הפתרון: ללא הגבלת זרים בכדורגל הישראלי
העובדה שיש מגבלה על הזרים גורמת לבעלי הקבוצות לשלם יותר על הישראלים הבינוניים. חייבים לקבל החלטה דרמטית שתמנע קריסה כלכלית. גם לכם יש מה להגיד? כתבו לנו טורים לכתובת: kick@ynet.co.il
מגפת הקורונה יוצרת משבר גדול בכל תחום בעולם וכיוצא מכך גם בכדורגל הישראלי. מעבר לכך שהקבוצות לא מקבלות כסף מהווינר, זכויות שידור, מכירת כרטיסים וכו', בעלי הקבוצות נפגעים בעסקיהם הפרטיים, ואלונה ברקת כבר עזבה את הפועל באר שבע (לדעתי היא תחזור אבל זה כבר עניין אחר).
אין לי ספק שבעלים אחרים ילכו בדרכה או יקטינו משמעותית את השקעתם. לכן, כשנחזור למצב נורמלי לא נוכל להמשיך באותה הדרך, אחרת הכדורגל הישראלי יקרוס. הקבוצות לא רווחיות ועקב כך, כדי להתקיים, הבעלים חייבים להביא כסף מכיסם הפרטי, והרבה. אז איך אפשר להפוך את הקבוצות הישראליות לרווחיות?
לבטל את מגבלת הזרים. מן הסתם, בשביל קבוצות מליגות מדרג הביניים כמו הליגה הישראלית הדרך הכי קלה להרוויח כסף היא למכור שחקנים לליגות הבכירות, אבל זה כמעט לא קורה בישראל בגלל שמגבלת הזרים והשוק המקומי הדל גורמים לשחקן הישראלי לעלות פי 2 יותר ממה שהוא שווה באמת.
למשל: קבוצה מאירופה מעוניינת בדן גלזר או נטע לביא, אבל מכבי תל אביב/חיפה ישחררו אותם רק תמורת סכום מופקע מכיוון שאין שחקנים ברמתם בישראל ובגלל שהקבוצות לא יכולות להביא להם מחליף ראוי משוק הזרים, כי הן יכולות לרשום שישה זרים בלבד כשעל המגרש יכולים להיות רק חמישה, ואני לא רואה קבוצה שתהיה מוכנה לשלם 3־5 מיליון יורו על שחקן בן 24 מישראל.
וכך, שחקנים עם פוטנציאל להצליח בחו"ל נתקעים בארץ עד סוף הקריירה. הדרכים היחידות לצאת לאירופה הן לחתום במועדון בגיל 17 כמו מונס דאבור, ולהכניס סעיף יציאה לחו"ל כי אף אחד לא מאמין שזה יקרה, או לצאת לסיבוב השאלות מתיש, כמו תומר חמד ושון וייסמן.
שתי הטענות המרכזיות נגד ביטול הגבלת הזרים הן שהקבוצות הגדולות יוכלו להביא סוללת שחקנים מחו"ל ברמת ליגה אירופית בכסף רב והקבוצות הקטנות יידפקו, וששחקנים צעירים לא יקבלו הזדמנות, אבל הן שגויות. הקבוצות הקטנות יוכלו לחסוך הרבה כסף כי שחקנים ישראלים בינוניים יעלו וירוויחו משמעותית פחות כי הקבוצות לא יהיו תלויות בהם, משום שייפתח מאגר גדול יותר.
בנוסף, אותן קבוצות יוכלו להתחרות בגדולות מחוץ למגרש בזכות השקעה בסקאוטינג ואנליסטים כפי שעושה מכבי פתח תקווה בנוער. למלאבסים יש מחלוקת נוער לא פחות טובה משל מכבי חיפה ומכבי תל אביב (תשאלו את עומר דמארי, טל בן חיים, גל אלברמן, מנור סולומון, ליאל עבדה ועוד) מכיוון שמחלקת האנליזה שלה מצוינת. לכן לא משתלם למכבי פתח תקווה וקבוצות כמוה לעשות דבר דומה בבוגרים בשביל 2־3 זרים שמגיעים כל קיץ.
לדוגמה, מיטילנד הדנית הבינה שהיא לא יכולה להתחרות בתקציבים של קופנהאגן או ברונדבי, אבל בזכות השקעה רבה מחוץ למגרש הצליחה לרשום הישגים נאים. לגבי הטענה השנייה, בליגה עם הגבלת זרים, כמה שחקנים מתחת לגיל 21 משחקים באופן קבוע בקבוצות הגדולות? מעט מאוד, וכאמור לישראלים קשה מאוד לצאת לאירופה והם נשארים באותה קבוצה שנים רבות וכך לדור הבא אין מקום להיכנס.
המאמן צריך לקבוע מי ישחק לפי היכולת שלו ולא לפי תעודת הזהות שלו. למשל, הכוכב של אנדרלכט, שמשחקת בליגה שאין בה מגבלת זרים הוא יארי ורשארן בן ה-18, שכבר הספיק להופיע ולכבוש בנבחרת בלגיה. אם רוצים ששחקנים צעירים יקבלו הזדמנות אפשר לחוקק חוק שעל המגרש חייבים להיות לפחות שני שחקנים מתחת לגיל 21. בהמשך לכך טוענים שהאוהדים יאבדו עניין בגלל שהקבוצות יהיו מורכבות מזרים. בסופו של דבר הקהל מתחבר למי שמביא לו הצלחה.
אוהדי באר שבע התחברו מאוד להובאן, ווקאמה, אוגו ו-ויטור, האוהדים של מכבי ת"א עם פריצה וקרלוס גרסיה, האוהדים של בית"ר עם ההונגרים, אוהדי מכבי חיפה עם רוסו, קנדאורוב, ז'וטאוטאס, יעקובו ופראליה, וכך גם נתניה עם לואיס מארין ובני יהודה עם גלבאן.
לסיכום, כדי שלא נאבד את הכדורגל שכולנו אוהבים ההתאחדות צריכה לקבל החלטה מהפכנית אבל פשוטה, ליגות יותר טובות ופחות טובות מליגת העל כבר עשו את זה ועכשיו הגיע תורנו להתקדם ותורם של הבעלים להרוויח מהכדורגל. מגבלת זרים. אאוט!
רוצים גם אתם להיות פרשנים? אז תתחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד – כותבים ושולחים בגוף המייל או בקובץ וורד לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא. אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה. נא לא לצרף תמונות וסרטונים מהאינטרנט, טבלאות, גרפים או עיבודי מחשב לקבצים.