ארדן: מסתמן שהיום יוחלט להגביל אזורים נוספים. המגמה - הקלות אחרי חול המועד
בריאיון לאולפן ynet אמר השר לביטחון פנים כי אם מחליטים להטיל סגר על עוד ערים לקראת פסח, "יש לעשות זאת ביום-יומיים הקרובים". הוא הוסיף שהמשטרה תתגבר אכיפה גם לפני ליל הסדר: "שלא יעשו תרגילים". על החלפתו האפשרית ברגב: "לא מוותרים בזמן כזה על מישהו עם הידע שלי"
השר לביטחון פנים גלעד ארדן אמר הבוקר (א') בריאיון לאולפן ynet כי מסתמן שהיום יוחלט להגדיר מקומות נוספים כאזורים מוגבלים לקראת פסח: "מרגע שהתקבלה החלטה על בני ברק הבנתי שכנראה יהיו עוד יישובים או שכונות שיהיה צורך לבודד כדי למנוע את יציאת התחלואה הגבוהה למקומות אחרים. אני מאמין שהיום תתקבל החלטה לגבי ההמשך".
לדברי ארדן, המשטרה ערוכה להחלטה שכזו וכבר תרגלה את המודל. "אנחנו חייבים לעשות זאת לפני ליל הסדר וחול המועד. אם יש צורך מקצועי להגביל מקומות נוספים, יש לבצע את הבידוד כבר ביום-יומיים הקרובים".
- אתם ממליצים על סגר מלא? הרי בסופו של דבר תצטרכו לשים שוטרים בכל צומת.
"נכון, וזה מטיל עומס אדיר על המשטרה, אבל בשביל זה יש משטרה ואני חושב שהשוטרים מפגינים מסירות נפש ודבקות במשימה. המשטרה תדע לעמוד בכל החלטה של הדרג המדיני. ההחלטות המקצועיות צריכות להיות של משרד הבריאות, ויש כמה פרמטרים - גם רמת תחלואה, גם צפיפות וגם קצב הדבקה. כשאתה בוחן את הקריטריונים הללו, יש מספר מקומות שמאוד בולטת הבעיה בהם, מאה שערים ומקומות נוספים. אני חושב שלפני שמטילים הגבלות על כלל הציבור בישראל ועולים עוד מדרגה בסגר, צריך לבחון אם זה נכון מבחינה מקצועית בריאותית".
- אתה אומר לבדל?
"אני לא אומר את זה כי זו לא האחריות המקצועית שלי, בסוף משרד הבריאות צריך להמליץ. אנחנו רוצים לדכא את התפשטות הנגיף, והוא זה שצריך לבחון את כל הנתונים בכל אזור ולהגיד לנו מה המדיניות הנכונה ביותר כרגע. ממה שאני מתרשם, מדיניות משרד הבריאות הולכת לכיון של בידודים אזוריים ולא החרפת כלל ההנחיות. ההגבלות הן מאוד משמעותיות, חסרות תקדים בהיסטוריה של המדינה, ולכן יכול להיות שכעת משרד הבריאות מכווין אותנו להחלטות של בידודים אזוריים. אני מחדד, אין פה שום שיקולים פוליטיים. ברשימות משרד הבריאות יש גם יישובים לא חרדיים, וההחלטות יתקבלו רק לפי השיקולים הבריאותיים. זה צריך להיות ברור".
- אסטרטגיה לערב פסח? יש כזו? אתם מוכנים?
"בהחלט, כבר בשבוע שעבר קיימנו דיוני היערכות. כרגע עד ליל הסדר אנחנו נתמקד במרכזי הקניות ובסופרמרקטים לוודא שההנחיות נשמרות. איפה שלא יעמדו בדרישות - המקום ייסגר. אני אומר את זה בצורה הכי חדה וברורה, מכיון שהסופרים יכולים להיות אזורי הדבקה".
השר ארדן הוסיף כי תתוגבר האכיפה השבוע כדי לוודא שאנשים לא עושים "כל מיני תרגילים" והכללים בליל הסדר נשמרים: "המשטרה תיערך בהרבה צירים בישראל, לאו דווקא בליל הסדר, ייתכן שכבר ממחר ומחרתיים, כדי לוודא שאנשים לא מפרים את ההנחיות. מה שאנחנו רואים עכשיו ביישובים ושכונות חרדיות זה המחיר של סעודות הפורים שלא עצרנו בזמן".
- היתה שם התמשכות.
"אני נגד הכללות ואני אגיד שהפרות של התקנות יש בחלקים קיצוניים בקרב כל הציבור בישראל. רוב הציבור החרדי נשמע להנחיות ומסייע לנו, אבל בגלל אורח החיים המאוד קהילתי וגם צפיפות מאוד גבוהה, קצב ההדבקה והתחלואה יותר גבוה. אבל היום אנחנו משלמים מחיר על סעודות פורים שעוד לא נאסרו. למה ליל הסדר כל כך במוקד? בדיוק בגלל זה. אכילה משותפת בריבוי משתתפים היא מוקד שעלול לגרום להתפשטות דרמטית שתקפיץ את התחלואה בישראל לשמים. לכן אנחנו כל כך חוששים".
- חוששים מליל הסדר.
"חוששים בריאותית ומאמינים שהוא יהיה מקור שממנו יבוא היציאה".
- יש המון ביקורת שנתניהו מסרב לתת למשרד הביטחון להיות יותר מעורב בגלל נושאים פוליטיים. אתה לא חושב שצריך לערב יותר את צה"ל בניהול המשבר?
"אני חושב שצה"ל מעורב".
- לא מספיק.
"אנחנו ביקשנו סיוע מצה"ל גם בפינוי הקשישים וגם בהעברת החולים מבני ברק, ועכשיו אם יוחלט לבודד עוד יישובים אז המשימה של צה"ל ופיקוד העורף זה לסייע לאוכלוסייה האזרחית בפנים ולרשות המקומית, העירייה, במתן שירותים. אני חושב שזו משימה מאוד גדולה. אני חושב שבסך הכל, ישראל ביחס למדינות העולם מקבלת החלטות נכונות במשבר הזה. כולם עובדים בשיטות של ניסוי וטעייה ולומדים אחד מניסיון מדינה אחרת. אני כן חושב שמשרד הבריאות מקבל החלטות נכונות. חלק מהבעיות זה בגלל מחסור ציוד שקיים בכל העולם".
- השאלה הגדולה היא אם בסופו של דבר לא צריך יותר אנשים בשטח הניהולי?
"לא יודע לענות על השאלה הזו".
- אבנים נזרקו על ניידת במאה שערים, וראינו מצד שני שוטרים אוזקים אדם באלימות. אלה ההנחיות - לתפוס עם טייזר אדם שמסתובב בפארק?
"אני רוצה לומר שיש עשרות שוטרים חולים ומאות מבודדים, וגם מפקד תחנת בני ברק חולה קורונה. זה כי השוטרים במסירות נפש מסכנים את עצמם וממלאים את המשימה שהמדינה הטילה עליהם. בימים אלה קודם כל נגבה את השוטרים, לפני שאנחנו מרשיעים שוטר על בסיס סרטון חד צדדי".
- אני שואל אם יש הנחיה להיות עם יד קשה נגד מפרי הסגר.
"מדיניות האכיפה היא ברגישות ובנחישות. מדובר במניעת סכנת חיים ומניעת הפצת מחלה מדבקת שיכולה להרוג, אבל יש פה גם הנחיות קשות. השוטרים מצווים, וראיתי את זה, ראיתי שוטרים מבקשים בנימוס מאנשים להתפנות. אבל אם אדם מתעקש ומסרב להתפנות, אין לשוטר ברירה אלא לעכב אותו ולהזיז אותו משם. זה אף פעם לא מצטלם טוב, אבל אני חושב שאנחנו כמדינה קודם כל צריכים לגבות את השוטרים. אם יש הפעלת כוח מיותרת שלא לצורך, ודאי שזה לא תקין".
- אבל השוטרים יודעים את המדיניות?
"אני לא מכיר שום מקרה שמיד קנסו אדם. התקנות מאוד מורכבות, יש עשרות אלפי שוטרים. יכול להיות שלפעמים צריך לקבל החלטה בשבריר שנייה, יכולות להיות טעויות. אני לא אומר שלעולם אין טעויות אצל השוטרים, אבל בימים אלה אני חושב שהציבור צריך להקל על עבודת השוטרים. תמיד אפשר להתלונן לאחר מכן על שוטר אם אתה חושב שהוא קיבל החלטה לא נכונה, אבל להתעמת היום עם שוטר? דרך אגב, המשטרה פרסמה יותר מאוחר את סרטון מצלמת הגוף מהשוטר לפני מה שקרה שם, ואתה רואה שהאדם קיבל כבר קנסות באותו יום. אני מרגיש שהציבור משתף פעולה, חוץ מבודדים".
- כמה זמן עוד תוכלו לשלוט בזה? הציבור יוכל לשלוט בעצמו?
"מכיון שמדובר במניעת מוות, אני חושב שלציבור יש אורך נשימה. אני חושב שלאחר חול המועד, שגם בו יש חשש גדול להתפשטות, אנחנו כבר נזהה סימנים של האטה בחלקים נרחבים במדינת ישראל".
- מה זה אומר?
"אני לא משרד הבריאות, אבל כשר בממשלה נראה לי שאם המגמה הזו תימשך ונקפיד על ההנחיות עד סוף חול המועד, אפשר יהיה מיד לאחר מכן להתחיל לקבל החלטות על שינוי חלק מההגבלות והמגמה תתחיל להיות של הקלות".
- אתה רואה האטה בהתפרצות המגפה, ולכן בתום החג אתה תהיה בעד שחרור הסגר.
"בתום החג, בכפוף לציות להנחיות עד תום חול המועד. אני מעריך שאפשר יהיה להתחיל לקבל החלטות בהקלות בחלק מההגבלות שיש".
- מוכן לוועדת החקירה שמדברים עליה?
"נו באמת. אי אפשר הרי לפעול בממשלה ולקבל החלטות מתוך חשיבה על ועדות חקירה. אני אף פעם לא פעלתי כך, ואני לא רואה אף אחד סביבי שפועל כך. שוב, מדובר במגפה עולמית שיש לה מאפיינים שכולם עוד לומדים, ולכן אנחנו קמבלים את ההחלטות הכי מקצועיות לטובת הנושא כדי לנצח את הנגיף".
- אתה חושב שהכל מתפקד כמו שצריך? יש המון סימני שאלה איפה הבדיקות, איך קיבלו את ההחלטות.
"אני לא חושב שמשהו השתבש. אני שמעתי את ראש הממשלה מנחה על ביצוע בדיקות בהיקף נרחב. זה שהמערכת לא הצליחה לייצר את זה בגלל בעיות רכש, בסדר, זה סוגיה שכנראה נובעת מזה שכל העולם מנסה לרכוש את האמצעים והחומרים הנדרשים לבדיקה הזו. אבל אני לא רואה כרגע עיכובים בהחלטות הנדרשות, לכן אין לי בעיה עם כל בדיקה שלא תהיה לגבי התהליך שלנו".
- אתה נלחם על המשרד לביטחון פנים, שתמשיך להיות שם?
"תראה, אני בימים אלה מושקע כל כולי במאבק בקורונה. וזה נכון, אני רואה את הפרסומים, אני מוכן להגיד משפט אחד בנושא הפוליטי כי אני לא מנהל מאבקים ולא עוסק בזה ולא שוחחתי עם אף אחד - אני חושב שבימים שבהם המשרד לביטחון פנים נמצא בחזית המלחמה בקורונה והגופים שלו בחזית, אז ההיגיון הפשוט אומר שלא מוותרים על מישהו עם ידע וניסיון בניהול מצבי חירום כמו ששיש לי. מבחינת ההיגיון הפשוט, לא נראה שזה העיתוי לחילופים כאלה".
- אתה אומר זה תהיה טעות להחליף אותך.
"אני לא אומר את זה".
- אני אומר את זה.
"אני מאוד מדויק במה שאני אומר. אני לא מנהל מאבקים ושיחות. אני כמובן אכבד כל החלטה ואעשה את שליחותי הציבורית בכל מקום".
- הבנת למה ראש הממשלה רוצה להחליף אותך?
"אני לא יודע אם הוא רוצה. אתם החלטתם ויש כותרות, ואני יודע שאין עדיין שום החלטות לגבי הליכוד. גם עד שלא ייגמר המשא ומתן עם כחול לבן וימינה וכל מי שבקואליציה, מי כמוך יודע שבכלל אי אפשר לדון או לדעת מה יהיה לליכוד ואיך יהיו התיקים. לכן אני לא עוסק בזה ולא מנהל על זה מאבקים. אמרתי מה אני חושב לגבי ההיגיון הפשוט, ומעבר לזה לא מתעסק בפוליטיקה".