המודל הדרום-קוריאני: "מאות אלפי בדיקות, כלכלה מתפקדת ובתי קפה פתוחים"
איך עיכבה המדינה את התפשטות הקורונה והתייצבה על כ-100 נדבקים ביום? שגריר ישראל חיים חושן מסביר שהרגולציה מאפשרת מספר אסטרונומי של בדיקות: "החנויות פתוחות, אנשים ברחוב, בסופ"ש מטיילים"
מה הסוד של דרום קוריאה בהתמודדות עם מגפת הקורונה, וכיצד הצליחו שם לשטח את עקומת ההתפשטות אף שמדובר באחד ממוקדי ההתפרצות הראשונים בעולם? בראיון ל-ynet מסביר היום (שבת) שגריר ישראל במדינה, חיים חושן, כי מדובר בשילוב של כמה גורמים: תגובה אגרסיבית מבחינת מספר הבדיקות והבידודים, ניסיון שנצבר ממגפת הסארס בעשור שעבר, ציות של התושבים להנחיות ושמירה קפדנית על היגיינה.
מגפת הקורונה – עדכונים אחרונים
- בת 88 ובת 67 מתו מהנגיף, מניין המתים בישראל עומד על 42
- מוסיף להיות קשה מאוד מצבו של אופק סויסה, בן 22 מאשדוד, שנדבק בקורונה
- שני חולי קורונה אושפזו בכפייה: "סיכנו את סביבתם"
יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום
לדבריו, הקוריאנים פעלו במהירות שיא וביעילות, והביאו לכך שכיום ישנם רק כ-10,000 חולים, כ-160 מתים, ומזה כחודש מתגלים מדי יום כ-100 חולים חדשים בלבד.
חושן: "אחרי ארבעת החולים הראשונים הם הבינו לאן זה הולך ומייד כינסו את כל מנהלי המפעלים שיכולים לייצר ערכות בדיקה, ונתנו להם רישיונות במהירות, ללא תהליך הרגולציה המתיש המאפיין אותם בדרך כלל. הם עשו עד היום מאות אלפי בדיקות, זיהו במהירות את מוקדי ההדבקה העיקריים ובודדו אותם".
מגפת הסארס מהעשור שעבר גרמה למותם של כמה עשרות אזרחים דרום קוריאנים, ובתגובה הכינה המדינה פרוטוקול מסודר המפרט את הצעדים הנדרשים במקרה של מגיפה המונית.
"בעיקרון, כל מי שרוצה יכול לבקש בדיקה בדרום קוריאה", מוסיף חושן. "זה אמנם עולה כ-150 דולר, אבל מי שנמצא חיובי - פטור מתשלום. כל מי שנשלח לבידוד מקבל מהמדינה חבילה הכוללת מסיכת f94 או f95, חומרי חיטוי ועוד".
לדבריו, בניגוד לנושא השנוי במחלוקת בישראל, בדרום קוריאה כל רופא מוסמך להפנות לבדיקה וכל מי שמגלה תסמינים זכאי לעבור אותה. חושן: "הם פיתחו בדיקות מהירות כמו הדרייב-אין וגם תאים דמויי תאי טלפון ציבורי שמאפשרים בדיקה כל 10 דקות, ללא צורך בתהליך סטריליזציה מסובך".
הנתונים בדרום קוריאה בולטים על רקע המספרים הטראגיים ממערב אירופה ומארה"ב. חושן שם דגש על מאפיינים תרבותיים של הדרום הקוריאנים, השונים מאוד מהמוכר במערב בכלל ובישראל בפרט. הוא מגדיר אותם "החברה הקונפוציאנית ביותר בעולם", הפועלת לפי היררכיה, משמעת ואחריות אישית: "הממשלה ממליצה על צעדים מונעים, אבל מעט מאד מזה נעשה בצווים או באכיפה. יש פה מסורת חזקה של היגיינה, ניקיון וחבישת מסיכות פנים. גם מערכת הבריאות ברמה גבוהה מאוד וערוכה היטב".
- איך נראית שגרת החיים בדרום קוריאה?
"היא אחת המדינות הבודדות שהכלכלה שלה ממשיכה לעבוד יפה. המסעדות, בתי הקפה והחנויות פתוחים. אנשים הולכים ברחוב, רובם עם מסיכות. בסוף שבוע אנשים עושים ספורט ומטיילים. המפעלים עובדים. ועדיין, אנשים ברובם נזהרים ומעדיפים לשבת בבית ולעבוד ממנו. הגבולות פתוחים אבל מי שנכנס מחויב להיבדק ולהיכנס לבידוד של שבועיים".
- מתי זה יסתיים שם?
"הממשלה מבינה שאי אפשר יהיה לשבת בבית עוד הרבה זמן, כי אנשים לא יוכלו לעמוד בכך, ולכן הרכיבה ועדה שתגבש המלצות איך להמשיך לחיות עם הנגיף תוך נקיטת אמצעי זהירות מקסימלים. אני מלא התפעלות מאיך שקוריאה מטפלת במשבר. היא מודל לעולם כולו".