דרעי: "בחלק מהשכונות החרדיות בירושלים שיעור חולים גבוה מבני ברק"
שר הפנים גילה בדיון בוועדת הקורונה כי בחלק מהשכונות החרדיות בבירה התחלואה גבוהה יותר מאשר בבני ברק. "נרצה אולי למנוע כניסות ויציאות בשכונות הללו", אמר. לדבריו, "הבעיה בבני ברק היא שבני משפחה של חולים הולכים לקנות אוכל ומדביקים אחרים. צריך להביא להם הביתה אוכל"
אחרי שבני ברק הוכרזה "אזור מוגבל", ובעוד הממשלה שוקלת להחמיר את מגבלות התנועה על ערים חרדיות נוספות, דנה הבוקר (ראשון) הוועדה המיוחדת של הכנסת להתמודדות עם נגיף הקורונה, במשבר במגזר החרדי. השר דרעי הפנה זרקור למצב בשכונות החרדיות בירושלים והזהיר כי התחלואה בחלקן גבוהה מזו שבבני ברק.
בדיון, שנערך לאור נתוני התחלואה הגבוהים במגזר, השתתפו בין היתר שר הפנים אריה דרעי ומנכ"ל משרדו מרדכי כהן, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו, מנכ"ל עיריית בני ברק שמואל ליטוב ובכירים נוספים ממשרד הבריאות.
.
השר דרעי אמר בדיון כי "בירושלים יחס החולים לאכולוסייה לא גבוה, אבל כשמפלחים את החולים - רובם זה בשכונות החרדיות. וכשאנחנו עוברים שכונה-שכונה, בחלק מהשכונות החרדיות יש מספר חולים אפילו יותר גדול מבני ברק".
דרעי הוסיף: "זה נתון שאנחנו חייבים להתמודד איתו, מאתמול התחלנו לעבוד על זה. אנחנו פותחים עוד מלון בירושלים לחולי האוכלוסייה החרדית. גם שם אנחנו מכניסים את המודל של בני ברק של מזון". הוא ציין: "נרצה אולי למנוע כניסות ויציאות בשכונות הללו".
הוא סיפר על האתגרים שכרגע ניצבים בפני הממשלה בטיפול במצב בבני ברק. "הבעיה העיקרית בבני ברק היא שבני משפחה שיש להם חולים בקורונה, הולכים למכולת כדי לקנות אוכל, ואז מדביקים אחרים. צריך להביא להם את האוכל והתרופות", אמר. "הכשרנו מרכז בבני ברק לבידוד והצענו לאנשים ללכת לבידוד, אבל אין לזה הצלחה גדולה".
דרעי גם התייחס לטיפול באוכלוסיית הקשישים בבני ברק ואמר: "חשבנו לפנות את האוכלוסייה המבוגרת במוניות, אבל המתנדבים התחילו לשכנע את האוכלוסייה הזו לצאת וביום שישי קיבלתי את הנתונים שרק חמישה אחוזים רוצים לצאת. החלטנו שבמקום להוציא אותם, שהצבא יהיה אחראי עליהם. נשים חייל אחד על כל ארבע-חמש משפחות. החיילים מחלקים אוכל לאותם אנשים. בשעות הקרובות מתחילים לפזר את האוכל וסגרתי עם בר סימן טוב שהם יקבלו את התרופות ברשות הצבא. כך נבודד את האוכלוסייה המבוגרת".
שר הפנים הוסיף: "המשימה שלנו זה להוציא את החולים מבני ברק. יש למעלה מאלף חולים וצריך לפנות אותם למלונות". יו"ר הוועדה עפר שלח ציין בפתח הדיון כי "עוצמת המשבר ברורה מאוד לתושבי בני ברק. על העיר להיות מנוהלת מבפנים, וגם ברמה הממשלתית".
לפי הנתונים האחרונים, העיר עם מספר החולים הגדול ביותר היא ירושלים, שם אובחנו 1,253 תושבים עם קורונה - עלייה של 10% מאז יום שישי. בבני ברק יש 1,192 נדבקים, עלייה של 12%. אחריהן ברשימת הערים: תל אביב (363 נדבקים), אשקלון (184) ופתח תקווה (157). גם בבית שמש (135), אלעד (129) ומודיעין עילית (111), ערים שייתכן שיוכרזו בקרוב כ"אזורים מוגבלים", יותר מ-100 נדבקים. הפילוח המלא לפי ערים.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו סיפר כי "המצב בכל הארץ עומד על שיעור הדבקה 1.2, ואילו בחברה החרדית, בני ברק בעיקר, הוא עומד על 1.4 - כלומר כל אדם מדביק 1.4 אנשים. כרגע אנחנו באמת רואים שבמגזר החרדי יש הדבקה גבוהה יותר, מה שאומר ששם נצפה לראות חולים קשה ומונשמים".
"בירושלים אנחנו יודעים לסמן את השכונות שיש בהן התפשטות", הוסיף גרוטו, "באלעד, יש לנו מפה כדי לקבל תמונת מצב, ולפי זה אנחנו יודעים. כמובן שיש מקומות שאנחנו יודעים שיש פערים, ואנחנו מגבירים את הבדיקות".
ראש המטה של עיריית בני ברק לטיפול במשבר הקורונה, האלוף (במיל') רוני נומה, התייחס לסוגיית ההסברה בקרב הציבור. "אנחנו מאמינים שההשפעה הגדולה מגיעה בהסברה של רבנים ורופאים. מי שחושב שאפשר עכשיו לשים מחסומים בכל רחוב פה - זה לא ריאלי, וגם לא יעזור לנו במה שקורה בתוך הבתים".
רופאת מחוז תל אביב במשרד הבריאות ד"ר רבקה שפר הסבירה מדוע המשרד לא מחייב חולים לצאת מבתיהם לבית חולים או למלונית: "אם אדם חושב שהוא מסוגל לעשות את הבידוד בביתו, אנחנו לא מכריחים אותו לצאת מהבית, במיוחד בבני ברק ששם יש מצבים מאוד מסובכים- משפחות מרובות ילדים, הורים חולים, קטינים, נשים הרות שחולות, המצבים קשים מאוד. לא נכון בעיניי לעשות שום דבר בצורה שאינה וולונטרית, זה רק יוצר התנגדות".
מניין המתים מנגיף הקורונה בישראל עלה הבוקר ל-46 בני אדם. זאת לאחר שדיירת בת 84 בבית האבות "משען" בבאר שבע שחלתה בקורונה נפטרה בבית החולים סורוקה. מבית החולים נמסר כי היא סבלה ממחלות רקע קשות ומורכבות. בבית החולים הדסה עין כרם נפטר בן ציון קופרשטוק, בן 63, שחלה בקורונה וסבל ממחלות רקע.
משרד הבריאות עדכן כי מניין הנדבקים בנגיף עלה ל-8,018, בהם 127 שמאושפזים במצב קשה בבתי החולים. 106 מהחולים מונשמים. מדובר בעלייה של כ-10% במניין החולים שמצבם קשה ועלייה מתונה יותר של 8% במספר המונשמים. 477 החלימו עד כה מהנגיף.