ההגבלות על בני ברק התהדקו, המשטרה נערכת לחסימות בכבישים בערב החג
המשטרה חסמה את ציר ז'בוטינסקי המרכזי והאוטובוסים שינו את מסלולם. משרד הבריאות צפוי להמליץ על הגבלות דומות ליישובים ושכונות חרדיות. המשטרה תחפש בכבישים בערב החג משפחות שיתעקשו לחגוג יחד. פקיד בכיר ל-ynet: "המענקים שנתניהו הכריז עליהם לא יגיעו עד פסח"
אחרי שצה"ל קיבל את השליטה האזרחית על בני ברק ובית החולים תל השומר הודיע לעובדיו המתגוררים בבני ברק שלא לחזור הביתה, הסגר על העיר מתהדק ומהלילה (א') - נוסף על חסימת כל הכניסות והיציאות מהעיר למי שאינו מחזיק באישור מתאים - נסגר ציר ז'בוטינסקי מרחוב בן גוריון ועד לכביש 4 בשני הכיוונים.
בעקבות ההחלטה להכריז על בני ברק כאזור מוגבל, משרד התחבורה הודיע אמש על עצירת הקווים הבינעירוניים לבני ברק. הקווים הפנימיים ימשיכו לעבוד, והעלייה לאוטובוסים תתאפשר במסכה בלבד. כמו כן, שתי השורות הראשונות באוטובוסים יישארו ריקות במטרה להגן על הנהגים.
האוטובוסים יפעלו במתכונת סיבובית - וללא עצירה בקניון איילון. הקווים שעוברים בעיר יעקפו את ציר ז'בוטינסקי ולא יעצרו בשטח בני ברק. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' אמר כי "זו תקופה מורכבת ובעזרת השם נעבור את זה ביחד. צמצום התחבורה הציבורית בבני ברק הוא הכרח, ואנו מבצעים אותו בהתאם להנחיות המל"ל".
פיקוד העורף צפוי לסייע בהכנסת מזון לבתי אבות, בבדיקת חום בכניסה למוסדות ובשמירה על ילדי העובדים. מוקדם יותר אמש אמר ל-ynet ראש מטה פיקוד העורף, תא"ל איציק בר, כי פיקוד העורף לא מתכוון לקבל את האחריות על בתי האבות. "אין לנו אחיות וצוותים סיעודיים", אמר תא"ל בר ל-ynet. "אני לא יודע לנהל בית אבות".
החיל נערך לפנות בהסכמה כאלף חולי קורונה ידועים שעדיין נשארו בבני ברק, אם יסכימו לכך. הקושי העיקרי נוגע לחג הפסח והניתוק מהמשפחות מרובות הילדים. צה"ל יאפשר לחולים להתפנות לשלוש מלוניות שהוכשרו לאוכלוסייה החרדית.
בתוך כך, ל-ynet נודע כי מנהלי החברות בנתב"ג הונחו ליישם באופן מיידי את החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שלפיה כל אדם שמגיע לישראל מחוץ לארץ ישלח לבידוד תחת פיקוח במלונית באחריות פיקוד העורף.
לאחרונה נמתחה ביקורת על כך שהנוחתים בישראל נשלחו לבידוד ביתי גם ממדינות שנמצאות בסיכון גבוה של הנגיף, כמו ארה"ב, ספרד, איטליה וצרפת. ברשות שדות התעופה עובדים על נוסח סופי של ההנחיות, שיכללו טיסות מסחריות וטיסות פרטיות, וככל הנראה בשעות הבוקר תתפרסם הודעה רשמית שתיכנס לתוקף באופן מיידי - עוד לפני הטיסה הראשונה שתנחת היום מארצות הברית.
עוד יישובים על הכוונת
בינתיים, במשרד הבריאות ממשיכים לעבוד על רשימת היישובים שיוגשו לוועדת השרים המיוחדת במטרה להכריז עליהם כאזורים מוגבלים. פקיד בכיר אמר ל-ynet כי אין צורך לכנס את הממשלה לצורך ההכרזה. השר גלעד ארדן הנחה הנחה את המשטרה להיות ערוכים להפעלה מיידית של אזורים מוגבלים נוספים והמשטרה מוכנה להקפצה תוך שעות בודדות.
בין היישובים שעל הכוונת: אלעד, מודיעין עילית, בית שמש וכמה שכונות חרדיות וערביות בירושלים. ראש העיר ירושלים משה ליאון אמר כי הוא מתנגד לסגר על השכונות החרדיות - וטען כי זה לא הפתרון. "מהבוקר יקום חמ"ל ייעודי בעירייה שיפעל להעברת חלק מהחולים החרדים למלונות", אמר.
בנוסף, ראש העיר ביתר עילית, מאיר רובינשטיין, טען כי הוא לא מקבל את נתוני התחלואה ממשרד הבריאות כדי להיאבק בהתפשטות הנגיף, ואמר כי "במשך שבועיים אני מבקש מהרשויות מידע רלוונטי כדי להתמודד עם התפשטות הנגיף, הגדלת הבדיקות ועוד, ולצערי לא היה מענה". רובינשטיין ביקש משר הפנים אריה דרעי למנות אלוף במיל' שירכז את הטיפול מול הרשויות, כפי שנעשה בבני ברק, ודרעי מינה למשימה את אלוף במיל' יוסי בכר.
באלעד, עיר חרדית שבה 48 אלף תושבים - מתוכם 32 אלף נערים וילדים ו-700 קשישים - יש כ-120 חולי קורונה (לעומת 60 באמצע השבוע שעבר). בעירייה סיפרו כי שמעו רק במוצאי השבת על הדיווחים בתקשורת שיש כוונה להטיל סגר על יישובים חרדיים מסוימים - אבל עדיין לא קיבלו אישור רשמי שהחלטה כזו התקבלה על-ידי הממשלה. בכל מקרה, בעירייה אומרים כי הם ערוכים לסגר וכבר אתמול העיר נמצאת בסגר דה-פקטו: הרחובות ריקים, אנשים מתפללים במרפסות והתנועה היחידה היא לחנויות למכירת מזון - וגם שם יש פיקוח הדוק של המשטרה, השיטור הקהילתי ופקחי העירייה שמוודאים שהלקוחות ישמרו על מרחק אחד מהשני.
על מנת להקפיד על הפיקוח בעיר נסגרה הכניסה הצפון מזרחית וכעת הכניסה היא רק דרך כביש 444. ביום שישי נפתחה עמדת "היבדק וסע" בכניסה בה הספיקו להיבדק כ 200 בני אדם רק כ 100 מהם מאלעד. באלעד אמרו כי "אנחנו עדיין לא במצב של בני ברק ולא נגיע למצב הזה, בגלל שהתושבים שלנו ממושמעים, מודעים לסכנה ונשארים בבתים".
המשטרה תחפש משפחות שיתעקשו לחגוג יחד
המשטרה נערכת לאכיפה מוגברת של צו בריאות העם בימים הקרובים, ומתכננת להתפרס בכבישים השונים ברחבי הארץ בערב החג על-מנת לוודא שאזרחים לא ייסעו לארוחות משפחתיות. בינתיים לא הוחלט על הקמת מחסומים, אך משטרת התנועה מתכננת לעצור מכוניות גם אם לא ביצעו עבירות, ולתשאל את הנוסעים.
במשטרה זיהו עלייה בקרב המקרים שבהם מפרי בידוד נתפסים בכבישים, ולאור הסיכון שאזרחים הנדרשים לבודד את עצמם ינסו להגיע אל משפחותיהם, מתכוונים להתפרס בניידות גלויות וסמויות ובעזרת אופנוענים בכבישים הבינעירוניים שמובילים לערים הגדולות, בהם כביש 1, כביש החוף, כביש 5 וכביש 6. המשטרה נערכת לאכיפה אינטנסיבית ולחלוקת קנסות החל מ-500 שקל למי שיפר את ההנחיות ועד 5,000 שקל למפרי בידוד.
במקביל להגבלות, נערכים גם להמשך יישום ההקלות שעליהן הכריזה הממשלה. המענקים שעליהם הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו עבור משפחות עם ילדים מתחת לגיל 18, קשישים ונכים לא יגיעו כנראה לפני החג. לפי פקיד בכיר, המענקים יועברו על-ידי הביטוח הלאומי עד יום שישי.
על מנת שהביטוח הלאומי יוכל לבצע את ההעברה יש צורך בשני שלבים חקיקתיים: תיקון חוק יסודות התקציב שמגביל מאוד את ההוצאות התקציביות בתקופה שבה אין תקציב מאושר - מה שניתן לעשות רק במליאת הכנסת ביום שני. השלב השני דורש להסדיר את המענק עצמו - אם בחקיקה רגילה, בתקנה לשעת חירום או בהסכם חתום בין משרד האוצר לביטוח הלאומי.