שתף קטע נבחר
 

כשהטלוויזיה החכמה מקשיבה לשיחות שלכם

מפחדים שבגלל הקורונה הממשלה יכולה לעקוב אחריכם? אפשר להירגע, כל המידע עליכם גלוי כבר שנים

תמונה של מצלמת מעקב אחרי אזרחים (צילום: Shutterstock)
"נו, נשבע לכם שיש לי כלב"(צילום: Shutterstock)

 

בטח גם לכם יש את החבר הזה שנלחץ מכל הנושא של איכון טלפוני, מכבה את הנייד בכל פעם שהוא מתרחק יותר ממאה מטר מהבית ומוציא את הסוללה. אז זה לא שאין טיעונים בזכות הזכות לפרטיות, אבל הרכבת הזאת מזמן עזבה את התחנה. אם אתם חושבים שלא עוקבים אחריכם גם ככה - אתה נאיביים בטירוף. מגוון דרכים שבהן אפשר להשיג עליכם מידע, בלי לדבר בכלל על האם מביטים עליכם כרגע דרך המצלמה של הטלפון הנייד.

 

יש פרסום רע

לא, לא, תירגעו, הפרסומות לא באמת עוקבות אחריכם - אבל המידע שדרכו אתם מטורגטים בהחלט כן. זוכרים את אדוארד סנודן? ב-2017 הוא דיבר על חברת "פריזם", שאוספת מידע שמסייע לפייסבוק וגוגל לטרגט אתכם.

 

רוצים לדעת כל מה שצריך (וכל מה שלא) על הקורונה? בואו למתחם הוויראלי שלנו

 

מכירים את זה שאתם מתעניינים באיזה מוצר, נגיד שואב אבק, ופתאום מתחילים לקבל אותו בפרסומות בגוגל ופייסבוק? זה מתחיל מגיגול או ממיקום - ה-GPS קולט שאתם עומדים ליד חנות שמוכרת שואבי אבק, ומתחיל להשליך עליכם פרסומות. ונגיד שרשות המסים שמה עליכם עין. מוסדות המדינה, שגוגל ופייסבוק חולקים איתם מידע, יכולים לשאול איך פתאום יש לכם כסף לשואב רובוטי משוכלל בתשלום אחד.

  

 

עטיפת הספר
האמת של מי, זאת השאלה
 

 

 

האינטרנט של הדברים

הכל מחובר היום. למכונת הכביסה יש אפליקציה, המזגן שלכם נדלק לפני שהגעתם הביתה ואת הדוד אפשר להפעיל מרחוק. איך? כי הכל מחובר לאינטרנט. מה זה אומר? שגם אם יש לכם תוכנת אנטי פריצה ממש טובה על המחשב, אפשר להיכנס לרשת האינטרנט שלכם דרך מכונת הכביסה, האורות החכמים וכולי, ואז נכנסים לכם למחשב ומוצאים כל מה שיש עליו.

אבל עוד לפני זה, אפשר לאסוף עליכם מידע גם דרך המוצרים החכמים עצמם. החברות של המוצרים עושות את זה כדי לשפר אותם. ככה אפשר לדעת כמה כביסה אתם עושים בשבוע ומתי, ומתוך זה לדעת, נניח, כמה אנשים גרים איתכם. או, אם בא לכם משהו מפחיד יותר - יש לכם במקום עינית מצלמת וידאו בדלת? בקלות אפשר לדעת מי הגיע אליכם הביתה ומתי.

בתיאוריה אתם יכולים, כשאתם קוראים את הצהרת הפרטיות של המוצר, לא להסכים לאיסוף מידע. אבל האם אתם עושים את זה או שאתם ישר לוחצים "כן" על הכל כדי שהדוד החכם שלכם יהיה מותקן מהר?

 

"אני לא מאמינה, היא צבעה לי את כל התחתונים באדום" (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
"אני לא מאמינה, היא צבעה לי את כל התחתונים באדום"(צילום: Shutterstock)

 

אתה נמצא כאן

אחד הדברים הקלים ביותר לגילוי עליכם הוא המיקום שלכם. סביר להניח שה-GPS שלכם פתוח כל הזמן. חברות הסלולר חולקות את המידע הזה עם גורמים ממשלתיים. ואלה לא רק תוכנות כמו ווייז - יש היום טרנד של אפליקציות לאיתור הילדים, למקרה שהם התרחקו מדי מהבית, או בני הזוג הבוגדניים.

עוד דוגמה היא Find My Friends, שמחפשת את החברים שלכם בשבילכם. באיזה עולם אתם חיים אם אתם חושבים שרק אתם רואים את זה? במיוחד אם, כמו עם המכשירים החכמים, נתתם לכל אפליקציה ותוכנה כזו את הרשות להיכנס לכם לטלפון ולהשתמש בכל מה שיש בו. 

538 (צילום: אינסטגרם)
חברים יש רק באגד(צילום: אינסטגרם)

 

 

לכל המאזינים שלום

Weeping Angel, ככה קראו לתוכנה שב-2017 נטען שה-CIA עשה בה שימוש בה כדי לאסוף מידע מטלוויזיות חכמות. איך? התוכנה פשוט פרצה לטלוויזיה ואספה מידע שהיא שומעת. כן, אם אפשר לדבר לטלוויזיה, אז היא יכולה לשמוע אתכם כל הזמן.

גם אם יש לכם אלקסה או כל דבר אחר שמופעל בפקודה קולית, הוא יכול להאזין לכם וב-2017 הוא גם עשה את זה. אבל היום בטוח לא, מה פתאום.

 

לסגור מעגל

בלונדון יש יותר מחצי מיליון(!) מצלמות רחוב - CCTV זה נקרא, טלוויזיה במעגל סגור. בישראל יש 220 בכבישים ועוד לא מעט ברחובות. אתם מצולמים בהן כל הזמן והמדינה רואה איפה אתם. לצד המצלמות האלה יש עוד המון מצלמות מעקב פרטיות, כמו אלה שיש בבניינים, בחנויות, בקניונים או במשרדי חברות.

אז כן, בכל רגע נתון, אפשר לדעת איפה אתם. איפה בכל זאת יש פתח לאופטימיות? ובכן, זה שעוקבים אחריכם לא אומר שאתם חייבים להיות פרנואידים. בטח לא אם אתם לא חברים בארגון טרור. בעניין הקורונה, למשל, הממשלה לגמרי אמרה שהיא תשתמש בטכנולוגיה כדי לעקוב אחרי אנשים, אז זה בסדר. לא צריך לחשוש אם או איך הם יעשו זאת, כי הם פשוט אמרו שהם יעשו את זה.

 

598 (צילום: shutterstock)
"יאללה בוריס, דרינק עלינו" (צילום: shutterstock)

 

בקיצור, בכל רגע נתון, אם אתם לא בתוך חדר אטום, הממשלה יודעת איפה אתם. מה שכן, בעניין הקורונה הממשלה לגמרי אמרה שהיא תשתמש בהן כדי לעקוב אחרי אנשים, אז זה בסדר. לא צריך לחשוש אם או איך הם ישתמשו בהן, כי הם פשוט אמרו שהם יעשו את זה.

 

שער בלייזר גיליון אחרון (איור: דניאל גולדפרב)

רוצים עוד? אנחנו ממשיכים בכל הכוח ממש כאן בדיגיטל והגיליון המודפס האחרון שלנו מחכה לכם בחנויות. תאמינו לנו, זה הדבר הכי חיוני שתמצאו בסופר (איור: דניאל גולדפרב)

 


פורסם לראשונה 03/04/2020 18:08
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
"אז מתי ליצמן מגיע להשלים מניין?"
צילום: Shutterstock
מומלצים