שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

חולים ונשארים בבית: "נראה בעתיד את התוצאות הקשות"

עקב התמקדות בתי החולים בטיפול בנדבקים בקורונה, חולים אחרים, ובהם חולי לב, נמנעים מהגעה אליהם מחשש להידבקות - ומסכנים את בריאותם. במקביל, דחיית ניתוחים בשל העומס פוגעת במטופלים. אנקה נוסבאום, למשל, חשה לחץ בחזה, אבל נשארה תחילה בבית - וכמעט שילמה בחייה

עוד לפני שתחזית משרד הבריאות, שלפיה ייתכן שבקרוב כל מיטות האשפוז בבתי החולים יוקצו לחולי קורונה, הפגיעה ביתר החולים במרכזים הרפואיים בארץ כבר מורגשת. חולים שזקוקים לטיפול רפואי לא מגיעים לבתי החולים מחשש להידבקות, לצד אחרים שהטיפול בהם נדחה בעקבות תגבור מחלקות הקורונה.

 

המספרים ממחישים את המצוקה הכפולה: בבית החולים איכילוב בתל אביב דיווחו על ירידה של כ-80% בפניות למיון. בשיבא מספרים על ירידה של 30% הן בפניות למיון והן בכמות הניתוחים שבוטלו. גם במרכז הרפואי בילינסון דיווחו על ירידה של 30% בפניות למיון, וביטול של 25% מהניתוחים.

אנקה נוסבאום (צילום: גדי קבלו)
אנקה נוסבאום. "הרגשתי תעוקה בחזה, ולא פניתי לבית החולים"(צילום: גדי קבלו)

"חולים רבים חוששים להגיע לבתי החולים משום שהמערכת החיסונית שלהם חלשה והם נמנעים מקבלת טיפול", אומר גיל מלצר, מנכ״ל אגודת הלב הישראלי שמסייעת למטופלים, "ולחולים אחרים דוחים את התור לבדיקות, ניתוחים ומעקבים. צריך לחשוב על שגרת חירום שבה מצד אחד מטפלים בחולי הקורונה ומצד שני לא זונחים את שאר המטופלים".

 

אנקה נוסבאום, בת 64 מקריית גת, מטופלת בשיבא. לפני מספר שבועות החלה להרגיש לא טוב, אך לא נסעה לבית החולים. "פחדתי שאדבק בנגיף", היא מספרת, "הרגשתי תעוקה בחזה ובכל זאת לא פניתי לבית החולים".

 

לאחר בדיקה בקופת החולים נאמר לנוסבאום שעליה לפנות לטיפול בבית החולים. רק לאחר שיחה עם הרופא המטפל שלה, פרופ' עמית שגב, מנהל המערך הקרדיולוגי בשיבא, היא הסכימה להגיע לאשפוז. "מתברר שכל מה שחשתי היה אירוע לבבי", היא מספרת, "החליטו מיד שאני צריכה צנתור נוסף. למחרת כבר צונתרתי. למזלי, הגעתי בדקה ה־90. הייתי צריכה לבוא חודש לפני ולא לחכות עם זה".

 

"אנחנו רואים ירידה באשפוזים דחופים בגלל בעיות לב, וזה גורר גם ירידה בצנתורים דחופים", אומר פרופ' שגב, "אנשים עם תחלואה לבבית, התקפי לב והחמרות של מחלות לב מפחדים להגיע לבית החולים. המשמעות היא עלייה בתמותה ובתחלואה בטווח הקצר ובטווח הארוך. אני צופה שנראה את התוצאות הקשות בעתיד. בתי החולים מאורגנים היום בשני מסלולים נפרדים, לחולי קורונה ולאלה שאינם חולי קורונה. המיון, כמו גם האשפוז, מופרדים ואין מגע בין חולים. הפרוצדורות נעשות בחדרי ניתוח נפרדים".

פרופ עמית שגב (צילום: דוברות המרכז הרפואי שיבא)
פרופ עמית שגב. "המשמעות - עלייה בתחלואה בטווח הקצר והארוך"(צילום: דוברות המרכז הרפואי שיבא)

פרופ' שגב מספר כי נוסבאום אינה המקרה היחיד שנתקל בו לאחרונה. "לאחרונה הגיעה לכאן אישה שסבלה מכאבים כל הלילה, ולא רצתה לבוא לפה", הוא אומר, "אם הייתה מגיעה באיחור היא הייתה יכולה למות בביתה או להיות נתונה בסכנת חיים ממשית".

 

מנגד, כאמור, חולים אחרים ממתינים לפרוצדורות רפואיות וניתוחים שנדחו, בשל הגדרתם "לא חיוניים". בין הפרוצדורות: בדיקות CT וניתוחים אורתופדיים. גם ניתוחים לחולי סרטן נדחים.

 

"מובן מאליו שמערכת הבריאות צריכה להשקיע המון במלחמה בקורונה, אבל במקביל חייבים לתת מענה לחולי הסרטן, שמצבם הרפואי עלול להחמיר כתוצאה מדחייה של טיפולים או ניתוחים", אומרת ד"ר שני שילה, מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה, "בגלל הקורונה חולים אחרים עלולים לשלם בחייהם".

 

רויטל סבירסקי מכפר סירקין, שעברה לפני שנה וחצי ניתוח להחלפת אבי העורקים, לא ביצעה את בדיקת המעקב האחרונה שלה. עם זאת, היא מקבלת זאת בהבנה. "זה בסדר שהבדיקה שלי נדחתה וגם טיפול השיניים שלי נדחה", היא אומרת, "אין לי הרבה ברירות. אם זה לא דחוף, אז אני בעיקרון מעדיפה לא להגיע לבית החולים, גם ככה אני נמצאת בקבוצת סיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
אנקה נוסבאום
צילום: גדי קבלו
מומלצים