האתגר בבני ברק: "מקום צפוף, קשה להבין איפה יש חולים"
בעירייה מנסים להשתלט על המצב באמצעות מטה מאבק מיוחד. אחת הבעיות המרכזיות היא מעקב אחרי האנשים שחייבים בבידוד וטרם חלו: "אנחנו צופים עלייה בכמות החולים כי הציבור איחר במילוי ההנחיות". 4,500 קשישים יוצאו למלוניות מחוץ לעיר
אחד המאמצים המרכזיים של העירייה הוא לקבל תמונת מצב עדכנית ומהימנה על מצב התחלואה. תא"ל (במיל') רונן מנליס, דובר מערך ההסברה של מטה המאבק העירוני, הסביר כי "זה מקום צפוף ולכן מורכב להבין איפה יש חולים. קיבלנו את המידע ואנחנו בקשר עם האנשים הרלוונטיים. יש מאמץ מודיעיני להבין את החקירות שעוקבות אחרי החולים, כדי להבין מי לא יכול לעמוד בהנחיות".
מנליס הוסיף כי "לא הוטל משטר צבאי על העיר, נומה בא בהתנדבות כאזרח כדי לסייע לתושבי העיר ולעירייה במאמץ החריג שנפל עליהם. זה אירוע בסדר גודל ובעוצמה שהייתה מקשה על כל עירייה, ובבני ברק על אחת כמה וכמה".
לדבריו, "יש בעיר מאות חולים וצריך להגיע אליהם אחד אחד ולפעול להוצאה של רבים מהם החוצה. עם זאת, לא תהיה הוצאה של 900 חולים מבני ברק, אי אפשר להוציא את כולם. לכן אנחנו בונים מערך בראשות קצינת רפואה מפיקוד העורף שיחליט מי יישלח לבית מלון ומי יישאר באשפוז ביתי. יש כאלה שלא נכון להוציא".
אחת הבעיות המרכזיות שיש לעירייה היא מעקב אחרי האנשים שחייבים בבידוד וטרם חלו. "תמונת המבודדים שלנו לא טובה, כי הדיווח לא טוב. מספר החולים שווה למספר המבודדים וזה מעיד על פער. מי שבא במגע עם חולה קורונה אמור להיות בבידוד", אמר מנליס. "אנחנו מבינים את הקושי בבידוד בבני ברק, בגלל שבדירות קטנות שוהים בני משפחה אחת, לפעמים גם כמות גדולה של אנשים. לכן אנחנו נותנים פתרונות כמו בתי מלון עם הכשרים מיוחדים".
מנליס הוסיף כי העירייה החלה לבדוק בצורה רנדומלית בתים של אנשים שלא מרגישים טוב ודיווחו על כך למוקד 106 של העירייה. "ההיענות של האוכלוסייה מצוינת והיא מבינה היום שצריך להישאר בבתים ולהימנע מהתקהלויות, רוב האוכלוסייה פועלת לפי ההנחיות", אמר מנליס. "על פי ההערכות שלנו תהיה עלייה בכמות החולים, כי זה מבוסס על כך שהציבור איחר במילוי ההנחיות".
הוא התייחס גם להפגנות של הפלג הירושלמי, שמסרב לציית להנחיות. "זה אתגר ויש בבני ברק קבוצות קטנות שמאתגרות את ההנחיות, אנחנו מקווים שזה יתמעט", הוא אמר. "איפה שיש התקהלות לא חוקית אנחנו נעבור לאכיפה עם המשטרה. במונחים של 210 אלף תושבים, הקיצוניים זה השול של השול".
סגן-ניצב עופר דרור, מפקד כוח המשימה המשטרתי בבני ברק, אמר היום כי "אנחנו ממשיכים בפעילות סמויה וגלויה. כרגע אני חייב לשבח את התושבים, מרביתם שומרים על ההנחיות. אלה שמפרים, אנחנו מטפלים בהם ביותר אינטנסיביות".
דרור הוסיף כי "אנחנו ממשיכים לפעול לפי הערכת מצב, כמו בכל הארץ, כרגע אין שום הנחיות חדשות, כשייכנסו הנחיות חדשות נפעל בהתאם. אין מחסומים ביציאות בכלל מכיוון שאנחנו רוצים לבדוק את הנכנסים לעיר. יש לא מעט שאלות. במרחב הציבורי צריך להיות רק מי שצריך להגיע לעבודה חיונית. מי שלא עושה את זה - מקבל דו"ח".
מוקדם יותר היום ביקר בעיר שר הביטחון נפתלי בנט. הוא שוחח בווידיאו עם ראש העיר אברהם רובינשטיין, שנמצא בבידוד, ונפגש עם נומה. בהמשך הוא ביקר בכמה חנויות ומרכולים כדי ללמוד על המצב בשטח.
ראש מנהל החירום במשרד הפנים, אלי רגב, יעמוד בראש חמ"ל מיוחד שיפעל ביחד עם מד"א ופיקוד העורף להוצאת החולים והמבודדים שאין להם את התנאים ההולמים לבידוד ביתי. החולים והמבודדים יועברו למתקנים ייעודיים. עד כה הוצאו כמה עשרות חולים מהעיר.
בנוסף, משרד הפנים מתכנן קמפיין הסברה במגזר החרדי שיקרא למבודדים שאין באפשרותם להיות בתנאי בידוד ביתי לפנות לאגף הרווחה המקומי באמצעות המוקד העירוני ולבקש פינוי. מי שיאותר על ידי הרווחה המקומית כמיועד לבידוד יקבל קריאה שלא להתנגד לפינוי למתקן ייעודי, מתוך הבנה שהוא מסכן את עצמו ואת סביבתו.
היום סיכמו בנט ושר הפנים אריה דרעי כי 4,500 קשישים בני 80 ויותר יועברו מבני ברק וישוכנו במלוניות מחוץ לעיר כדי להגן עליהם מנגיף הקורונה. המהלך יתבצע בתיאום עם מטה המאבק העירוני. האוכלוסייה הבוגרת (גיל 80-60) תישאר בבידוד ביתי הרמטי ככל האפשר, במקביל להקפדה על כללי הזהירות (ריחוק חברתי, חיטוי וחבישת מסכות פנים) בקרב כלל האוכלוסייה בכל הגילים.
הערב צפויה הממשלה לאשר תקנות לשעת חירום שלפיהן תהיה רשאית להכריז על הגבלת כניסה ויציאה מאזור מסוים, במקרה של התפשטות קורונה. במסגרת התקנות החדשות, ייקבע כי במקרים בהם התפשט נגיף הקורונה בהיקף נרחב באזור מסוים בישראל, הממשלה תהיה רשאית להכריז על אזור זה כאזור מוגבל - ובלבד שתתקיים אספקה נאותה של מצרכים ושירותים חיוניים בתוך האזור. השר לביטחון פנים גלעד ארדן הציע שבני ברק תהיה המוקד הראשון.