העולם בבית: חשש לעלייה במקרי האלימות במשפחה
ארגוני סיוע מזהירים מגל של מקרי אלימות במשפחה בזמן משבר הקורונה. באיטליה הקורבנות פטורים מחלק מהכללים הנוקשים ובאוסטריה מוציאים בני משפחה אלימים מהבתים שבהסגר. במוקדי סיוע דיווחו על ירידה בפניות לעזרה - וזה לא בהכרח סימן טוב. "הקורבנות זמינים למתעללים כל הזמן"
משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
האנשים מסתגרים – והחיות חוזרות
שרדה את השפעת הספרדית ומתה מקורונה
עניים שנשלחו לבידוד מטפסים על עצים
"עבור אנשים רבים, כבר עכשיו הבית הוא לא מקום בטוח", אומרים באיגוד הפדרלי הגרמני של מרכזי ייעוץ ומוקדי סיוע לנשים (BFF). אבל הלחץ שנגרם על ידי הריחוק החברתי מחמיר את המתחים ומגביר את "הסיכון לאלימות במשפחה ואלימות מינית כלפי נשים וילדים", מזהירים באיגוד.
הסיכונים לא מוגבלים רק לבתים שבהם אלימות כבר הייתה בעיה בעבר. נוסף על הלחץ הנגרם על ידי הסגר, גם החששות סביב ביטחון תעסוקתי וקשיים כלכליים מגדילים את הסיכוי לסכסוכים.
"זה מפעיל לחץ רב על משקי בית", אמרה פלורנס קלודפיר, ראש איגוד ההורים בריין העליון, אזור שנפגע קשות מהגפה בצרפת. היא אמרה שהיא שומעת סיפורים של "הורים שנשברים, שלא יכולים להמשיך" במשפחות שלא היו להן בעיות בעבר.
בסין, שחוזרת אט-אט לשגרה אחרי כמה שבועות של סגר מוחלט, ארגון זכויות הנשים "ווייפינג" דיווח על עלייה של פי 3 בדיווחים על אלימות כלפי נשים. בספרד, מוקד ההתפרצות השני בחומרתו באירופה אחרי איטליה, נרצחה לפני כשבוע אם לשניים, בת 35, על ידי בן זוגה.
"לאן אני יכולה ללכת?"
במקומות אחרים, מרכזי הסיוע הבחינו בירידה בקריאות לעזרה - דבר שלא בהכרח נתפס כסימן טוב. עבור ילדים, צעירים ונשים שהופכים קורבנות לאלימות במשפחה - נפשית או פיזית - המצב הנוכחי פירושו "להיות זמין כל הזמן" להתעללות מצד מבצע העבירה, מדגישים ב-BFF.ההחלטות על סגירת בתי ספר, מועדוני ספורט ומרכזי נוער חשובות כדי לבלום את התפשטות הנגיף ולמנוע עומסים בבתי חולים, אומר ריינר רטינגר, העומד בראש האיגוד להגנה על ילדים בגרמניה. אבל "מי רואה ושומע ילדים שעוברים התעללות כיום?", הוא שואל.
"עכשיו גם האלימות נתחמה. מזה אנחנו מפחדים", אומרת מרטין ברוס, ראש הארגון הפריזאי La Voix de l'Enfant (קולו של הילד).
ביאטריס פרסקו-רולפו, האחראית על הגשת הדו"חות בנושא אלימות נגד נשים באסיפה הפרלמנטרית של מועצת אירופה, ציינה לאחרונה כי כאשר ממשלות מזרימות מיליארדים לכלכלות ולשירותי הבריאות שלהן, אסור להן "לשכוח את חשיבות השוויון וזכויות האדם הבסיסיות".
עמותות סיוע לנפגעי אלימות במשפחה עומדות בפני חרב פיפיות: כאשר עובדים סוציאליים רבים נאלצים לעבוד מהבית, הם אינם מסוגלים להגיע לקורבנות; וכשצריך להביא אנשים למקום מבטחים, לעיתים קרובות אין מספיק מקום בנסיבות הקיימות.
"נשים התקשרו אלינו ואמרו לנו שהן חוות אלימות בבית. הן שואלות: לאן אני יכולה ללכת?", אומרת צ'נאן גולו, מאיגוד ארגוני הנשים בטורקיה.
בגרמניה, השרה לענייני משפחות פרנצ'סקה גיפי קראה לעיריות לארגן מתקני קליטה חלופיים במידת הצורך, בעוד אוסטריה השכנה מספקת מקומות בטוחים לפליטות ואף מוציאה בני משפחה אלימים ממשקי בית שבהסגר.
במדינות עם ההסגר הקפדני ביותר, כמו איטליה, הקורבנות פטורים מחלק מהכללים - כמו הדרישה לשאת מסמך שמצדיק את יציאתם מהבית - אם הם צריכים לבקר במקלט או במרכז סיוע.
"המצב הנוכחי חסר תקדים", אומרת אדריאנה הבסובה, פסיכולוגית מברטיסלבה. היא מקווה שההסגר יוגבל לשבועיים-שלושה. היא מזהירה שאם זה יימשך כמה חודשים, "אני לא יכולה לדמיין כמה האלימות במשפחה עלולה לגבור".