ראש המטה של בר סימן טוב: "צמרת משרד הבריאות הקפידה על כללי הריחוק"
בעקבות תוצאות הבדיקה של השר ליצמן מבהיר נעם ויצנר בריאיון ל-ynet כי "הישיבות בשבועות האחרונים נערכו מרחוק". ראש המטה ציין כי נתוני התחלואה מדאיגים, אבל "לא יקריסו את המערכת". הוא התייחס לשימוש במסכות: "שימוש לא נכון יכול להזיק - המסכה הופכת למדגרת חיידקים"
ראש המטה של מנכ"ל משרד הבריאות, נעם ויצנר, הבהיר הבוקר (חמישי) בעקבות אבחונו של השר יעקב ליצמן כחולה קורונה כי צמרת המשרד הקפידה על כל ההנחיות למניעת התפשטות הנגיף. "קיבלנו את ההודעה על ליצמן בלילה, כמו כולם", אמר בריאיון לאולפן ynet. "החקירה האפידמיולוגית מתבצעת ברגעים אלו ממש, ונכון לרגע זה, כדי להימנע ולא לסכן אף אחד, אני נמצא בביתי מרוחק מאחרים", הוסיף ויצנר ואמר כי אינו יודע ממי נדבק השר.
"זה משהו שיכול לקרות, זה נגיף מאוד מידבק", הוא הוסיף. "כל צמרת משרד הבריאות - גרוטו, סדצקי ואני - הקפדנו על כללי הריחוק החברתי. רוב הישיבות בשבועות האחרונים נערכו מרחוק, היו גם פגישות פיזיות. לא נפגשנו עם ליצמן כהנהלה כבר תקופה. אם נצטרך להיכנס לבידוד, נעשה זאת". בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו נאלץ לשוב לבידוד. משרד הבריאות עדכן כי מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב וראש שירותי בריאות הציבור פרופ' סיגל סדצקי ישהו בבידוד גם הם.
"אני מרגיש מצוין, ואמשיך לעדכן אתכם באופן שוטף. התכוננו לאפשרות כזאת ונערכנו בהתאם", אמר בר סימן טוב. "אמשיך לנהל את האירוע יחד עם חברי להנהלה באמצעים דיגיטליים, ורצף השליטה על האירוע יימשך". מנכ"ל המשרד, שישהה במתקן בידוד בבית החולים שיבא, הוסיף כי "הצורך להיכנס לבידוד יכול לקרות לכולנו, וחובה עלינו להישמע להוראות. מכאן אני ממשיך לקרוא לאזרחי ישראל לשמור על הנחיות משרד הבריאות".
ראש המטה ויצנר התייחס גם לאוכלוסייה החרדית, ואמר כי "בימים האחרונים חל שינוי תודעתי והבנה בקרב כל הקהילות, כולל עיריית בני ברק וקהילת בני ברק, לגבי חומרת המצב". ויצנר הוסיף: "התפרצות או עליית התחלואה בבני ברק היא לא תוצאה של היום-יומיים האחרונים אלא התנהלות של שבוע ויותר קודם לכן. היות שהתחלואה עלתה, אני חושב שהציבור הבין את חשיבות הריחוק החברתי".
- כמה חולים פונו מבני ברק למלוניות?
"אני לא יודע לומר את המספרים המדויקים. זה מבצע שעוסקים בו משרד הפנים, פיקוד העורף וגורמים נוספים. גם עיריית בני ברק שמה דמויות מובילות מבחינתה שיובילו את המבצע הזה - זה באמת מבצע, לעשות הסברה לאנשים. אני מניח שבימים הקרובים נראה עשרות אנשים שעושים את המעבר מהבית למלונות הייעודיים שהוקמו לצורך כך".
- אמרתם לציבור לשים מסכות ביציאה מהבית, אחרי שבועות שאמרתם שזה לא עוזר.
"זה משהו שנועד לטובת שלום הציבור. זה משהו שהוא אכן נידון, והיו עליו דעות לכאן ולכאן. הסיבה היא שלפעמים שימוש לא נכון במסכה יכול לעשות יותר נזק מתועלת. למשל אם אתה לוקח בד ולא מחליף אותו, והוא עליך לאורך ימים, אתה יוצר סוג של מדגרת חיידקים ולא משפר את המצב. היות שהמחלה התקדמה ותודעת הציבור התקדמה, החלטנו לנקוט את הצעד הזה. הצעד הזה מלווה בהסברה בכל המדיות איך להשתמש במסכה".
- מהם הכללים המדויקים בנוגע למסכות? איפה רוכשים אותן?
"אין למדינת ישראל יכולת לחלק מסכה לכל בן אדם כל הזמן כי מסכות צריך גם להחליף, לא מספיק שנספק מסכה אחת לבן אדם. אפשר לאלתר מסכות באמצעות בד. אם יש אפשרות ניתן לקנות מסכות באופן עצמאי, אבל לא חייבים. לא נכון לגעת בבד עצמו, במקום שבו אנו נושמים והאף והפנים שלנו נמצאים. חשוב שהמסכה עצמה תכסה את האף והפנים, ושנכבס את הבד הזה לפרקים כדי לא ליצור מדגרת חיידקים. כרגע אנחנו לא מדברים על אכיפה, זה לא נכנס לתקנות אלא יותר המלצה לציבור".
- יבואנים מספרים שיש מיליוני מסכות שמחכות להגיע, אולי ישראל צריכה לעשות מבצע להבאתן?
"ישראל נמצאת כבר עמוק בתוך מבצע כזה, ידוע שהוקם חמ"ל ייעודי לרכש שכולל את האנשים המובחרים ביותר במדינה, הטובים ביותר ברכש. הרכש באמצעות משרד הביטחון התחיל עוד קודם, אבל אנחנו נמצאים כבר מעל לשבוע בחמ"ל רכש משותף שעובד 7/24".
ראש המטה ויצנר אמר כי גם דרום תל אביב נחשבת למדגרה אפשרית לקורונה, וציין: "אנחנו מודאגים והיינו מודאגים גם עם ראשית התפרצות הקורונה בישראל, כי הבנו שזה מקום שיכול להיות יותר בעייתי. כבר לפני מספר שבועות נערכו סיורים ופגישות עם הגורמים הרלוונטיים, כולל בעירייה, כדי לנסות ולעשות גם הסברה ייעודית לאוכלוסייה שנמצאת בעיקר בדרום העיר, ולראות איך אנו יכולים להעביר את המסרים".
- תהיה שם נוכחות משטרה, מג"ב או אולי מחסומים?
"הכללים לדרום ת"א הם אותם כללים כמו לכל מקום אחר בארץ. במקומות שלא יכבדו את הכללים, המשטרה איתנו יד ביד. אנחנו בקשר יומיומי איתה, וזה אומר שאם צריך לעשות אכיפה מוגברת באזורים ספציפיים, זה מה שייעשה. הסברה לצד אכיפה משמעותית".
- אנשים התחננו עד אתמול לקבל בדיקות בבתי האבות ואתם סירבתם, למה?
"האנשים המבוגרים וספציפית בבתי האבות הם אוכלוסייה נוספת שנמצאת בסיכון, אנו יודעים ומכירים את זה. כשיש אירוע כזה, הדבר הראשון והמיידי שעושים זה בידוד של האנשים. זה אומנם לא תמיד נעים, אבל זה אמצעי לראות שהמחלה לא מתפרצת ולא מתפשטת".
- אבל מדובר במשפחות מודאגות, יש כבר שלושה נפטרים מבית אבות ספציפי, קצת ישנתם בעמידה.
"אני לא יודע אם ישנו בעמידה, ולצערי גם אם היינו עושים בדיקות ביום הראשון לכולם ואחר כך עוד בדיקה ועוד בדיקה, זה לא בהכרח היה מסייע מבחינת החולים הקשים או הנפטרים בהיבט הזה. הבדיקה הזו לא מספיקה בפעם אחת, כי יכול להיות שהמחלה בבדיקה הראשונה לא מתגלית וצריך לעשות עוד בדיקה לאחר מספר ימים. הדרך המיידית למנוע את התפרצות המחלה והתפשטותה באותו מוסד זה בידוד אנשים, וזה הדבר המיידי שכן נעשה".
- איך אתה מתייחס לנתונים החדשים? אתה רואה התמתנות?
"אני לא יכול לומר עדיין שאני רואה התמתנות, מצד שני אני גם לא רואה קפיצה שממנה אנו חוששים, כזו שתקריס את מערכת הבריאות, אז אנחנו עדיין במצב של שליטה, עדיין זהירים".
- אז המספרים האלה מדאיגים אותך?
"המספרים מדאיגים אותי, אבל אני עדיין לא רואה קפיצה קיצונית לרעה בנתונים. מצד שני המספרים עדיין עולים, ואנחנו רוצים שהמספרים יתמתנו".
ויצנר ציין כי הוא מעריך שבפסח יהיה סגר מלא: "אני חושב שההנחיות לגבי זה היו ברורות כבר עכשיו, נחזור ונאמר - בפסח הזה נקיים את ליל הסדר כל משפחה בעצמה, לא נלך לדודים. אני לא יודע אם הכבישים יהיו חסומים. זו שאלה שתידון עם המשטרה, אני מניח שכן תהיה אכיפה, אבל אני סומך על הציבור שיקשיב לכללים".
רה"מ לשעבר ברק: "להעביר האחריות למשרד הביטחון"
ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, התראיין גם הוא לאולפן ynet והעריך כי "במספר הנדבקים אנחנו נמצאים במגמת ירידה עם שינויים קלילים. אנו נמצאים בערך עם הכפלת הנדבקים כל שבוע. במובן הזה ישראל נמצאת בכיוון טוב. יהיו עוד קורבנות, אסור בשום פנים ואופן להפסיק ללכת עם מסכות ולא להתחיל להסתובב חופשי כאילו לא קרה כלום".
ברק אמר כי "שום דבר לא נגמר, אבל אנו בכיוון טוב. הרבה יותר בכיוון של דרום קוריאה, טייוואן וסינגפור, מאשר איטליה, ספרד, או ארה"ב". הוא התייחס גם להנחיות משרד הבריאות. "לטעמי זה הולך לאט. לכל אלה שמתווכחים מהצד הכלכלי – אם נתעכב, זה מאריך את הזמן שבו נוכל להתחיל לצאת החוצה. העובדה שלא היו בדיקות בהתחלה, נראה את זה בוועדת החקירה, זו שערורייה".
- אבל ההתנהלות נכונה?
נתניהו ניהל את המשבר עם משרד הבריאות, אני חושב שזו שגיאה. אבל בסך הכל לא זו הנקודה העיקרית. נתניהו מסביר מעולה אך מנהל בינוני. כל העניין הזה היה צריך להיות מנוהל לפני חודש כשיטת הטיפול במקרים של מלחמה. הניהול של כל המשבר צריך לעבור מיד למשרד הביטחון ופיקוד העורף. משרד הבריאות הוא בסך הכל רגולטור של נושא הבריאות, הבריאות לא מופעלת על ידי המשרד, הוא לא גוף ביצוע. כאשר אין תפיסה בהירה, לא יודעים להכריע".
- אתה מסכים עם בנט שמנסה לומר 'אנחנו כאן, תנו לנו את המשימה הזאת'
"אתה מושך את זה לכיוון הפוליטי. גם בנט לא יעשה הכל לבד, ברגע שמעבירים למשרד הביטחון יש מערכת אינטגרלית שיודעת לפעול מול כל הגופים בארץ, מול כל הגופים בעולם. כמובן שהיה יותר טוב אם היה יושב בראש משרד הביטחון אדם שיושב שם כבר שנים, אבל בנט בהחלט בסדר גמור. אהבתי לראות את האלוף רוני נומה בבני ברק, זה בן אדם שלא מתעסק בפוליטיקה, אלא בביצוע".
"אני רואה בחיוב את ההירתמות של מכון ויצמן, של מחקר הפיתוח של מערכת הביטחון, לקחו את סיירת מטכ"ל ואת היחידה הטכנולוגית המיתולוגית של אמ"ן והטילו עליהם להתארגן לבדיקות. יש מאבק בקורונה והוא חייב להימשך הוא בנוי קודם כל על האנשים בשטח ועל העובדה שהחלטות הממשלה לא גרועות מידיי".