569 מתו ביממה בבריטניה, נתוני אבטלה קשים מארה"ב
הממלכה ממשיכה להסתמן כמוקד הולך ומחמיר של התפרצות הקורונה, יותר מחצי מהבריטים: "הממשלה הגיבה לאט מדי". מספר התובעים דמי אבטלה בארה"ב הגיע לשיא של 6.6 מיליון. אוסטריה מודה: הנגיף השתולל חודש בעיירת הסקי אישגל, יותר מ-1,000 נדבקו. רבים מהם תיירים מחו"ל, גם מישראל
בריטניה, מוקד התפרצות הולך ומחמיר של נגיף הקורונה, עדכנה אחר הצהריים (יום ה') כי עוד 569 בני אדם מתו בתחומיה מהנגיף ביממה האחרונה, ובכך עלה מספר המתים בממלכה ל-2,921. זהו עוד סימן להחמרת המצב בבריטניה: בימים האחרונים עלה שם מספר המתים היומי באופן עקבי, ואתמול הוא עמד על 563. מספר המתים שדווח היום הוא הגבוה ביותר בבריטניה עד כה.
המספרים המגיעים מאז תחילת השבוע מבריטניה מתקרבים למספרים האיומים של מתים המגיעים כבר ימים ארוכים מאיטליה ומספרד, מוקדי ההתפרצות החמורים ביותר באירופה. במבט עולמי הגיע אחר הצהריים מספר הנדבקים הכללי ליותר מ-960 אלף ומספר המתים ליותר מ-49 אלף.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
- עוד 950 מתו בספרד: חשש שהעניים נדבקים יותר
- חיזבאללה בחזית המלחמה בקורונה
- בזמן הסגר: שמים בחלון דובונים כדי לשמח ילדים
- ציידי המסכות: האנשים שעושים קופה מהקורונה
המספרים מבריטניה מגיעים כשברקע סימנים הולכים וגוברים לחוסר שביעות רצון של הציבור מהאופן שבו טיפלה ממשלת בריטניה במשבר. בראשית הדרך, בשעה שמדינות אחרות באירופה כבר דיווחו על המוני נדבקים ומתים והורו לתושביהן להישאר בבתים, העדיפה בריטניה להסתפק בהגבלות קלות בלבד, ורק בהמשך נקטה צעדים חמורים כמו במדינות האחרות. כמו ברוב המדינות שהוכו על-ידי הנגיף, כעת סגורים בבריטניה כל המוסדות הלא חיוניים, כגון ברים, מסעדות, חדרי כושר ומקומות עבודה שונים.
לפי סקר של מכון "איפסוס" שהתפרסם היום, 56% מהבריטים סבורים כעת שממשלת בריטניה השתהתה יתר על המידה במתן ההוראה לבריטים לשמור על מרחק זה מזה. רק 4% סבורים שהממשלה פעלה מהר מדי. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון סופג בימים אלה ביקורת גם על כך שהממשלה טרם עמדה ביעדים שהציבה לעצמה להגדלת מספר הבדיקות לקורונה שהיא עורכת מדי יום.
ג'ונסון, השוהה כעת בבידוד אחרי שבעצמו נדבק בקורונה, הבטיח היום בסרטון וידאו להגדיל את מספר הבדיקות היומי. לשם השוואה, בעוד גרמניה עורכת כ-500,000 בדיקות בשבוע, בריטניה מסוגלת כעת לערוך כ-13 אלף בדיקות ביום בלבד.
מארה"ב מגיעים הערב סימנים כלכליים מדאיגים: לפי הנתונים החדשים של הממשל, יותר מ-6.6 מיליון אמריקנים הגישו עד לשבוע שעבר תביעה לדמי אבטלה – מספר כפול ממספר השיא שנקבע רק שבוע לפני כן. זהו סימן לכך שפיטורי העובדים הולכים ומתרבים בצל התפשטות הקורונה, המאלצת המוני אמריקנים להישאר בבית. יש כלכלנים המעריכים שעד לאמצע אפריל יאבדו את עבודתם עוד מיליונים רבים, ומספר המובטלים עלול להגיע ל-20 מיליון. שיעור האבטלה עלול להגיע החודש ל-15% – יותר מהשיא הקודם, 10.8%, שנקבע ב-1982.
ארה"ב, נזכיר, הפכה בשבועות האחרונים למוקד ההתפרצות החמור ביותר של הנגיף. מספר הנדבקים בה הגיע כבר ליותר מ-215 אלף ומספר המתים ליותר מ-5,000. הנדבקים והמתים הרבים ביותר נמנו במדינות ניו יורק וניו ג'רזי, אבל מכה קשה ספגו גם קליפורניה, מישיגן, פלורידה ולואיזיאנה.
המלצרית השווייצרית הביאה את הנגיף
באוסטריה הודיעו היום ראשי מערכת הבריאות כי אתר הסקי אישגל והאזור הסובב אותו היו מוקד ההדבקה הגדול ביותר במדינה. לפי בדיקה שערכו, יותר מ-600 תושבים באוסטריה נדבקו שם, וייתכן כי מספר האנשים שאינם אוסטרים ונדבקו שם כפול מזה. לפי הערכות, מאות תיירים שהיו שם, בין השאר מגרמניה, נורבגיה ואיסלנד, נדבקו בעיירת הסקי, הסמוכה לנקודת המפגש בין אוסטריה, שווייץ ואיטליה. גם אזרחים ישראלים ששבו בשבועות האחרונים מהאתר התגלו בהמשך כנשאים של הנגיף.
הרשויות המקומיות מואשמות כי הגיבו לאט מדי להתפשטות הנגיף בעיירת הסקי, ורבים טוענים כי היה עליהן להבין מהר יותר שהברים שבהם נפגשים הגולשים והנופשים בשולי הסקי ושלל אתרי הנופש שאותם הם פוקדים באזור הם מצע נוח להתפשטות הקורונה. האזור בּוּדד רק ב-13 במרץ. גורמים בכירים בווינה ובאינסברוק, בירת מחוז טירול שבו שוכנת אישגל, הודו שנעשו טעויות. לפי ההערכות, מלצרית שווייצרית היא שהביאה איתה את הנגיף לאישגל, כחודש לפני שהאזור בודד.
גורמי בריאות באוסטריה מאמינים שבר בשם Kitzloch, שבו נדבקו ברמן וכמה תיירים, היה במשך שבועות ארוכים המוקד הראשי של התפרצות הנגיף באישגל. הבר נסגר רק ב-9 במרץ, כשבוע אחרי שהברמן פיתח תסמינים של הנגיף. כעת ברור שאחרים נדבקו שם בקורונה זמן רב לפני כן. לפי החקירה האפידמיולוגית, המלצרית השווייצרית נדבקה כבר ב-5 בפברואר, אבל חשה בטוב ונבדקה רק ב-9 במרץ, אז התברר שחלתה.
אירופה הייתה שאננה? "הדברים תחת שליטה"
הולנד, שאף היא מדווחת בימים האחרונים על יותר מ-100 מתים מהנגיף מדי יום, עדכנה אחר הצהריים כי עוד 166 מתו מקורונה בתחומיה, ובכך עלה מספר המתים הכללי במדינה ל-1,339. מספר הנדבקים הכללי עלה ב-8%, ל-14,697.
באירופה כולה, כמו ביבשות אחרות בעולם, מתמודדים בימים אלה עם מחסור קשה בציוד ובכוח אדם רפואי, עובדה שגם היא גורמת למספר גבוה של נדבקים ומתים. היום חשפה סוכנות הידיעות רויטרס כי בקושי חודש לפני שהנגיף התפרץ במלוא העוצמה ביבשת ומדינות החלו במרדף שלהן אחר מסכות מגן ומכונות הנשמה, טענו נציגי המדינות בפני האיחוד האירופי כי מערכות הבריאות שלהן ערוכות ומוכנות וכי אין צורך להזמין ציוד נוסף.
הדיווח של רויטרס נשען על מסמכים רשמיים של האיחוד האירופי. "הדברים תחת שליטה", אמר גורם בכיר בנציבות האירופי בישיבה בדלתיים סגורות עם נציגי המדינות החברות ב-5 בפברואר, שבועיים אחרי שסין הטילה סגר על קרוב ל-60 מיליון תושבים במחוז חוביי, שם התפרץ הנגיף לראשונה. "יש רמת מוכנות גבוהה במדינות החברות, ורובן החלו לנקוט אמצעים כדי לזהות מקרי הדבקה בנגיף ולטפל בהם", אמר אז. דבריו נשענו על דיווחיהם של שליחי המדינות החברות.
שתי מסכות לכל בית ביפן: "הממשלה רצינית?"
ביפן, שבתחילה נראה כי חמקה מהתפרצות חמורה של הנגיף אבל כעת הוא הולך ומתפשט בה, מופנים היום לעג וביקורת לראש הממשלה שניזו אבה, על שבמקום להכריז על מצב חירום בשל התפשטות הנגיף הציע לספק שתי מסכות בד חינם לכל בית אב במדינה. לפי ההצעה, המסכות יישלחו ל-50 מיליון בתי האב ביפן החל מעוד שבועיים, תחילה לאזורים שבהם יש התפרצות ממשית.
בימים האחרונים ניכר תסכול הולך וגובר בציבור היפני מהטיפול של ראש הממשלה במשבר. רק אתמול הזהירו מומחים כי יפן נמצאת בדרך למשבר בריאות חמור, בעיקר בשל התפשטות הנגיף בטוקיו וסביבתה, ולכן נראתה הצעתו של אבה מוזרה במיוחד. הוא הסביר: "אפשר להשתמש בסבון כדי לשטוף את מסכות הבד ולהשתמש בהן מחדש, וזו יכולה להיות תגובה טובה לעלייה הפתאומית האדירה בביקוש למסכות". גולשים ברשת הביעו תמיהה: "ממשלת יפן רצינית? זה בזבוז גמור של כספי המסים", כתב אחד מהם.
רק בשבוע שעבר הוחלט לדחות בשנה את אולימפיאדת טוקיו שאמורה הייתה להיערך בקיץ הקרוב, וכיוון שבימים שלאחר מכן הגיעו לפתע עוד ועוד דיווחים על מקרי הידבקות בקורונה בבירה ובסביבתה יש שתוהים אם הממשלה ניסתה תחילה במכוון לגמד את ממדי ההתפרצות ביפן, בתקווה שלא יהיה צורך לדחות את המשחקים האולימפיים. ראש הממשלה אבה דחה את הטענות האלה.
עד כה התגלו ביפן יותר מ-2,600 נדבקים ונרשמו 71 מקרי מוות. ביממה האחרונה זוהו 97 מקרים חדשים באזור טוקיו לבדו, שיא יומי לבירה היפנית. ראש הממשלה אבה טוען כי אין זה הזמן להכריז על מצב חירום, והצהיר כי ייתן לרשויות את הכוח המשפטי לדחוק בתושבים להישאר בבתים, לסגור בתי ספר ולנקוט צעדים נוספים.