שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

אפקט קורונה: ירידה בפשיעה, עלייה באלימות במשפחה

בחודש האחרון פחתה כמות התיקים שנפתחו ב-19%, עם זאת עלו ב-16% מקרי האלימות במשפחה על רקע הגבלות היציאה מהבתים. כ-300 אסירים שוחררו מבתי הכלא בחסות הקורונה, והמספר צפוי להכפיל עצמו

 

היערכות המשטרה לבחירות (צילום: דוברות המשטרה )
ניידת משטרה באיילון. ארכיון(צילום: דוברות המשטרה )

 

במהלך השבועות האחרונים חלה ירידה של 19% בכמות התיקים הפליליים שנפתחו - ירידה המתבטאת כמעט בכל תחומי הפשיעה ברקע הגבלות נגיף הקורונה. כך על פי נתונים שמתפרסמים היום (ראשון). בעבירות המוסר (סמים וזנות) לדוגמה חלה ירידה של 44% בחודש מרץ, וירידה של כ-20% בעבירות הרכוש (7,576 תיקים שנפתחו לעומת 9,503 בתקופה המקבילה אשתקד).

 

בעבירות האלימות נגד גוף כמעט שלא חל שינוי. בשבועות האחרונים נפתחו 4,227 תיקים בנושא לעומת 4,243 במרץ 2019. בעוד מקרי האלימות והתקיפות פחתו באופן משמעותי במרחב הציבורי, חל גידול של כ-16% בעבירות האלימות במשפחה.

 

קשיש הוציא כסף לקניית מזון ונשדד באלימות בתל אביב ()
שוד נגד קשיש בתל אביב בחודש שעבר

במשטרה מציינים כי מגמה הפוכה זו הלכה והעמיקה במהלך השבועיים האחרונים, זאת ככל הנראה ברקע ההנחיות המגבילות את היציאה מהבתים והימצאותן של משפחות רבות יחד לאורך רוב שעות היממה. כמו כן בעבירות האיומים חלה ירידה של 3% בלבד.

 

הירידה המשמעותית ביותר במספר התיקים נרשמה בפריצות לדירות - ירידה של 45% (575 לעומת 1,044 בתקופה המקבילה אשתקד). גם בהתפרצות לבתי עסק ומוסדות, חלה ירידה של 7%. גם בעבירות השוד חלה ירידה משמעותית של 23%, ונפתחו 74 תיקים בלבד לעומת 96 תיקים במרץ 2019. בעבירות המרמה הכוללות בתוכן הונאה וזיוף חלה ירידה של 27%.

 

"אם הקורונה תתפשט בבתי הכלא - תהיה בעיה קשה"

חודש מהתפשטות מגפת הקורונה, ממלא מקום נציב השב"ס, גונדר אשר וקנין, תדרך היום על המצב בבתי הכלא. בין היתר הסביר כי נבחנת אפשרות לשחרר זמנית אסירים חולים מחשש שיידבקו בנגיף הקורונה. במסגרת תקנות לשעת חירום ייתכן ואסירים שנמצאים בקבוצות סיכון ישוחררו לטווח זמן של עד חצי שנה למאסר בית ואז ישובו לכלא עם חלוף המגיפה.

 

"זהו האירוע המורכב ביותר של שב"ס", אמר וקנין בשיחת זום עם כתבים. הוא הסביר כי "המטרה היא למנוע את כניסת הנגיף לבתי הכלא, ואם ייכנס לנהל אותו". יחד עם זאת הודה וקנין כי אם ייכנס הנגיף לכלא מדובר יהיה בבעיה לא קטנה: " זו תהיה בעיה קשה למדינה. מאז פרוץ הנגיף אין ביקורים בכלא ומספר הנכנסים ירד מאלף למאה", ציין והוסיף כי עד כה כ-5,000 אסירים השתתפו בדיוני בתי משפט והשלמות חקירה דרך שיחות ועידה.

 

גונדר וקנין סיפר כי בעקבות ביטולי הביקורים, האסירים קיבלו אפשרות לשוחח עם משפחותיהם דרך שיחות וידיאו לקראת החג. עם זאת, בשיחות עם ynet תיארו אסירים את המצב בכלא כ"קשה". "יש פחד גדול פה שהקורונה תחדור פנימה", אמר אחד האסירים. "אם אחד יביא את הקורונה לכלא הלך עלינו ואי אפשר יהיה לעצור את ההידבקות. זה נורא מה שיהיה פה".

 

גונדר אשר וקנין (צילום: שירות בתי הסוהר)
"המטרה - למנוע את כניסת הנגיף לבתי הכלא". גונדר אשר וקנין בתדרוך(צילום: שירות בתי הסוהר)
 

נכון להיום, על פי נתוני השב"ס יש עצור אחד שנמצא חיובי לקורונה, אך הוא לא נמצא בכלא - אלא בבית החולים ברזילי באשקלון. מעבר לכך חמישה אנשי סגל נדבקו בנגיף ומצבם קל, 337 סוהרים שהיו במגע עימם או עם חולה אחר שוהים בבידוד וכן 43 אסירים נמצאים בשעה זו בבידוד בין כתלי הכלא.

 

עד כה שוחררו כ-300 אסירים מבתי הכלא בחסות הקורונה והרצון של השב"ס לפנות מקום בתאים. על פי גונדר וקנין, בחודשים הקרובים מספר זה יעלה ל-600 עם שחרורם של עוד אסירים שנותר להם חודש בודד למאסר ואותו הם יעבירו במעצר בית.

 

"הרצון שלי הוא שכל האסירים ייבדקו לקורונה", אומר וקנין ומספר כי כל אסיר חדש שנכנס לכלא נכנס ל-14 יום בידוד לפני קליטתו באחד התאים. "ביהודה ושומרון, השבועיים הללו נעשים במתקן צבאי לפני שאנחנו קולטים אותם. בנוסף כלא סהרונים מיועד לחולי קורונה, אם יהיו, ויש גם אגפים שונים בבתי כלא אחרים המיועדים לחולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים