שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

מחדל הבדיקות: המחסור, הביטולים וטרטור החולים

בהמשך לפרסום ב-ynet: היעד שהציב נתניהו למספר הבדיקות רחוק ממימוש, מתחמי ה"דרייב אין" מצמצמים שעות פעילות בשל מחסור בחומר הכרחי. גם מי שנבדקו לעתים לא מקבלים תשובה: "מעבירים אותי מאחד לשני, הזיה"

 

מחסור בחומרים לבדיקות קורונה: מעבדה בבית החולים הלל יפה

מחסור בחומרים לבדיקות קורונה: מעבדה בבית החולים הלל יפה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סוף השבוע עמד בסימן אופטימיות זהירה מאוד בישראל לנוכח נתוני הנדבקים בקורונה ומספר המונשמים. אולם בתחום שלדעת רבים הוא הכרחי כדי לגבש אסטרטגיה לטיפול במוקדי ההתפשטות, וגם לנסח דרכי יציאה הדרגתית מהסגר - ישראל הולכת אחורה.

 

מנתוני הבדיקות האחרונות שבוצעו עולה כי משרד הבריאות לא עומד ביעד שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר לפני כמה שבועות - 10,000 בדיקות ביממה. גם ההבטחה ל-30 אלף נראית רחוקה: ביום חמישי האחרון בוצעו 7,294 בדיקות, ירידה משמעותית לעומת יום רביעי, אז נלקחו 7,833 בלבד. מאז לא פורסמו נתונים על מספר הבדיקות.

3082 ()
ההבטחות נראות רחוקות. מעבדה לניתוח בדיקות קורונה באיכילוב

ב-ynet פורסם בשבוע שעבר כי בשל המחסור בריאגנטים (החומר המשמש לבדיקה), צמצם משרד הבריאות את הקריטריונים לביצוע בדיקת קורונה, אחרי שרק ביום שני הרחיב אותם. כעת רק מי שסובל מחום מעל 38 מעלות, או שיעול, או קושי בנשימה, או תסמין נשימתי אחר - וגם שהה בחו"ל או בשטחי הרשות הפלסטינית ב-14 הימים לפני הופעת התסמינים – זכאי לבדיקה.

 

גם מי ששהה במחיצת חולה קורונה, במרחק של פחות משני מטרים ומעל ל-15 דקות זכאי, כמו גם כאלו שאינם סובלים משום תסמינים אך שבו ממדינות עם שכיחות גבוהה של הנגיף. גם אלו אשר גרים או עובדים במסגרות בהן התגלתה תחלואה של הנגיף, בפרט אוכלוסיות בסיכון, זכאים. הכוונה בהנחיה זו היא בעיקר לבתי אבות. גם עובדי מערכת הבריאות נכנסים לקטגוריית הזכאות.

 

"כבר לפני שבוע הודענו שיש מחסור רציני בריאגנטים, אבל סתמו לנו את הפיות", אמרה ל-ynet אסתר אדמון, יו"ר ארגון הביוכימאים ועובדי המעבדות. אמרו לנו שמטוס הולך להגיע עם החומר הזה, אבל מה הלאה? הבעיה היא שאין חשיבה של סנטימטר מעבר להיום, ואז אנחנו כל הזמן מכבים שריפות".

3082 ()
השעות צומצמו. מתחם "היבדק וסע" באשדוד

במקביל, מפאת חוסר בציוד נחוץ לביצוע הבדיקות, צומצמו במהלך סוף השבוע שעות הפעילות של מתחמי "היבדק וסע" של מד"א וגם היום חלק מהתחנות, ובהן תחנות הקבע בתל אביב, חיפה, ירושלים ובאר שבע - יפעלו במתכונת מצומצמת. שעות הפעילות של מתחמי "היבדק וסע" היום: תל אביב 18:00-10:00 (במקום 23:00-11:00); חיפה, באר שבע, ירושלים ומודיעין - 17:00-11:00; נצרת עילית 19:00-11:00; רהט ומזרח ירושלים 19:00-10:00; אלעד 22:00-11:00; ובבני ברק מ-9:00 עד הנבדק האחרון.

 

מצוקת בדיקות הקורונה הגיעה גם לבית החולים הדסה בירושלים, הראשון בארץ שהתחיל לבצע בדיקות קורונה לכל אנשי הצוות הרפואי. עד כה נערכו יותר מ-850 בדיקות לצוות העובדים, וכשלושים מהם נמצאו חיוביים - כולל עובדים בהדסה הר הצופים, שם אין מחלקת קורונה. ביממה האחרונה קיבלו אנשי צוות שהיו אמורים להיבדק הודעה כי הבדיקה נדחית בגלל "מחסור ארצי בערכות בדיקה".

 

"אף אחד לא יודע מה עם הבדיקה שעשיתי"

מסלול בדיקות הקורונה שונה בתכלית מאשר בדיקות אחרות שנלקחות בקופות החולים. לרוב, כל התהליך נשאר בתוך קופת החולים, החל משלב ההפניה ועד לדגימה ולקבלת התוצאה, אך מסלול דגימת הקורונה שונה בתכלית. הדגימה נלקחת על ידי מד"א, ולאחר מכן מועברת למעבדה שאינה בהכרח המעבדה של קופת החולים של המבוטח. למעשה, כך "מתערבבות" דגימות של נבדקים מקופות החולים השונות באופן נדיר במיוחד. בהמשך נמסרות התוצאות מהמעבדה למשרד הבריאות, שמוסר את התוצאות לקופות החולים, ואלה אמונות על יידוע הנבדקים.

 

גם בטירה הוקם מתחם "היבדק וסע"

גם בטירה הוקם מתחם "היבדק וסע"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על רקע זה, מספר הדיווחים על בדיקות קורונה ש"נעלמו" ועל נבדקים שמטורטרים שעות בין הגורמים השונים, הולכים ומתרבים. רבים מבין הפונים מדווחים כי מדובר בפינג פונג בין משרד הבריאות וקופות החולים, שאיש מהם אינו יודע בוודאות היכן הבדיקה ומה תוצאותיה.

 

ג', תושבת המרכז, נחשפה במהלך חג הפורים לאדם חולה קורונה במקום עבודתה, נכנסה לבידוד וחשה ברע מספר ימים לאחר מכן. "הודעתי על כך למד"א ביום חמישי לפני שבועיים ובשבת הגיעו לקחת ממני את הדגימה. אמרו לי ולבת זוגי שבתוך 48 שעות תהיה תשובה. אמרו לי גם להיות בבידוד עד שיגיעו התשובות.

 

"התקשרתי למד"א אחרי 48 שעות ואמרו לי שאני צריכה להתקשר לכללית. התקשרתי לכללית ואמרו לי שזה חמישה ימי עבודה. אחרי חמישה ימים, כבר לא היו לי תסמינים, ואמרו לי להישאר בבידוד, גם לא ידעתי מה לעשות. בקופה אמרו לי שאין להם תשובה ואולי משרד הבריאות יודעים. עשיתי באותו יום אולי 20 שיחות ואף אחד לא יודע מה עם הבדיקה. מפנים אותי מאחד לשני.

 

"זו הזיה", הוסיפה ג'. "אנשים עושים בדיקות ולא קורה עם זה כלום. ביום השמיני התקשר אליי רופא המשפחה. אמר לי 'תראי, אם היית חולה כבר היו מתקשרים להגיד שאת חולה. כנראה שזה מתעכב כי הכול בסדר'. אמרתי לו שנראה לי שאיבדו את הבדיקה. אמר 'לא, זה לא קורה, ייקח עוד זמן אבל זה יגיע'. עבר מאז עוד שבוע, אין תשובה בשום מקום ואף אחד לא יודע מה עם הבדיקה".

 

"המוקדניות אמרו שאין להן מחשב"

א', תושבת אחד היישובים הקטנים בצפון, עוסקת בתיירות ונחשפה לקבוצות תיירים רבות אבל לא זיהתה כי נחשפה לחולה קורונה מאומת. "רק אחרי שהתברר שיש חולים מקרב קבוצות תיירים לא רק מהמזרח הרחוק, אלא גם מאירופה, הבנתי שיכול להיות שגם אני הייתי חשופה. החלטתי לבודד את עצמי, למקרה שנחשפתי, ולא רציתי להדביק אחרים.

 

 

"בשלב מסוים סבלתי מעוויתות קשות בבטן, משהו שמעולם לא הרגשתי, וחום. בדיקות דם שעשיתי לא היו תקינות, אבל בהמשך עלה גם לי החשד שמדובר בקורונה. בהתייעצות עם אנשי מד"א הגעתי למתחם 'היבדק וסע' בחיפה, שם נבדקתי לפני שבוע, ב-29 במרץ".

 

לאחר מכן מתארת א' מסע טרטורים שדומה בדיוק לזה שעברה ג'. "נאמר לי בבדיקה שתוך יום יומיים תהיה לי תשובה. בהמשך מד"א טענו שהם רק קבלני ביצוע לבדיקות ואין להם כל מידע. במוקד משרד הבריאות טוענות המוקדניות שאין להן דרך לדעת, אין להן מחשב והן רק עונות לשאלות והנחיות. כשניסיתי להגיע לאנשי משרד הבריאות ישירות, לוקח שעות להשיג אותם ואחרי המתנה ארוכה מתנתקת השיחה. גם כשענו בסופו של דבר, אחרי למעלה משעה של המתנה, אין להם כל ידיעה מה בגורל התשובה ומפנים לקופת חולים.

 

"קופת חולים שאמונה על קבלת התשובות ממשרד הבריאות, והקימה לשם כך מוקד מיוחד, לא מקבלת תשובות. גם הם חסרי אונים בקשר שלהם מול משרד הבריאות", אמרה. "לא יודעים באף מקום לענות אם הבדיקה קיימת או הלכה לאיבוד או מה גורלה".

 

לדבריה, ביישוב בו היא מתגוררת עלה חשד לקורונה במוסד ציבורי, ובלחץ של ראש המועצה הגיעו אנשי מד"א לבצע בדיקות לכל העובדים והמטופלים במוסד. התוצאות נמסרו לנבדקים בתוך זמן קצר. "אני מניחה שמי שיכול להפעיל לחץ או קשרים מקבל את המידע בצורה מדויקת ואמינה בתוך זמן קצר. מה עם האנשים הפשוטים? בגלל שלא קיבלתי תשובה לא העזתי להגיע לבית החולים או לקופת החולים להמשך הבירור לבעיות הרפואיות שלי", אמרה א'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים