הנחיית המסכות עדיין לא נאכפת: "זה לוקח זמן"
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות הבהיר כי הבקשה לעטות מסכות היא חובה שתיאכף - אך השוטרים עדיין לא קיבלו הנחיה כזו. "זה לוקח זמן", הסבירו גורמים במשטרה. בינתיים, כ-20 חיילים הצטרפו לסייע לשוטרים בפעולות האכיפה בדרום תל אביב, לאחר שתודרכו: "אנחנו לא בשטחים ולא בגבול"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש אמש מהציבור לעטות מסכות או צעיף על הפה והאף ביציאה מהבית, והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אף הבהיר כי מדובר בחובה שתיאכף על ידי המשטרה - אולם במשטרה, עד לרגע זה, עדיין לא התקבלה הנחיה כזו. "זה לוקח זמן", אמרו היום (ה') גורמים במשטרה.
נגיף קורונה – העדכונים האחרונים
6,211 חולי קורונה בישראל : 107 במצב קשה, 33 מתים בפחות משבועיים
שר הבריאות ליצמן ורעייתו נדבקו בקורונה
נתניהו שוב נכנס לבידוד - הפעם עד יום רביעי
מנכ"ל משרד הבריאות וראש המוסד גם נכנסו לבידוד
שיא של 950 מתים בספרד , ירידה באיטליה עם 727 מתים ביממה
שלושה ימים אחרי שנחשף ב-ynet כי במשרד הבריאות צפויים להורות לאזרחים לעטות מסכות ביציאה מהבית, אמר הבוקר גרוטו בריאיון לגל"צ כי ההנחיה "נכנסה כתקנה מחייבת, מה שאומר שזה יהיה חובה ותהיה אכיפה של המשטרה". לדבריו, "במדינות שבהן נוהגים ללכת עם המסכות, שיעור התחלואה נמוך יותר, הם הצליחו לבלום את המחלה".
עם זאת, למרות דבריו של גרוטו, במשטרה עדיין מחכים למסמך רשום ממשרד המשפטים שיבהיר להם כיצד לאכוף את התקנה הזו, באילו תנאים, וגם מה תהיה הענישה. לדברי גורמים במשטרה, "לוקח זמן עד שמגיע מסמך כזה בכתובים".
בינתיים, רבים דואגים להצטייד במסכות. "היה לנו ברור שחשוב להשתמש במסכות", אומרת אור ויינמן, שהגיעה הבוקר לרכוש את המוצר עבורה ועבור הוריה בסניף "סופר פארם" בכרמיאל. "אני רוצה להאמין שכולם עושים את המאמצים להתמגן ולהגן על הסביבה שלנו. התחושה הפחות חיובית היא עצם החיפוש הזה – היינו כבר בשתי חנויות, ואז נסענו לפה כדי למצוא מסכות.
"היו מקומות שבהם נותרו רק המסכות היקרות במיוחד. זה נראה לי מוגזם", היא הוסיפה. "מבחינתי התרחיש הבא יהיה פשוט לתפור לעצמנו מסכות. זה בטוח יהיה יותר אופנתי".
חיילים בדרום תל אביב: "אין סמכות להתערב במעצר"
בתוך כך, כ-20 חיילים התייצבו הבוקר בתחנת שרת בדרום תל אביב כדי לסייע לכוחות המשטרה באכיפת צווי החירום והנחיות משרד הבריאות שהוחמרו.
אמש הצהיר ראש הממשלה נתניהו כי המשטרה תבצע הגבלת תנועה על אזורים מסוימים בדרום תל אביב, אולם ברחובות נווה שאנן נשארה השגרה כמו בימים האחרונים - כשעשרות מבקשי מקלט נמצאים במרחב הציבורי ובגינת נווה שאנן. על פי נתניהו, "כשאני אומר אזורים אחרים, הכוונה למשל שכונות בדרום תל אביב, אתם מכירים את הבעיה".
במהלך תדריך לחיילים שקיים מפקד מתחנת המשטרה, רב-פקד יניב מילר, נאמר בין היתר: "אם מישהו מכם חושב להתערב במעצר, להשחיל איזו בעיטה - אין לכם סמכות. אני מזכיר לכם חבר'ה, אנחנו לא בשטחים ולא בגבול. עד ששוטר מוציא כדור לוקח הרבה הרבה זמן. אנחנו לא בצבא. שוטר יורה במוצא האחרון אחרון שלו, אחרי שירו בו".
בהמשך פירט הקצין על האוכלוסייה המורכבת בשכונה, וציין כי "יש את הנרקומנים למיניהם, חלקם ישראלים חלקם זרים. בואו נגיד שאם יש להם קורונה, זאת המחלה הכי קלה שיש להם. יש להם מחלות שלא שמעתם עליהן".
בתוך כך, בגינת לוינסקי ובסמטת עכו המשיכו גם היום להתקהל עשרות מבקשי מקלט מאפריקה, אך החנויות במדרחוב נותרו סגורות. ברחוב בני ברק, ישבו על ספסל ברחוב וללא מסכות עלי ומואסין, שניהם מבקשי מקלט מאריתריאה. "שוטרים באים ואומרים 'לכו מפה' אבל לאן נלך. אין עבודה עכשיו, אין איפה להיות- אז אנחנו בחוץ", אמר עלי. חברו מואסין אמר כי שמע הבוקר על החובה ללכת עם מסיכה אולם לדבריו המדינה צריכה לתת לו כזאת. "חשוב לשים מסיכה אבל אין לנו כאלה. אם רוצים שנשים מסיכות שיתנו לנו".
במהלך הבוקר ביצעה עיריית תל אביב מבצע הסברה בשכונת נווה שאנן כדי להבהיר את חהשיבות במניעת התקהלויות בשל נגיף הקורונה. במהלך היום ניידת של הפיקוח העירוני עברה בשכונה עם מערכת כריזה והקריאה את ההנחיות משרד הבריאות בשפה האנגלית ובשפה הטיגרינית.
בעירייה ציינו כי בשבועות האחרונים עסקו צוותי הפיקוח העירוניים בכל רחבי העיר באכיפה מול בתי העסק אשר היו פתוחים בניגוד להנחיות במקביל לפעולות בשכונת נווה שאנן על מנת להנגיש את המידע לתושבים בשפתם בשיתוף ארגון מסיל"ה.
נופשים פונו מאוהלים בים במלח: "מפלט מהקורונה"
במקביל נמשכת אכיפת ההנחיות גם בגזרות אחרות, ואפילו בחופי ים המלח. שוטרי מחוז ש"י הגיעו השבוע פעמיים לחוף השאנטי בים המלח ופיזרו נופשים שהקימו אוהלים ושהו בהם כמה ימים.
בפשיטה הראשונה ביום ראשון פיזרו השוטרים כ-40 בני אדם שהגיעו לחוף, אחרי הסבר שניתן להם. במסגרת הפעילות, נערכה הסברה נרחבת לשוהים במקום, פונו כמה מאהלים וכלי רכב שחנו בחניון, וניתנו כמה דו"חות אזהרה בגין אי ביצוע הנחיות צו בריאות העם שניתנו על ידי משרד הבריאות.
בפשיטה השנייה, אתמול, השוטרים שוב נתקלו בכמה קבוצות שהגיעו לחוף כדי להתנתק מהקורונה. הם פיזרו אותם ואף סייעו לחלק מהם בפינוי האוהלים
"צריך לדעת שהמטרה שלנו היא שאנשים ישהו בבתים, ולכן כשההסברה שלנו עובדת והאירוע בשליטה אין צורך בנקיטת אמצעים חריפים יותר", הסביר רב-פקד דוד כהן, קצין השיטור העירוני של מעלה אדומים. לדבריו, "התירוץ העיקרי ששמענו היה 'יצאנו מהצפיפות של העיר וזה מקום מפלט מהקורונה'. כנראה שאנשים לא יכלו לשהות בבתים או בערים וברחו לכאן. אבל הסברנו להם שגם פה יש חשש שהנגיף ידביק".
בסך הכל פונו מהחוף עשרות אנשים בשני המבצעים, אך עדיין נשארה במקום כמות קטנה של אנשים שמוכרים למשטרה כנופשים שגרים בחוף. "בסוף אנחנו צריכים לדעת שהמקרה בשליטה. אבל גם יש אנשים שאין להם לאן ללכת, ואנחנו מכירים אותם ויודעים שהם שוהים בחוף תקופות מאוד ארוכות. אז גם הם נשמעים להנחיות ומפרידים את האוהלים עשרות מטרים אחד מהשני", מסביר רפ"ק כהן.