החיים אחרי הסגר: הסינים רוצים קוד ירוק
המשטר הסיני מנצל את מערכת המעקב האדירה שלו כדי למנוע את התפשטות הנגיף. אזרחים מקבלים לטלפון קוד ירוק, צהוב או אדום לפי מצבם הבריאותי המשוער. משתעל? אמור להיות בבידוד? באת במגע עם חולה מאומת? הטלפון יודע את זה, ואם תעלה לרכבת תיענש
מאז התפרצות נגיף הקורונה, החיים בסין מוכתבים במידה רבה על-ידי סימן ירוק על מסך הטלפון החכם. הצבע הירוק הוא "קוד הבריאות", המשמש את האזרחים, בעלי הטלפון, כדי להוכיח לרשויות שהם אינם סובלים מתסמיני הנגיף וכי לא נשקפת מהם סכנה. הצבע הזה הפך לאישור הנחוץ כדי לעלות לרכבת התחתית, להיכנס לבית מלון או סתם לבקר בווהאן, העיר בת 11 מיליון התושבים שבה התפרץ הנגיף לראשונה, בדצמבר.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
- עוד 950 מתו בספרד: חשש שהעניים נדבקים יותר
- חיזבאללה בחזית המלחמה בקורונה
- בזמן הסגר: שמים בחלון דובונים כדי לשמח ילדים
- ציידי המסכות: האנשים שעושים קופה מהקורונה
ההישענות על מערכת "קוד הבריאות" אפשרית הודות לעובדה שהציבור הסיני משתמש בהמוניו בסמרטפונים ומפלגת השלטון הקומוניסטית מאמצת את ה"ביג דאטה" כדי להרחיב את אפשרויות הפיקוח והבקרה שלה על האזרחים.
כשוו שנגהונג, מנהלת ביצרנית ביגוד מקומית, צעדה ביום רביעי השבוע לתחנה של הרכבת התחתית בווהאן, היא השתמשה בסמרטפון שלה כדי לסרוק ברקוד שהתנוסס על כרזה בתחנה. הברקוד הזה הפעיל את האפליקציה הרלוונטית במכשיר שלה, ועל המסך הופיעו קוד ירוק וחלק ממספר תעודת הזהות שלה. שומר שניצב במקום, ועל פניו מסכה ומשקפי מגן, החווה בידיו: מותר לה להיכנס.
אילו הקוד היה אדום, השומר היה לומד מכך כי וו הוכרזה בעבר כחולת קורונה מאומתת או שיש לה חום ותסמינים אחרים ושכעת היא מחכה לאבחנה. קוד צהוב פירושו שהיה לה קשר עם חולה מאומת ושהיא טרם השלימה את 14 ימי הבידוד שבהם היא מחויבת, ולפיכך, עליה לשהות בבית החולים או בביתה שלה.
וו בת ה-51, שהייתה בדרכה לפגוש קמעונאים אחרי שחזרה לעבודה השבוע, מסבירה שהמערכת הזו נוסכת בה ביטחון אחרי חודשיים שבהם היו רחובות ווהאן ריקים בשל הסגר שהוטל על העיר. "אין ספק שאנשים בעלי קוד אדום או צהוב לא מסתובבים בחוץ", אומרת וו. "אני מרגישה בטוחה".
זוכרים לך את מספר הקרון
השימוש הנרחב בקוד הבריאות הוא חלק ממאמציו של המשטר להמריץ מחדש את כלכלת סין אבל תוך כדי כך גם למנוע התפשטות מחודשת של הנגיף עם שובם של העובדים למפעלים, למשרדים ולחנויות.
עבור רוב הסינים הגישה לווהאן – המרכז התעשייתי של מרכז סין – נחסמה ב-23 בינואר בניסיון לעצור את התפשטות הקורונה. הסגר ההוא הורחב מאז לערים נוספות במחוז חוביי שבו שוכנת ווהאן, ובמקומות נוספים ברחבי סין קיבלו תושבים הוראה להישאר בבתים. היו אלה צעדי-המנע הדרמטיים ביותר שננקטו אי-פעם על-ידי מדינה נגד נגיף. בימים האחרונים מוּסרות בהדרגה המגבלות, והסגר על ווהאן אמור להיות מוסר במלואו בשבוע הבא, ב-8 באפריל.
בדו"ח שפרסמו השבוע במגזין Science טענו חוקרים באוניברסיטת אוקספורד כי גם מדינות אחרות צריכות לשקול שימוש במעקב דיגיטלי כמו זה שנוקטת סין. במאמרם קבעו כי הנגיף מתפשט מהר מכדי ששיטות המעקב הוותיקות יאפשרו לעצור אותו, אבל באמצעות תהליך מהיר ויעיל יותר אפשר לפקח עליו. בהתחשב בחדירה לפרטיות הכרוכה בהפעלת אמצעים שכאלה, רבים יחלקו ודאי על החוקרים.
בחזרה לווהאן. אחרי שעלתה לרכבת התחתית, וו ונוסעים אחרים השתמשו בסמרטפונים שלהם כדי לסרוק קוד שרשם את מספר הקרון שבו הם נוסעים למקרה שהרשויות יצטרכו לאתר אותם אחר כך. סדרן נשא שלט שעליו נכתב "אנא עטו מסכה לאורך הנסיעה שלכם. אל תתקרבו לאחרים. סרקו את הקוד לפני שאתם יורדים מהרכבת". על המושבים הופיעו סימנים המציינים היכן צריכים הנוסעים לשבת כדי להישאר רחוקים מספיק זה מזה.
מי שמבקר בימים אלה בקניונים, בבנייני ממשלה ובמקומות ציבוריים אחרים בווהאן צריך לעבור תהליך דומה. הוא מציג את קוד הבריאות שלו, ושומרים במסכות ובכפפות בודקים שאין לו חום לפני שהם מתירים לו להיכנס. כשהסגר על מחוז חוביי הוסר בשבוע שעבר, הרשויות אפשרו לבעלי קוד ירוק לנסוע בין ערי המחוז ואל מחוצה לו.
השפעה אדירה על העתיד
קוד הבריאות מתווסף למערך סיני הולך וגדל של פיקוח באמצעים טכנולוגיים מתקדמים אחר מעשיהם של אזרחי סין בצאתם למרחב הציבורי, באינטרנט או בעבודה: מיליוני מצלמות וידאו מוצבות ברחובות, הן בערים ענקיות והן בעיירות קטנות. אנשי הצנזורה עוקבים אחרי הפעילות באינטרנט וברשתות החברתיות, וספקיות התקשורת שבבעלות המדינה יכולות לבדוק לאן הולך בעליו של טלפון נייד ספציפי והיכן הוא מסתובב.
סין מתחזקת מערכת ממוחשבת גדולה שרבים מכנים אותה "מערכת האשראי החברתי", והיא אמורה לכאורה לוודא שהסינים מצייתים לחוק ושהם נוהגים ביושרה ובאמינות. אזרחים שצברו נקודות רבות מדי לחובתם במערכת הדירוג הזו, על מעשים פוגעניים הנעים מעבירות של ממש ועד השארת לכלוך, עשויים לגלות שכעונש על כך נאסר עליהם לקנות כרטיסי טיסה, לקבל הלוואות, להיות מועסקים במשרות ציבוריות או לצאת מהמדינה.
בהודעה שפרסמה השבוע עיריית טיינג'ין, עיר נמל בת 16 מיליון תושבים, נמסר כי השימוש בקוד הבריאות יהיה זמני, אבל לא הובהר מתי הוא יסתיים. הקוד מונפק דרך אפליקציית המסרים המיידיים הסינית WeChat, וקבלתו נעשית בהליך פשוט: המשתמשים מזינים לטופס אלקטרוני את פרטיהם המזהים ואת כתובתם, ומציינים אם הם סובלים משיעול או מחום.
לפי עדויות, המערכת אינה נשענת רק על דיווחי המשתמש עצמו, אלא מצליבה אותם עם מידע שנמצא ברשות הממשלה, כגון רישומים רפואיים הקשורים אליו, נסיעות קודמות שקיים ומגע שייתכן שהיה לו עם חולי קורונה. ב"גרדיאן" מדווחים כי בגרסה האנגלית של האפליקציה שבה זמין השירות מתבקשים המשתמשים לצרף אישור רפואי.
לקריאה נוספת: מסד הנתונים המפלצתי של סין על האזרח
לפי סוכנות הידיעות AFP, הרישום למערכת אינו כולל שלבים שבהם נבדק אם המשתמש אכן בריא, אבל הרשויות איימו כי מי שישקר ייענש בחומרה. הסינים יודעים ודאי היטב שהממשלה שלהם רצינית באזהרותיה, ולפי התקנות, מי שינסה למשל לנסוע ברכבת אף שהוא נושא קוד בריאות אדום – הדבר יירשם לחובתו במערכת האשראי החברתי.
"הונאה, הסתרה וסוגי התנהגות אחרים נושאים עונש שתהיה לו השפעה אדירה על חייו ועל עבודתו של המשתמש בעתיד", הזהירו למשל הרשויות במחוז היילונגג'יאנג שבצפון-מזרח סין.