הממשלה אישרה תקנות "אזורים מוגבלים": יישובים חרדיים על הכוונת
התקנות המאפשרות להגביל כניסה ויציאה מאזור מסוים אושרו - והיישוב הראשון שהוכרז הוא בני ברק. היישובים הבאים בתור הם אלעד, מודיעין עילית, ביתר עילית ובית שמש. מנכ"ל משרד הבריאות חולל סערה כשדרש למנוע לחלוטין הגעת נוסעים מחו"ל, כולל ישראלים
הממשלה אישרה אמש (יום ה') את התקנות לשעת חירום המאפשרות לה להכריז על הגבלת כניסה ויציאה מיישובים ומשכונות כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. היישוב הראשון שהוכרז במסגרת זו הוא בני ברק והיישובים הבאים שיוגבלו הם אלעד, מודיעין עילית, ביתר עילית ובית שמש. תושבי בני ברק אינם יכולים לצאת מהעיר למעט יציאה לטיפול רפואי, הלוויה של קרוב מדרגה ראשונה או הליך משפטי. הממשלה תדאג לאספקת מצרכי מזון ולשירותים הכרחיים לבני ברק. בדיון נאמר כי קצב הנדבקים היומי בעיר עומד על כ-15 אחוזים ועד שתחל הוצאת החולים לבידוד - יהיו בבני ברק כ-2,000 חולים.
עם זאת, בדיון לא הוזכרה שכונת מאה שערים בירושלים, אם כי התקנות יחולו גם על אזורים ספציפיים ולא רק על ערים שלמות.
לעיון בתקנות הנוגעות לאזורים מוגבלים - לחצו כאן
ההכרזה על יישוב או שכונה כאזור מוגבל תקפה לשבוע אך ניתן להאריכה בחמישה ימים בכל פעם עד ל-21 יום בסך הכול. מעבר לכך יידרש אישור הוועדה לענייני קורונה בכנסת. כמו כן, אם יחדלו להתקיים הנסיבות המצדיקות את ההכרזה על אזור מוגבל - תודיע על כך הממשלה מיד.
הממשלה גם החליטה על הקמת ועדת שרים בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שתוסמך להכריז על אזור כ"אזור מוגבל". הוועדה תורכב מנתניהו שיהיה יושב הראש, שר הפנים אריה דרעי יהיה ממלא מקומו. עוד בוועדה השר לביטחון פנים גלעד ארדן, שר הבריאות יעקב ליצמן, שר הביטחון נפתלי בנט ושר האוצר משה כחלון.
כמו כן אישרה הממשלה כי כל אזרח שיחזור מחו"ל ישהה במקום לבידוד מטעם המדינה. עם הגעתו מחו"ל לישראל יידרש כל אדם לעבור לבידוד מטעם המדינה, אלא אם הצליח להוכיח כי הוא יכול לקיים את תנאי הבידוד בביתו או במקום אחר העומד לרשותו. תקנה זו לא תחול אם יתברר שאין מקומות פנויים במקום לבידוד מטעם המדינה.
עוד נקבע, כי רופא מחוזי או רופא ראשי של קופת חולים רשאי להורות לאדם שמצוי בבידוד לשהות במקום לבידוד מטעם המדינה, אם מצא כי לא ניתן לקיים תנאי הבידוד בבית מגוריו או במקום אחר העומד לרשותו. ניתן להגיש ערר על ההחלטה תוך שני ימי עבודה בעתירה מנהלית לבית המשפט לעניינים מנהליים.
בנוסף, המדינה תספק למי שמצוי בבידוד במקום מטעמה מזון ומוצרי ניקיון. אדם שחזר מחו"ל והפר את ההוראה לשהות במקום בידוד מטעם המדינה, או כל אחד אחר שהפר את הוראת הרופא המוסמך לשהות בבידוד מטעם המדינה - דינו שישה חודשי מאסר או קנס כספי בסך 5,000 שקל.
גלנט נגד בר סימן טוב: "עשה מה שהשרים אומרים לך"
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, שנמצא בבידוד, אמר בדיון שעסק גם בישראלים החוזרים מחו"ל, כי אם הדבר היה תלוי בו - הוא לא היה מכניס אף אחד מהם לארץ, כולל אזרחים ישראלים. שר העלייה והקליטה יואב גלנט זעם על כך ותקף: "מדובר באזרחי המדינה. יש לך ממשלה ואתה תעשה מה שהשרים אומרים לך. אתה פקיד ומי שקובע הם השרים ולא אתה".
בדיון הוחלט כאמור כי בשלב הזה תוכרז העיר בני ברק כ"אזור מוגבל". בממשלה מתכננים להוציא את החולים מבני ברק לבידוד במלוניות מיוחדות. על כך אמר מנכ"ל משרד הבריאות כי קיימת מורכבות בנושא והביע חשש כי תושבי העיר לא ישתפו פעולה ולא ייבדקו. הוא הוסיף כי בציבור החרדי אין סמארטפונים ולכן אי אפשר להתחקות אחר מסלולם.
בפתח ישיבת הממשלה הטלפונית, איחלו ראש הממשלה בנימין נתניהו וכמה מהשרים רפואה שלמה לשר הבריאות ליצמן שחלה בקורונה. אלא שמאחורי הקלעים, התבטאו שרים בחריפות נגד שר הבריאות בעקבות הדיווחים על כך שלכאורה הפר את הנחיות ההסגר. אחד מהם אמר: "שר הבריאות היה צריך לשמש דוגמה אישית לכל העם וגם לשרי הממשלה, אבל במקום זאת נראה שהפר את הוראות המשרד שבראשו הוא עומד והעמיד בסכנה את ראש הממשלה ואת כל השרים".
"כוח סביר" וסנקציות נגד מפרי בידוד
לשם אכיפת התקנות שאישרה הממשלה נתונות לנציגי הרשויות הסמכויות הנדרשות. כלומר, אם סירב אדם למלא אחר ההוראות, רשאי שוטר - לאחר שהסביר לאדם את הצורך בשהייה במקום בידוד מטעם המדינה לשם מניעת התפשטות המחלה ואת משמעות סירובו - לעשות שימוש בכוח סביר לשם העברתו למקום בידוד מטעם המדינה. מי שסירב לדרישת הזדהות ייחשב כמי שסירב למלא אחר הוראותיהם.
לפי דברי ההסבר לתקנות שאושרו ביחס להכנסת אנשים לבידוד בכפייה, "אם קצב התחלואה ימשיך לעלות, הדבר יעמיס באופן משמעותי על מערכת הבריאות. זאת, לרבות עומס הנובע מהגדלת מספר הבדיקות הנערכות לנדבקים, בטיפול במרפאות ובקהילה, באשפוז (לרבות אשפוז בטיפול נמרץ), וכל זאת עד כדי חוסר יכולת לתת מענה לחולים בעתיד הקרוב מאוד".
עוד נכתב, כי "כבר בימים האחרונים מספר החולים בישראל במצב קשה הדורשים הנשמה מלאכותית (כ-80) ממשיך לעלות, דבר שמעמיס כבר עתה על מערכת האשפוז בבתי חולים ויכול להביא עד לחוסר יכולת לתת מענה רפואי".
"מהנתונים הקיימים ברשותנו עולה כי לנוכח ההתפשטות המהירה של הנגיף בעולם, רבים מהחוזרים מחו"ל (כעשרות אחוזים מבין החוזרים) נשאים של הנגיף", נכתב בתקנות. "מהנתונים שהצטברו עד כה עולה כי רבים שחזרו מחו"ל בשבועות האחרונים הפרו את תנאי הבידוד, או שלא הקפידו עליהם באופן מיטבי, על אף הוראות משרד הבריאות".
"בנוסף, רבים מנשאי הנגיף לא יפתחו תסמינים קליניים כלל ועלולים להדביק אנשים רבים בקהילה", הוסיפו. "כדי למנוע הדבקות אלו חייבים להתקיים תנאי בידוד הולמים שיבוצעו בקפדנות רבה. על מנת לעצור את המשך שרשראות ההדבקה ולמנוע קריסה של מערכת הבריאות בישראל, יש להקפיד על תנאי הבידוד באופן הדוק. על כן, מוצע כי המדינה תעמיד מתקני בידוד מרוכזים (מלונות ואכסניות) בהם ישהו חוזרים מחו"ל שאין להם תנאים אופטימליים לבידוד בקהילה".