בבית פרטי ואין לי גינה, אז אני קורא ספרים וחדשות. יכול להיות שהיה לי עדיף להיות במלון עם אחוות לוחמי הווירוס, אבל מצד שני, כאן יש לי את הדברים שאני רגיל אליהם".

שי גרצמן חולה קורונה (מתוך אלבום משפחתי)
גרצמן. "כאן יש לי את הדברים שאני רגיל אליהם"(מתוך אלבום משפחתי)

 

"מעדיפים להיות כולנו ביחד – בבית"

בחלק מהמקרים המשפחה כולה נמצאת באשפוז ביתי יחד. ע', צעיר בן 24 מנתניה, נחשף לחולה קורונה במסיבת פורים שנערכה בקיסריה. "מיד הכנסתי את עצמי לבידוד ביתי בחדר שלי", סיפר. לדבריו, הוא ניסה לעשות הכל כדי ששאר יושבי הבית – הוריו ושני אחיו – לא ידבקו בנגיף. עשרה ימים אחרי שהחל את הבידוד ע' הרגיש רע, באותו הזמן החל גם האח הבכור לפתח תסמינים, אחריו ההורים ואז האח הצעיר איבד את חוש הריח. לטענת בני המשפחה, ככל הנראה מדובר בהדבקות שונות.

 

"לקראת היציאה שלי מהבידוד לא היה לי חום, אבל הרגשתי צמרמורת וחולשה, אמא שלי אמרה למד"א שכולם לא מרגישים טוב", תיאר ע'. "הם באו לקחת דגימות ביום שני שעבר ואמרו לנו שכולם צריכים להישאר בבידוד בתוך הבית. יכולנו ללכת למלונות, אבל לא ראינו סיבה. אנחנו מעדיפים להיות כולנו ביחד, אז עדיף כבר להיות בבית".

 

 

בני המשפחה מספרים שהם מסתדרים עם האשפוז הביתי. את הקניות הם עושים באינטרנט ואם הם צריכים דברים קטנים הם משוחחים עם אחד מקרובי המשפחה "היחיד שיודע על מצבנו" והוא מביא להם את הדברים עד הבית. המשפחה שומרת בסוד על כך שהם נדבקו בנגיף, בעיקר כדי לא להפחיד את סבא וסבתא. "זה לא קל לשמור על הסוד. הם קצת בהיסטריה מהמצב ולא יוצאים מהבית. עשינו שיחת זום לכל המשפחה בלי שהם יודעים על זה. סיפרנו רק לאנשים שבאנו איתם במגע, אחרי שנחלים והמצב ירגע נספר למשפחה".

 

הכעס המרכזי מופנה למשרד הבריאות ולדרך שבה גילו על כך שנדבקו. "המוקד של משרד הבריאות התנהג בצורה מחפירה. עשו לכולנו בדיקה, אבל יצא שרק שלושה חולים, יום אחר כך הודיעו על חולה נוסף במשפחה. לאבא שלי יש תסמינים ולוקחים ממנו מדדים, אבל בצורה לא פורמלית". האם מ' הוסיפה: "רק אתמול השגנו את אישור הבדיקה לבעלי, אחרי צעקות ותחנונים שייתנו לו להיבדק. זו הבדיקה השנייה שלו, כי הראשונה הלכה לאיבוד".

 

"בסוף הם הסכימו שהוא יגיע לבדיקה בדרייב אין", סיכם הבן ע'. "הבן אדם לא מרגיש טוב כשיש ארבעה חולים סביבו ומבקשים ממנו לצאת מהבית, איפה זה נשמע?".

בני הזוג נועם וחמוטל קורן חולי קורונה (מתוך אלבום משפחתי)
נועם וחמוטל קורן. "אני מרגיש שיש איתי מישהו, לא עונים לאשתי בקופת חולים"(מתוך אלבום משפחתי)

בני הזוג נועם וחמוטל קורן חולי קורונה (מתוך אלבום משפחתי)
(מתוך אלבום משפחתי)

נועם וחמוטל קורן שבו לפני כמה שבועות מטיול באוסטריה ועכשיו הם מבלים זמן איכות יחד באשפוז הביתי. "יממה אחרי שחזרנו, אשתי אמרה לי שהיא מרגישה שיש לה תסמינים, התקשרתי למד"א ובאו לעשות בדיקה, רק אחרי שבוע קיבלנו את התוצאות, היא יצאה חיובית ויום למחרת נבדקתי והתגלה שגם לי יש קורונה".

 

כבר 18 ימים שהם בבית, מטופלים מרחוק, ומכיוון שכל אחד מהם בקופת חולים שונה – המענה הרפואי שהם מקבלים שונה. "לי יש אחות שמתקשרת אליי פעמיים ביום, קיבלתי מ'כללית' ערכה ואני מרגיש שיש איתי כל הזמן מישהו, לאשתי אין עם מי לדבר".

 

החוויה עצמה לא פשוטה עבור בני הזוג קורן. "לי היה חום וסחרחורת וממוצאי השבת האחרונה איבדנו את חוש הטעם והריח, אבל אנחנו שומרים על שגרה. קמים כל בוקר ומתלבשים, אני עובד מהבית על העסק ואשתי לומדת".

 

"חוץ מזה שאמרו לי שאני חולה, אני לא מרגיש ככה", סיכם קורן. "עד לאחרונה אמא שלי והשכנים עשו לנו קניות והשאירו את זה ליד הדלת. אני מקווה שעד תחילת השבוע הבא נסיים את האשפוז שלנו".

 

"הבידוד האופטימלי הוא במלון"

יותר מ-3,000 ישראלים שנדבקים בקורונה נמצאים באשפוז ביתי ולא פונו לבתי החולים או למלונות. ההחלטה היכן ישהה כל חולה קשורה בקשר הדוק למצבו הרפואי. בעוד שהחולים הקלים ביותר יישלחו לאשפוז בית, החולים שבמצב מורכב יותר או קשה יותר יאושפזו בבתי החולים.

 

פרמטר נוסף בקביעת מקום האשפוז של החולה היא האפשרות לבודד אותו לחלוטין. אם לא ניתן לבודד את החולה לחלוטין, רוב הסיכויים שההמלצה תהיה לאשפז אותו מחוץ לבית.

 

"ההחלטה הכי קשה היא אם בן אדם יכול להיות באשפוז בית או לא", אמר ד"ר יבגני מרזון, מומחה ברפואת משפחה בקופת החולים לאומית. "השאלה היא אם ניתן לבודד אותו בבית באופן הרמטי. עם זאת, הבידוד האופטימלי הוא כמובן בבית מלון".

 

"יש אנשים שמעדיפים להיות בבית עם המשפחה, ורבים מהם לא יכולים להשאיר את הילדים בבית", הוסיף ד"ר מרזון. "אחרים מסרבים מטעמי נוחות. הם לא מסכימים, ואין לנו אפשרות לשכנע אותם או יכולת להפעיל צו".

 

על הקשר עם המאושפזים בבתיהם אחראיות קופות החולים, שבודקות את מצבם פעמיים ביום באמצעות שאלון ייעודי. חלק מהחולים מקבלים מהקופות ערכות ייעודיות שכוללות מדי חום, מסכות ומכשיר סטורציה שבודק את רמת החמצון בדם.

ד
ד"ר נצר. "היערכות מיוחדת שטרם חווינו כמותה"(דוברות מחוז שרון שומרון, קופ"ח כללית)

ד
ד"ר מרזון. "אין לנו אפשרות לשכנע אותם או יכולת להפעיל צו"

"מדובר בהיערכות מיוחדת שטרם חווינו כמותה, ובבסיסה מעקב רפואי מרחוק תוך ניטור פרמטרים רפואיים", אמר ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה של שירותי בריאות כללית. "העמדנו לרשות המטופלים גם מערך סוציאלי שמשתלב בטיפול ומעניק תמיכה רגשית לחולים, בהתאם לצורך".

 

משרד הבריאות, וגם קופות החולים, ממליצות על אשפוז בבית מלון לחולים הקלים, אולם רבים מסרבים להתפנות ומעדיפים להישאר בבתיהם. הסיבה לכך היא שבעוד שבמלון החולה נמצא לבדו, בבית הוא עלול לבור במגע עם יתר בני הבית. באשפוז הביתי אין שום דרך לקופות החולים לוודא שהחולה אכן מבודד והן מסתמכות על דיווחיו בלבד.

 

אחד היתרונות המרכזיים שיש באשפוז במלונות הקורונה הוא שהפינוי לבית החולים במקרה הצורך מהיר יותר, ולעיתים זה יכול להיות קריטיים. בבית המלון גם ניתן לעקוב אחר המצב של המטופלים.

מלון דן (צילום: מוטי קמחי )
מלון הקורונה בדן פנורמה תל אביב. במשרד הבריאות ממליצים לחולים הקלים להתאשפז שם ולא בבית(צילום: מוטי קמחי )

אמבולנסים עם חולי הקורונה מגיעים לדן פנורמה (צילום: יאיר שגיא)
אמבולנס נכנס למלון. אחד היתרונות המרכזיים במלונות הקורונה - הפינוי לבית החולים מהיר יותר(צילום: יאיר שגיא)

"האם בידוד בבית הוא הרמטי? לפעמים קשה לי להאמין", סיפר ד"ר מרזון. "אני מדבר עם המאושפזים ושומע את הילדים בסביבה, לכן ברור שלא מדובר על בידוד הרמטי. כשאני מנסה לשכנע אותם הם אומרים לי שהם צריכים להתייעץ או לחשוב על זה, אבל זה לא הזמן לחשוב, זו מלחמה".

 

"המסר הכי חשוש שיש לי זה שאם מציעים לאנשים בית מלון – יש לכך סיבה", סיכם ד"ר מרזון. "גם אנחנו מפעילים שיקול דעת. יש מצבים שאני מבין למה הם לא יכולים לעבור, ואני לא מפעיל לחץ".

 

בעולם מסתייגים מאשפוז ביתי

בזמן שבישראל רוב החולים במצב קל נמצאים באשפוז ביתי, בעולם מביעים הסתייגות מכך. בווהאן, העיר שבה החלה התפרצות הקורונה, המליצו בהתחלה לאנשים עם תסמינים קלים על בידוד בבית כדי למנוע עומס כבד על מערכת הבריאות, זאת בלי שידעו כי הם יכולים להדביק את בני משפחתם ואנשים נוספים בסביבה.

 

בתחילת פברואר החלו בווהאן לאשפז את החולים הקלים בבתי חולים מאולתרים שהוקמו באצטדיונים ומקומות נוספים. לפי המומחים, מדובר במהלך שהאט באופן דרמטי את התפשטות הנגיף.

 

בכיר בארגון הבריאות העולמי אמר השבוע: "נכון לעכשיו, במרבית המדינות ההדבקה נעשית בעיקר ברמת המשפחה. אנחנו צריכים לחפש את המשפחות, למצוא את אלה שעשויים להיות חולים ולבודד אותם באופן בטוח ומכובד".

 

ממשרד הבריאות לא נמסרה התייחסות לנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולי קורונה במצב קל באשפוז ביתי
מומלצים