קניות אחרונות לפני החג: "יוצאים מהר, בלי ביצים"
בשדרות חוששים ממחסור במצות, בצפון מסתערים על מוצרי ניקוי - וכמעט בכל מקום מורגש המחסור בביצים: "יש מחסור גם אצל הספקים". תמונת מצב
בשמונה בערב (שבת) החלו לקוחות להיאסף בכניסה לסופר "יוחננוף" ליד הקניותר בנס ציונה. המאבטח בכניסה ספר אותם כך שלא יימצאו לקוחות מעבר למותר. "קונים מה שצריך, לא סומכים כבר על המשלוחים, פשוט מגיעים וקונים", סיפר תושב העיר ליאור צעיר. "לפני זה מצטיידים בכפפות, ציוד מגן כולל מגבוני אקונומיקה לנגב את העגלה. חסר ביצים, כמובן. הולכים לסופר כמה שפחות, ללא הילדים".
לקוחות שמרו על מרווח של שני מטרים והצטיידו בכניסה בכפפות. בסניף זה לא מודדים חום ללקוחות. המדפים מלאים, מלבד עמדת הביצים. משלוח אחרון היה ביום שישי והוא התרוקן בתוך זמן קצר.
קרן מנס ציונה מספרת: "באתי לעשות קניות אחרונות לחג, כל הדברים שצריך לפני הבלגן שיהיה. בעיקר קונים ירקות. ביצים נבדוק במקום אחר. אנחנו עושים סדר מצומצם, ארבעה אנשים ללא סבים. בביקור בסופר באים, מתקתקים ומנסים לצאת מפה כמה שיותר מהר".
דורית ודוד, שהם גם סבים לנכדים: "באנו להשלים רק דברים שחסרים. מוכנים בערך לערב חג, חסר רק דברים שוטפים. החג יהיה בלי הנכדים, נדבר איתם בוידאו, בווטסאפ, בזום, לא ראינו אותם חודשיים".
ברק, עובד בסופר, מסביר: "יש לנו בכניסה עמדת חיטוי כפפות ומגבונים לטובת העגלות. יש עמדת פיק אפ חדשה - דרך האפליקציה הלקוחות מזמינים מה שהם רוצים, אנחנו מארגנים את ההזמנה, מעבירים הכול בקופה ומתקשרים ללקוח אם חסר. הוא מעביר פרטי אשראי, מגיע לפה ושמים לו בבגאז'. באופן כללי לקוחות היום נכנסים ויוצאים מהר".
"מסתערים על מוצרי היגיינה וחומרי ניקיון"
גם במרכזי הקניות בצפון נרשמת עלייה משמעותית במכירות לקראת חג הפסח, אבל האווירה בסופרים, בחנויות, במאפיות ובשווקים בכפרים היא לא כבימי שגרה. הכביש הראשי בכפר יאסיף, שבדרך כלל עמוס ופקוק בשעות הערב במוצאי שבת, כמעט ריק מכלי רכב.
ועם זאת, גם כאן מורגש המחסור במוצרים לא מעטים. השילוב של משבר הקורונה והקושי של הספקים לעמוד בביקוש, יחד עם הדרישה של הלקוחות לקראת חג הפסח מעמידה את המוכרים בפני אתגרים שהם לא רגילים אליהם. עבד, הבעלים של המרכז המסחרי "אל ח'יר" בכפר יאסיף, מספר: "אנשים מסתערים על מוצרי היגיינה, חומרי ניקיון וכלים חד פעמיים. הביקוש לביצים גבוה מאוד, אבל כרגע יש מחסור גם אצל הספקים, יש קושי לספק ביצים. אנחנו אמורים לקבל אספקה בתקווה לפני פסח אבל לא יודע מה יקרה עם זה". לדבריו, גם לפירות וירקות יש ביקוש מיוחד בימים אלה.
בסופר מרקט הענק Merkaza, שמושך אליו קהל מכל רחבי המדינה ובדרך כלל עמוס מאוד בימי שבת, היה יום רגוע ולא נרשמו עומסים. בכניסה לסופר מחלקים לנכנסים כפפות.
בעוד אגף המצות והמוצרים הייעודים לפסח מלא לחלוטין, ושאר המצרכים כגון פסטות ומוצרי מזון אחרים גם כן מלאים, נרשם מחסור בביצים וחמאה, אך ציינו כי המלאי צפוי להתחדש כבר היום. גם כאן כבר מרגישים עלייה בביקוש לקראת פסח, ונערכים בהתאם. "אנחנו מחלקים בכניסה מגבונים ואלכוג'ל לחיטוי, ועומדים לחלוטין בכל דרישות משרד הבריאות, כולל סימון תורים", מספר המנכ"ל סמיר חמוד. "כל העובדים שלנו מסתובבים תמיד עם מסכות וכפפות, אנחנו עושים את המיטב כדי לעמוד בלביקוש בחג ועל מנת שלא יחסר כלום".
במאפיית אל חלאל בירכא מציינים שיש ביקוש דווקא לפיתות ולחמים לקראת פסח, ולמרות שאצלם לא חסר ביצים במלאי יש קושי מסוים אצל הספקים. "יש ביקוש ללחמים, אנשים מבקשים לקנות לחמים וגם מוצרי מזון אחרים, בדגש על ביצים. כרגע לא חסר כלום. סך הכל יש עליה בביקוש", מספר סלים עבאס, בעל המאפייה.
מיד אחרי פסח מתחיל חודש רמדאן, שהשנה מגיע סמוך לחג הנביא שועייב לבני העדה הדרוזית. ריכוז שלושת האירועים הללו לחודש אחד - פסח, רמדאן וחג הנביא שועייב - יוצר ביקוש רב בחנויות, שרבות מהן עברו לשיטות המשלוחים. אילולא משבר הקורונה, כנראה שהכבישים והחנויות באזור זה היו עמוסים מאוד.
"למשלוח לוקח הרבה זמן להגיע"
רבע שעה לפני שנפתח השופרסל באשקלון כבר השתרך תור ארוך. יורי בויקום, תושב העיר, אומר שלמרות החשש הם מעדיפים לקנות בעצמם ולא באינטרנט: "ככה יותר נוח לנו, כי יש לפעמים מצבים שבאינטרנט זה די מסובך, לבחור מה אנחנו באמת רוצים, לפעמים שוכחים, ופה אנחנו רואים את כל המדפים, את כל מה שיש".
אווה ארנטוביץ מאשקלון מסבירה שהם ניסו, אבל המשלוחים לא תמיד יעילים: "למשלוח לוקח הרבה זמן להגיע וגם לא הכול בא. לדוגמה מים מינרליים, אורז, דברים כאלה, כי פשוט יש מחסור, אז נסענו לפה כדי לקנות כאן את הדברים".
בסופר דהן בשדרות מדפי הביצים ריקים. יעקב דהן, בעל הסופר: "המדפים ריקים. אני מקבל כל שלושה ימים משלוח של ביצים ואני מגביל את הלקוחות בקנייה. אנחנו בשבוע האחרון לפני החג, אנשים יודעים שאין ביצים. אני מקווה שהיבוא ייכנס בימים הקרובים ויעזור לצמצם את הפער". לדבריו, בקרוב יורגש מחסור גם במצות: "עד יום שלישי יש לנו, ומיום שלישי אני אתחיל להגיד את המילה 'אין' גם למצות".