מנדלבליט לממשלה: להגביל את השימוש בתקנות חירום
בחוות דעת שהעביר לראש הממשלה ולשר המשפטים, הבהיר היועמ"ש כי עם הקמת הוועדות בכנסת יש כעת לקדם חקיקה ככל הניתן באמצעות הכנסת ולא באמצעות התקנת תקנות חירום
ברקע ההתמודדות עם משבר הקורונה והעובדה שבישראל מכהנת ממשלת מעבר, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אותת לממשלה שעליה להגביל את השימוש בהתקנת תקנות ההגנה לשעת חירום, שבהן השתמשה רבות לאחרונה, ולעבור לחקיקה רגילה ומפוקחת של הכנסת ככל הניתן.
משבר הקורונה - עדכונים אחרונים
בעקבות הקורונה: ירידה בפשע, עלייה באלימות במשפחה
ניסוי למציאת חומר חלופי לבדיקות הקורונה הצליח: "נוכל לעבוד לפחות שבועיים"
מנדלבליט לממשלה: יש להגביל את השימוש בתקנות חירום
שיעור הנדבקים בירושלים, בני ברק ובית שמש עלה ב-15% תוך יומיים
חולה קורונה הורד על ידי המשטרה מאוטובוס שנסע בכביש 1
מנדלבליט העביר בימים האחרונים חוות דעת לראש הממשלה, לשר המשפטים ולמזכיר הממשלה, שלפיה היכן שניתן מבחינה מהותית לקדם חקיקה ראשית באמצעות המסלול המקובל בכנסת, יש חובה משפטית לבחור במסלול של חקיקה ראשית, ולא במסלול של התקנת תקנות שעת חירום ע"י הממשלה.
מאז קום המדינה השתדלו הממשלות להשתמש בתקנות שעת חירום רק במצבים קיצוניים וההעדפה בכל משטר דמוקרטי היא לחוקק חקיקה רגילה העוברת את כל שלבי הביקורת הציבורית הפרלמנטרית והמשפטית.
בחוות הדעת הובהר כי קיומו של צורך חיוני ומיידי, שלא מאפשר המתנה להשלמת הליך חקיקה, וכן התארכות הליכי החקיקה - עשויים להצדיק, בנסיבות מסוימות, התקנת תקנות שעת חירום, אך זאת רק במקביל להמשך קידומה של חקיקה רגילה בכנסת.
עוד נכתב כי "רק בנסיבות אלו, שבהן לא ניתן להמתין להשלמת חקיקה בכנסת בשל כורח דחוף במתן מענה לשם התמודדות עם מצב החירום, תוכל הממשלה לפעול בדרך של חקיקת תקנות שעת חירום. לעניין זה יש לזכור כי אירועי החירום מתפתחים בדרך שאינה צפויה ומחייבים לעיתים קרובות העמדת כלים משפטיים שנעדרים מן הדין הקיים באופן מיידי".
העדכון האחרון בתקנות החירום שאישרה הממשלה התייחס להגבלת תנועה באזורים מסויימים, וזאת כדי להטיל למעשה סגר על העיר בני ברק, בשלב הראשון.
לפני כשלושה שבועות אישרה הממשלה תקנות החירום, שמאפשרות הפעלת אמצעים טכנולוגיים למעקב אחר חולי קורונה. לפני אישור התקנות ניסתה הממשלה לאשר אותן בוועדת המשנה של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, שעות ספורות לפני השבעת הכנסת החדשה. פקיעת המנדט של ועדת החוץ והביטחון הובילה לכך שהתקנות לא אושרו על-ידי הכנסת אלא במשאל טלפוני לילי.
בתשובה לעתירות שהוגשו כנגד מהלך הממשלה קבע בג"ץ, בתחילה כי התקנות יופעלו לעת עתה אך ורק לצורך איתור מי ששהו בסביבת חולי קורונה. רק לאחר שהוקמו הוועדה המסדרת בכנסת וועדת חוץ וביטחון, קבעו שופטי בג"ץ כי המשטרה תוכל לעשות שימוש בטכנולוגיית האיכון של שב"כ לצורך אכיפת הבידוד.