שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

מחשש לפגיעה בפרטיות: נעצרה העברת מידע על נדבקים

פרסום ראשון: לאחר שפרטי נדבקים בקורונה כבר הועברו לכמה רשויות, הורה משרד המשפטים לעצור את העברת המידע. זאת, בעקבות בעיות משפטיות שקשורות לשמירה על פרטיות הנדבקים בנגיף. אתמול אמרו באגודה לזכויות האזרח: "לשר הבריאות אין סמכות להפר פרטיות חולים"

מתחם היבדק וסע בבני ברק (צילום: מוטי קמחי )
"בעיות משפטיות בנוגע לפרטיות הנדבקים". ארכיון(צילום: מוטי קמחי )

 

משרד המשפטים הורה לעצור את העברת המידע לרשויות המקומיות, בעקבות בעיות משפטיות שהתעוררו הקשורות לשמירה על פרטיות הנדבקים. ממידע שהגיע ל-ynet עולה כי כמה רשויות מקומיות כבר קיבלו את המידע הבוקר (ג'), אך בשלב מסוים העברתו ליתר הרשויות נפסקה, למרות פניית ראשי הרשויות למשרד הבריאות בעניין.

 

המאבק במגפת הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:

ליצמן: "להטיל סגר על בני ברק, המצב שם נורא ואיום"

ההגבלות החדשות: להתפלל לבד, חתונות ללא אורחים וצמצום העובדים

כמה חולים ביישוב שלכם, וכמה בדיקות נערכו? הנתונים המלאים

 

אתמול סיכמו שר הבריאות יעקב ליצמן ושר הפנים אריה דרעי כי משרד הבריאות יעביר את פרטי הישראלים שנדבקו בנגיף הקורונה לידי הרשויות המקומיות שבהן הם מתגוררים. בהודעה משותפת של המשרדים נמסר כי "פרטי חולי הקורונה וכן פרטי המבודדים יועברו למשרד הפנים, ומשם יועברו הנתונים לכלל הרשויות תוך חיסיון מידע ושמירה על צנעת הפרט, זאת במטרה לעקוב אחר יישום ההנחיות והאזהרות שניתנו לציבור".

 

אבל לאחר שכמה רשויות כבר קיבלו מידע, העברתו ליתר הרשויות נפסקה. מסירת פרטי הנדבקים עלולה לפגוע בזכותם לפרטיות, וביתר שאת ברשויות המקומיות הקטנות. גורמי הרווחה והאכיפה ברשויות הם אלו שהיו אמורים לקבל את פרטי הנדבקים ממשרד הפנים.

 

יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום

 

 
 
 
 
 

Ichilov Hospital laboratory  ()
מעבדה בבית החולים איכילוב, תל אביב

Сбор проб на коронавирус. Фото: Моти Кимхи  ()
"מסירת פרטים לרשויות עלולה לפגוע בזכות לפרטיות"

מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן, אמר אתמול כי "משרד הבריאות יחל להעביר לנו נתונים מדי יום על המבודדים ועל החולים המאומתים. אנחנו מנחים את מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות לעבור מבודד-מבודד ולבדוק איתו האם יש לו תנאי בידוד הולמים בבית. בעיקר בקרב החברה החרדית והערבית ואוכלוסיות מוחלשות אין תנאים הולמים לבידוד, ואנחנו נעביר אותם למתקנים כמו אכסניות, מלוניות וכו' במימון משרד הפנים".

 

במכתב ששלח בשבוע שעבר יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס אל מנכ"ל משרד הבריאות, ציין ביבס כי "נוכח המצב במדינה כולה, והמשך התפשטות הנגיף, מקיימות הרשויות המקומיות פעולות נרחבות לסייע בידי התושבים להתמודד עם המצב, במכלול תחומי החיים אותם מנהלת הרשות המקומית, בהתאם להנחיות משרדך".

 

"ראשי הרשויות כולם מגויסים ועושים מלאכתם לילות כימים לייתן מענה לתושביהם, ואף יוזמים פעולות ושיתופי פעולה עם משרדי ממשלה, גורמי ביטחון וחירום, ארגוני המגזר השלישי ומתנדבים על מנת לסייע בידי כולנו למגר את הנגיף ולמגר את התפשטותו", הוסיף ביבס. 

 

לאחר ההסכמה בין ליצמן ודרעי, בירך ביבס על ההחלטה. "במהלך הימים האחרונים עשינו מאמצים רבים כדי לקבל את אישור הממשלה לקבלת המידע שיאפשר לנו ברשויות לשמור על תושבינו, להציע למבודדים שירותים נחוצים ולאכוף את ההנחיות של גורמי הבריאות והביטחון בהתאם לסמכויות שניתנו לנו. אנו ממתינים לקבלת הנתונים", הוא אמר.

 

"משרדי הבריאות והמשפטים חייבים להתעשת"

אחד מראשי הרשויות שמשרד הבריאות, בהנחיית משרד המשפטים, סירב להעביר להן את הנתונים אמר ל-ynet: "המשמעות היא דרמטית מבחינתי. כבר התחלתי לבדוק איפה אני יכול לשכן את החולים והמבודדים שאין להם מקום להיות בו והם פשוט מסתובבים ומדביקים אנשים. אם לא יעבירו לנו את המידע מיידית יהיה פה אסון. אני יודע שיש אצלי עשרות אנשים שהם מסוכנים, הם פצצה מתקתקת, ואין לי מה לעשות איתם. משרדי הבריאות והמשפטים חייבים להתעשת".

 

עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח אמר כי "לשר הבריאות אין סמכות להפר את פרטיות החולים והוא גם אינו מוסמך למנות את הרשויות המקומיות כמפקחת או 'אחות גדולה' שתפקח על ציות של חולים להוראת הבידוד. הפרה כל כך בוטה וחצופה של זכויות החולים רק תפגע באמון הציבור בשלטון. וללא אמון הציבור ייכשלו כל המאמצים להדביר את המגפה".

 

בתוך כך, האגודה לזכויות האזרח פנתה לשר הבריאות ולמנכ"ל המשרד בדרישה לפרסם את מסלולי חולי הקורונה הערבים באתר משרד הבריאות בערבית ובעברית, וכן לפרסם אותם גם במפת החשיפה לנגיף הקורונה המקוונת של משרד הבריאות.

 

בשל המחסור במידע על אודות מסלולי חולי קורונה מאומתים מכפרים וערים ערביות, תושבים רבים שהיו חשופים לאותם חולים אינם מודעים שהם צריכים להיות בבידוד, והם אינם זכאים להיבדק בבדיקת קורונה. באגודה לזכויות האזרח אמרו כי "אי פרסום המסלולים פוגע בזכות הציבור לדעת ובזכויותיו לבריאות ולחיים. כמו כן, התנהלות זו מסכנת את החברה הישראלית בכללותה, ואת החברה הערבית בפרט".

 

ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה.


פורסם לראשונה 31/03/2020 14:21

 

חסן שעלאן השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים