בעקבות אסיה: המערב מתרגל למסכות
בהונג קונג לבשו מסכות "הלו קיטי" עוד לפני התפרצות הקורונה, בסין מענישים בחלק מהמקומות מי שהולך חשוף פנים – ויש מי שטוען שהמנהג תרם לבלימת הנגיף. באירופה, ארה"ב וגם בישראל הולכים בעקבות האסייתים, אך מבקשים: תאלתרו מבנדנות וצעיפים, אל תיקחו לרופאים
הנחיות ארגון הבריאות העולמי היו ברורות: לבשו מסכה רק אם אתם חולים ומופיעים אצלכם תסמינים, או שאתם מטפלים בחולים שחשודים כמי שנדבקו בנגיף הקורונה. גם ההנחיה של המרכזים לבקרת מחלות ולמניעתן בארה"ב הייתה דומה. אבל כעת יותר ויותר מטילים ספק ביעילות ההמלצות הללו, וגם בארגון הבריאות העולמי וגם בארה"ב – ולמעשה בכל המערב – שוקלים להמליץ לכל מי שמסתובב במרחב הציבורי לעטות מסכה, כדי לנסות ולעצור את ההתפשטות המהירה של המגפה, שבקרוב צפויה לחצות את רף מיליון הנדבקים.
מגפת הקורונה – עוד סיפורים מהעולם:
האם הקורונה היא סכנה לדמוקרטיה?
המדינה שאסור להגיד בה "נגיף קורונה"
"מכסחי הנגיפים": חיטוי המוני עוזר או מזיק?
הכפר שניצל ממגפה מקווה שלמדנו לקח
אמש הייתה זו ישראל שהנחתה את תושביה להסתובב עם מסכות – מאולתרות – בציבור, והלילה הצטרפה אליה לוס אנג'לס. ראש העיר שם, אריק גרסטי, הורה לכל ארבעת מיליון תושבי העיר שיוצאים מבתיהם לצרכים חיוניים – כמו למשל קניית מזון – לעטות מסכות מאולתרות מביגוד ביתי, כמו למשל בנדנות – אך לא מסכות פנים מקצועיות כמו מסכות מסוג N95. אותן, הוא ביקש, יש להשאיר לרופאים, לאחיות ולצוותי החירום.
במקביל, ברשת CNN דיווחו הלילה כי בצוות המאבק בנגיף שהוקם בבית הלבן, התגבש רוב עבור אלו שסבורים כי יש להמליץ לכלל האמריקרנים לפעול באופן דומה. לפי גורמים ששוחחו עם הרשת, ייתכן שההכרזה על כך תיעשה בקרוב.
הנשיא דונלד טראמפ עצמו נשמע פתוח מאוד לרעיון בתדרוך היומי שערך ביום שלישי. "התחושה שלי היא שאם אנשים רוצים לעשות את זה, בהחלט אין פה בעיה. אני אומר: תעשו את זה", אמר הנשיא, תוך שהוא ממליץ – כמו שעשה גם מנכ"ל משרד הבריאות בארץ משה בר סימן טוב – להשתמש בצעיפים במקום במסכות מקצועיות. "תשתמשו אבל בצעיף אם אתם רוצים, אתם יודעים? במקום ללכת החוצה ולקנות מסכה וכו'", אמר טראמפ.
אם הדיווח של CNN נכון וההנחיות אכן ישונו – מדובר בשינוי חד בגישה של מומחי הבריאות האמריקנים. רק לפני כחודש, בסוף פברואר, צייץ הרופא הראשי בממשל האמריקני, ד"ר ג'רום אדמס, באותיות גדולות: "תפסיקו לקנות מסכות". ד"ר דבורה בירקס, מתאמת הבית הלבן לפעילות נגד הנגיף, הזהירה שהמלצה לאמריקנים לעטות מסכות עלולה לגרום לתחושה שגויה של הגנה – ולמנוע מהם לציית לכללי הריחוק החברתי.
באירופה שלוש מדינות כבר הפכו את השימוש במסכה בציבור לחובה – אוסטריה, צ'כיה וסלובקיה. שר הבריאות הצ'כי טען כי השימוש במסכה הצליח לבלום את התפשטות הנגיף בארצו. קנצלר אוסטריה, סבסטיאן קורץ, קרא ביום שני לאזרחי ארצו להתאים את עצמם למנהג ולעטות מסכות בפומבי: "אני יודע שמסכות זרות לתרבות שלנו, זה ידרוש שינוי גדול", הוא אמר.
השינוי בגישה של המערב מגיע בעקבות ראיות הולכות וגוברות ששיעור הנדבקים הא-סימפטומיים – אלו שלא חולים ולא מופיעים אצלם תסמינים – הוא גבוה יותר ממה ששיערו עד כה, וכי גם הם יכולים להפיץ את הנגיף.
בספינת התענוגות "דיימונד פרינסס", למשל, כחצי מכל 600 הנוסעים ואנשי הצוות שנדבקו היו א-סימפטומיים, ושיעור דומה נמצא בקרב האוכלוסייה באיסלנד, שטוענת כי שיעור האזרחים שעברו אצלה בדיקות לאבחון הנגיף הוא הגבוה בעולם.
יותר ויותר מומחי רפואה קוראים כעת לארגון הבריאות העולמי לשנות את ההנחיות שלו בנושא, ולהמליץ לעטות מסכה ביציאה למרחב הציבורי – כדי למנוע מאותם נשאים שאינם חולים להפיץ את הנגיף. בארגון הבריאות העולמי קשובים לקריאות אלו.
"יום אחד או שניים לפני שהתסמינים מופיעים, נראה שאנשים פולטים את הנגיף, וייתכן שאם הם מדברים ויורקים טיפות לסביבה הם מפיצים את הנגיף", אמר אתמול פרופ' דייוויד היימן, מומחה למחלות מידבקות שהוביל את התגובה העולמית להתפרצות נגיף הסארס בתחילת שנות ה-2000. בתדרוך אתמול הוא ציין כי בארגון הבריאות העולמי דנים כעת בראיות חדשות שהגיעו בנושא, ובוחנים את האפשרות לשנות את המלצתם.
בהתייחסו לאותן ראיות של הצלחה בשימוש המוני במסכות, פרופ' היימן הזכיר בפרט את הונג קונג, שם – כמו באזורים רבים באסיה – השימוש במסכות נרחב הרבה יותר בקרב הציבור, ורבים עוטים מסכות כשהם חולים או בעונת קדחת השחת, כיוון שעיטוש או שיעול בפומבי נחשב לחוסר נימוס. במקומות אחרים באסיה, השימוש במסכות נפוץ בערים הגדולות בגלל זיהום האוויר.
בהונג קונג, ציינו ב-BBC בדיווח שלהם בנושא, השימוש במסכות אינו רק אמצעי למאבק בנגיף – אלא גם מקובל תרבותית ולעתים נחשב אף לפרט לבוש אופנתי. עוד לפני התפרצות נגיף הקורונה, כתבו ברשת החדשות הבריטית, בכמה מהשווקים בעיר מסכות עם דמויות "הלו קיטי" היו צו השעה. הונג קונג, יש להזכיר, נפגעה קשות במגפת הסארס לפני כ-13 שנה, והזיכרונות מאותם ימים – כמו גם הלקח בצורך להשתמש במסכות – טריים.
באזורים רבים באסיה מי שיילך בתקופה זו בלי מסכה ייתקל בלא מעט פרצופים זועפים, ובחלק מהמקומות בסין אף עלול להיכנס למעצר. רק הלילה הודיעה ממשלת יפן – שראתה בימים האחרונים עלייה במספר הנדבקים בקרבה וחוששת מהתפרצות – כי תעניק שתי מסכות לכל משפחה.
במזרח אסיה, יש להזכיר, הצליחו מדינות שונות – כמו למשל דרום קוריאה – להימנע מהתפרצות משמעותית של הנגיף, והשימוש במסכות מועלה כאחת הסיבות לכך. פרופ' דונלד לאו, כלכליסט התנהגותי מאוניברסיטת הונג קונג למדעים ולטכנולוגיה, טוען כי הסיבה לכך אינה רק מניעת הפצת הנגיף על-ידי נשאים א-סימפטומיים, אלא ההשפעה שיש למסכה על התנהגות מי שעוטה אותה.
"לשים מסכה בכל יום לפני שאתה יוצא החוצה זה כמו טקס, כמו ללבוש מדים, ובהתנהגות טקסית אתה חש שאתה צריך להתאים את עצמך למה שהמדים מסמלים – שזו התנהגות היגיינית יותר – כמו למשל לא לגעת בפנים שלך או להימנע ממקומות צפופים ולשמור על ריחוק חברתי", הסביר לאו לסוכנות הידיעות AFP.
אבל לא בכל מקום באסיה שבו הצליחו לבלום את הנגיף השימוש במסכות נפוץ מאוד. כך למשל, בסינגפור המליצה הממשלה לתושבים לא לעטות מסכות, כדי לוודא שלצוותים הרפואיים יהיה מספיק מהן. בן קאולין, פרופ' באוניברסיטת הונג קונג לבריאות הציבור, טוען כי צעדים אחרים שנקטו הממשלות באסיה הן אלו שהצליחו לבלום את הנגיף. הוא מנה צעדים כמו איתור נדבקים ובידודם, זיהוי אלו שהיו עמם במגע ובידודם גם כן, ויישום הנחיות הריחוק החברתי על-ידי הציבור.
ובכל מקרה, נראה שהכיוון אליו נע המערב הוא לעבר המלצה לשימוש נרחב במסכות – או לכל הפחות כיסוי בד כלשהו על הפה והאף. ב-CNN ציינו כי בממשל האמריקני יש מי שקורא להימנע מהשימוש במונח "מסכה", ולקרוא במקום זאת לשימוש ב"כיסויי פנים" או "מסכות אדיבות", על מנת להבחין בינם לבין מסכות מקצועיות שבהן ישתמשו אנשי רפואה.