שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

שערוריית הבדיקות: "בגלל מחדל אין חומרים, נלחמים בנגיף באפלה מוחלטת"

15 אלף בדיקות קורונה ביום? במקום שהמספר יגדל, הוא עומד לקטון בשל מחסור בריאגנטים. גופים הציעו לערוך עשרות אלפי בדיקות ביום, ונענו בשלילה. בכירים מאשימים: "מדיניות משרד הבריאות את מי לבדוק הייתה שגויה". גורמים במשרד: מקווים לחתום על עסקה ולפתור את המשבר עד מחר

במקום ללכת קדימה, צועדים אחורה: מספר בדיקות הקורונה בישראל צפוי לקטון בימים הקרובים באופן דרמטי בשל מחסור בחומרי בדיקה. זאת על אף שראש הממשלה התחייב להגיע ל-15 אלף בדיקות ביום כבר בשבוע הבא.

 

אחרי שמדיניות משרד הבריאות לבדוק רק חולים שנחשפו לנגיף ספגה ביקורת ומספרי הבדיקות היומיות עלו, לאחרונה, כפי שפורסם ב-ynet, המגמה הזו נבלמה - והירידה רק עלולה להחריף. הפעם בגלל מחסור בריאגנטים, חומר כימי שנדרש בתהליך הבדיקה. בכיר במערכת הבריאות אמר אמש: "כשלמדינת ישראל היה זמן להתכונן לקורונה, הקונספציה של משרד הבריאות הייתה שגויה - מחשבה שמי שיגיע לישראל יוחזק בבידוד למשך שבועיים וכך תימנע שרשרת ההדבקה. המדיניות הזו יצרה למעלה ממאה אלף מבודדים, פגעה בכלכלה והשביתה אותה. בהיעדר יכולת לזהות קיני הדבקה נוצרו מוקדים גדולים שהחמירו את ההתפרצות".

 

מחסור בחומרים לבדיקות קורונה: מעבדה בבית החולים הלל יפה

מחסור בחומרים לבדיקות קורונה: מעבדה בבית החולים הלל יפה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מתחם
מתחם " היבדק וסע" בירושלים(צילום: אלכס קולומויסקי)

כזכור, בתחילת הדרך התכוננה ישראל לקורונה עם כמות מוגבלת של מטושי בדיקה ועם מעבדה מרכזית אחת. כשזו הושבתה, נפתחו מעבדות נוספות, אולם המדיניות בעניין את מי בודקים לא השתנתה. "ברור לגמרי שאדם השוהה בבידוד בבית ומפתח תסמינים אפשר להגדירו כחולה גם בלי בדיקה ולהשאירו בבית כדי שלא יפגע בסביבה", אומר בכיר אחר, "אבל התפיסה השגויה של משרד הבריאות הביאה לכך שלא בוצעו בדיקות רחבות לאוכלוסיה כדי למנוע התלקחויות. כך עבר זמן יקר עם מיעוט בדיקות, מה שהשאיר את מקבלי ההחלטות בלי מידע חיוני שיאפשר לדעת איפה יש צורך בסגר או בידוד".

 

מנתוני הבדיקות האחרונות שבוצעו עולה כי משרד הבריאות לא עומד ביעד שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר לפני כמה שבועות - 10,000 בדיקות ביממה. גם ההבטחה ל-30 אלף נראית רחוקה: ביום חמישי האחרון בוצעו 7,294 בדיקות, ירידה משמעותית לעומת יום רביעי, אז נלקחו 7,833 בלבד. מאז לא פורסמו נתונים על מספר הבדיקות.

 

בימים האחרונים פורסם כי משרד הבריאות בולם כבר שבועות ארוכים את מכון ויצמן, המסוגל לבצע עשרות אלפי בדיקות קורונה ביום. גם גופים אחרים שהציעו את שירותיהם - נדחו. בינתיים יש מי שקיבל החלטה לבצע בדיקות בהיקף נרחב על דעת עצמו. כך, למשל, מנכ"ל בית החולים הדסה, פרופ זאב רוטשטיין, שבדק את כל עובדי בית החולים פעמיים, בהפרש של חמישה ימים, ואיתר 30 נדבקים. הם בודדו מיד, וכך נמנע מהם להדביק אחרים.

 

 
  ()
ישראל הולכת אחורה
 
 

 

"המדיניות של משרד הבריאות והמחדל שהשאיר את המדינה בלי חומרי בדיקה למעשה גורם לכך שהמדינה תילחם בנגיף הקורונה באפלה מוחלטת", אומר בכיר במערכת, "ישראל הפכה להיות האחרונה שמחפשת את הציוד הזה בעולם ומצאה את עצמה בתחרות לא אפשרית מול כל אירופה וארה"ב. נכון לסוף השבוע האחרון, משרד הבריאות חזר לקונספציה השגויה של בדיקות לחולים פוטנציאליים בלבד, כאשר המחסור הוא זה שמכתיב את המדיניות. זה לא מלמד כלום ולא עוזר בבלימת המחלה".

 

לדברי הבכיר במערכת הבריאות, "בגלל חוסר באמצעי בידוק, עלול להיות מצב שבו נשמיד את כל המערכת הרפואית כי אם לא ניתן לבדוק חולים בחדר מיון בגלל שאין קיטים במעבדות, אנחנו עלולים לפגוע בצוות וכמובן גם במי שמאושפזים מסביב, בעיקר בקשישים במחלקות הפנימיות. גם היעדר הבדיקות לצוותים בבתי אבות יביא לאסון משום ששם הנגיף קטלני במיוחד".

 

גורמים במשרד הבריאות מסרו אתמול כי ייתכן שהמחסור בציוד לבדיקות ייפתר עוד היום או מחר. עוד נמסר, כי המשרד צפוי לחתום בקרוב על עסקה עם חברה סינית, שתאפשר לבצע 30 אלף בדיקות ביום בשיטה של ריצוף גנטי.

 

דובר משרד הבריאות, אייל בסון, מסר בתגובה: "יש מחסור עולמי חמור בציוד, ובהסתכלות על שאר מדינות העולם, על אף המחסור מבצעים בישראל יותר בדיקות מבכל מדינה אחרת. למרות השיח הער, הבדיקה לבדה לא יכולה להוציא אותנו מבידוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים