פיקוד העורף: לא נקבל אחריות על בתי האבות; מאמץ לשכנע אלף חולים לעזוב את בני ברק
ראש מטה פיקוד העורף תת-אלוף איציק בר אמר ל-ynet כי אין בכוונת צה"ל לקבל אחריות לבתי האבות שסובלים קשות מהתפרצות נגיף הקורונה: "אני לא יודע להיות מנהל בית אבות. אין לנו כוח אדם ייעודי". פיקוד העורף נערך לפנות חולי קורונה שנותרו בבני ברק למלוניות
לנוכח משבר הקורונה הפוגע קשות במוסדות סיעודיים לקשישים ובבתי דיור מוגן שבהם נפטרו עד כה עשרה בני אדם, מבהיר הערב (שבת) פיקוד העורף כי אין בכוונתו לקבל אחריות מהממשלה גם על בתי האבות. "הם של משרדי הרווחה והבריאות. אין לנו אחיות וצוותים סיעודיים. אני לא יודע לנהל בית אבות", אמר ל-ynet ראש מטה פיקוד העורף תת-אלוף איציק בר.
בר הבהיר כי מבחינת צה"ל המהלך של קבלת אחריות על בתי האבות לא רלוונטי, זולת משימות סיוע נקודתיות שחלקן כבר בוצעו: "אין לנו יתרון יחסי בבתי אבות. אני לא יודע להיות מנהל בית אבות. אין לנו כוח אדם ייעודי לבתי האבות כמו של אחיות וסגל סיעודי, בדיוק כמו שלא נחליף סגל בבתי חולים. גם צוותים שלנו שיגיעו למוסדות הגריאטריים יהיו בחוץ כדי לסייע אבל האחריות היא של משרדי הרווחה והבריאות, בשגרה ובחירום, על המקומות האלה. יש הגדרות ברורות, כמו שאנחנו אחראים בחירום על אתרי הרס".
בפיקוד העורף חיטאו וטיהרו עד כה שבעה מוסדות גריאטריים וערוכים לטהר מוסדות נוספים כדי לעזור בהשבתם לשגרה.
החיל נערך לפנות כאלף חולי קורונה ידועים שעדיין נשארו בבני ברק, אם יסכימו לכך. מאמצי ההסברה והשכנוע נמשכים כל העת, כאשר הקושי העיקרי נוגע לחג הפסח שיחול השבוע והניתוק מהמשפחות מרובות הילדים. צה"ל יאפשר התפנות משותפת של בני משפחה לשלוש המלוניות שהוכשרו לחרדים (בקיבוץ לביא ובניר עציון שבצפון ובמלון פאלאס בירושלים) רק אם הם גם חלו בקורונה.
לצורך כך בצה"ל הכינו טיוליות ופתרו, לפי פיקוד העורף, את סוגיית סוגי הכשרות בשלוש המלוניות. "יש לנו מקום לכולם. אנו ערוכים גם להגדיל ממחר את כמות הבדיקות לתושבי בני ברק, איני יודע בכמה וזו נגזרת של משרד הבריאות", הוסיף תא"ל בר, "פינוי החולים בבני ברק, זה עניין של רצון האזרחים". ממחר יתוגבר בחיילים מוקד 106 העירוני, ועד יום שני יחלקו כוחות צה"ל בעיר, בסיוע כ-600 לוחמים שבשלב ההכשרה בחטיבות הצנחנים והקומנדו, כ-10 אלפים חבילות מזון לתושבי העיר, בעיקר לאלה שבבידוד.
כפי שפורסם ב-ynet, שני עובדים ושתי דיירות בבית האבות "משען" בחולון אובחנו עם הנגיף - ועד כה אף אחד לא נבדק או קיבל הוראה להסתגר בדירתו. בני משפחותיהם של הדיירים חוששים כי הדבר עלול להביא להתפרצות המונית של הנגיף בקרב דיירי ועובדי המתחם, בדומה למה שהתרחש במתחם הדיור המוגן "משען" בבאר שבע שחמישה מדייריו נפטרו עד כה, והדיור המוגן "מגדל נופים" בירושלים שארבעה מדייריו שנדבקו הלכו לעולמם.
הבוקר הודיע בית החולים סורוקה בבאר שבע על הנפטרת הרביעית מ"משען" בבאר שבע: "בת 67 נפטרה לצערנו הלילה לאחר שאובחנה כחיובית לנגיף הקורונה. סבלה מריבוי מחלות רקע קשות". אחר הצהריים נמסר על דיירת נוספת של המחלקה שהלכה לעולמה. מדובר בד"ר נליה קרבץ בת 89 שנדבקה בקורונה והועברה ביום רביעי שעבר בהוראת משרד הבריאות לבית החולים איכילוב בתל אביב.
בבית החולים הסיעודי "יוקרה" במושבה יבנאל החל פינוי של עשרות חולי קורונה מקרב החוסים. במקום יש כעת כ-20 חולים מקרב החוסים, ומעל ל-20 מאנשי הצוות חלו גם הם. הרופאה המחוזית, ד"ר מיכל כהן, מסרה כי החוסים החולים הועברו למחלקת הקורונה במוסד "דורות" בנתניה. בהמשך יפונה ככל הנראה כל בית החולים הסיעודי, בשל מיעוט אנשי הצוות. אחד החולים נפטר בשבוע שעבר בבית החולים "העמק" בעפולה.