סינוואר מאיים: "כשנצטרך מכשירי הנשמה, שישה מיליון ישראלים לא ינשמו"
מנהיג חמאס ברצועה איים על ישראל אך הוסיף כי לאור המצב, בארגון "מוכנים לעשות ויתורים חלקיים בנושא השבויים בתמורה לשחרור ישראלי של אסירים מבוגרים, חולים ואסירות". מניין חולי הוקורנה ברצועת עזה עומד על 12
יחד עם עזה, מספר חולי הקורונה בשטחי הרשות הפלסטינית עומד על 160 בני אדם, 148 מהם בגדה המערבית. הסיבה שמספר החולים נמוך יחסית נעוצה בשני משתנים שקשורים זה לזה בצורה עקיפה: מספר הבדיקות שנעשות לגילוי חולי קורונה ומגבלות התנועה שהוטלו על התושבים על ידי הרשות כבר בשלב מוקדם מאוד של המשבר, עוד לפני ישראל.
עד הערב ערכו הפלסטינים 7,500 בדיקות בלבד לגילוי קורונה, בגדה וברצועה יחד. מדובר במספר בדיקות נמוך מאוד ובכדי לסבר את האוזן – בישראל נעשו ביממה האחרונה יותר בדיקות ממה שעשו הפלסטינים בחודש שלם.
מספר הבדיקות הנמוך נובע מכך שאין לפלסטינים מספיק ערכות בדיקה לקורונה ואין להם גם מספיק מעבדות שיעמדו בקצב בדיקות גבוה. ברצועת עזה לדוגמה ישנם כעת אלפים בודדים של ערכות בדיקה. חמאס לא ממהר להשתמש בהן ושומר אותן למקרה של התפרצות מקומית בשכונה או בעיר ברצועה אשר תצריך מספר בדיקות גבוה.
בנוסף, ישנה בכל רצועת עזה רק מעבדה אחת שעורכת בדיקות לגילוי קורונה. הברומטר של חמאס בשבועיים האחרונים הוא מחלקות האשפוז הנשימתיות בבתי החולים ברצועה. כל עוד חמאס לא מזהה עלייה באחוז המאושפזים שם – הוא מניח שאין מקרי הדבקה משמעותיים שאינם ידועים לו.
כל זה יכול להשתנות במהירות, כפי שאיים הערב סינוואר וכפי שכבר פורסם ב-ynet בשבוע שעבר. התפרצות שכזאת עם ניצנים של אובדן שליטה עלולה לדחוף את חמאס להסלמה צבאית מול ישראל כדי להפעיל את מלוא הלחץ עליה לסייע. גם האפשרות ולפיה חולי קורונה יחלו בעימותים על הגדר או בצעדות לעברה היא תרחיש ריאלי. גם התפרצות של קורונה בבתי הכלא בישראל והידבקות של אסירים ביטחוניים עלולה להביא להפרת השקט ואולי אף לירי רקטות.
בינתיים חמאס השלים את מחנות הבידוד שהקים והכין את בתי החולים לקליטת חולים קשים במידת הצורך. ברצועת עזה ישנן 65-60 מכונות הנשמה והן לא יספיקו אם תהיה התפרצות.
לישראל, כמובן, אין אינטרס לתרחיש כזה בימים שבהם המערכת הצבאית רתומה למאבק בהתפשטות הנגיף בארץ ולכן המדיניות של שר הביטחון נפתלי בנט היא לפתוח את השערים לרצועה להכנסת ציוד רפואי ואמצעים שמספקים לה ארגון הבריאות העולמי, הרשות הפלסטינית ומדינות ערביות ובראשן קטאר.
התפרצות תוביל לקריסת מערכות
התחושה בימים אלה בקרב התושבים ברשות הפלסטינית היא קוסמופוליטית. "יש משבר והוא פוקד את כל העולם. אין ערבים, אין יהודים ואין אמריקנים", אמר עיתונאי פלסטיני מוכר מרמאללה. "הווירוס הזה לא מבקש ממך תעודת זהות לפני שהוא תוקף אותך".
אדם אחר סיפר כי המונח "איחתילאל" (כיבוש) נמחק מהלקסיקון. לפחות באופן זמני. "אתה יודע מה ההבדל בין הסגר של הצבא לסגר של הקורונה?", הוא שאל וענה: "בסגר של הצבא אתה יודע שזה ייגמר תוך יום-יומיים. עכשיו אתה אפילו לא רואה את הסוף ולא יודע מתי הוא יגיע".
הרשות הפלסטינית לוקחת ברצינות את עניין הסגר ולא מאפשרת לתושבים לעבור מכפר אחד לאחר או להיכנס ולצאת מהערים הגדולות. בכל הכניסות לערים ולכפרים מוצבים כוחות של המנגנונים הפלסטינים שאוכפים ביד ברזל את העניין. הסיטואציה הזאת יצרה מצב אירוני שבו למנגנונים יש אחריות חלקית על האטת קצב התפשטות הקורונה גם בהתנחלויות.
תופעה מעניינת אחרת היא שמנגנוני הביטחון הפלסטינים הפכו להיות מי שתופסים שב"חים (שוהים בלתי חוקיים) שבאים לעבוד בשטח ישראל ללא רישיון ושבים חזרה לשטחי הרשות הפלסטינית במקומות שבהם ישנן פרצות בגדר. הסיבה לכך היא חשש פלסטיני שאותם פועלים יחלו בקורונה בישראל וידביקו את קרוביהם בגדה המערבית.
משרד הבריאות הפלסטיני כבר דיווח על כמה מקרים כאלה בחודש האחרון. הסיבה ליד הקשה היא ההבנה הפלסטינית שהתפרצות הנגיף תוביל במהירות לקריסה של כלל המערכות ותערער את היציבות ברשות.
בימים האחרונים פתחה הרשות הפלסטינית בקמפיין הסתה מתוזמר, חריף ומתמשך נגד הפועלים הפלסטינים שעובדים בישראל ובאזורי התעשייה בהתנחלויות. אותם פועלים מואשמים כמי שמייבאים את הקורונה לרשות הפלסטינית במטרה ללחוץ עליהם ועל משפחותיהם לשוב לשטחי הרשות הפלסטינית.
ההסתה לא מופנית רק נגד הפועלים הפלסטינים העובדים בישראל אלא גם נגד ישראל עצמה. ומי שעומד בראש הקמפיין הזה הוא ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה, שתוקף את ישראל חדשות לבקרים על מדיניותה ועל התנהלותה.
בשל העובדה שאבו מאזן הוכנס לבידוד מפאת גילו המתקדם (84), אשתייה תפס את החלל ומנהל למעשה את המערכה נגד הקורונה ברשות הפלסטינית. הוא הפך לדמות הדומיננטית ביותר בימים אלו ברשות הפלסטינית וניכר שהוא מנסה לזכות על הדרך בכמה קלפים שיקבעו את מעמדו ביום שאחרי עידן אבו מאזן.
אשתייה האשים בשבוע שעבר שחיילים ישראלים נשלחים להפיץ את הקורונה בשטחי הרשות. אמירתו באה בעקבות סרטון שבו נראים שני חיילים בפעילות בשטחי הגדה יורקים על רכב פלסטיני. הסרטון והאמירה יצרו כצפוי מהומה שנראה כי אשתייה רק הרוויח ממנה. אתמול הוא כבר האשים את ישראל בכך שהיא מכשילה את המאמצים הפלסטיניים להיאבק בקורונה. "הניחו לנו לנפשנו", צייץ בטוויטר.
ובינתיים, המצב בשטחי הרשות הפלסטינית יוצר גם סיטואציות מוזרות שלא הורגלנו אליהם. כך למשל, פלסטיני מהרצועה שהשתחרר השבוע מהכלא בישראל אחרי יותר מעשור הוכנס לרצועת עזה היישר לכלא מסוג אחר - בידוד של שבועיים בחדר במלונית קורונה בעיר עזה.
אישה פלסטינית שהייתה מאושפזת בבית חולים במזרח ירושלים אחרי שילדה שלישיה, שבה לעזה היום והוכנסה לבידוד יחד עם שלוש התינוקות בני פחות מחודש. ובחברון נשפטו שלושה מתושבי העיר למאסר של לא פחות משנה משום שהפרו את התקנות לשעת חירום שהטילה הרשות הפלסטינית על כלל התושבים.