חשש בארה"ב: "השבוע הקרוב – הקשה והעצוב ביותר"
האחראי על שירותי הרפואה הציבוריים הזהיר שהשבוע הקרוב עלול להיות כמו "רגע של פרל הארבור או 11 בספטמבר" – ושההתפרצות תתרחש בכל רחבי ארה"ב. אם האמריקנים יישארו בבית, הדגיש, "יש אור בקצה המנהרה". ירידה ראשונה במתים החדשים בניו יורק: "מוקדם מדי להבין את המשמעות"
ממשל טראמפ המשיך גם היום (א') להזהיר מפני החמרה משמעותית במשבר הקורונה בתקופה הקרובה. אחרי שאתמול הנשיא עצמו הזהיר מפני "ימים נוראיים", היום אמר הרופא הכללי של ארה"ב ג'רום אדמס, מי שאחראי על שירותי הבריאות הציבוריים במדינה, כי השבוע הקרוב עלול להיות הקשה ביותר – ואף להשתוות מבחינת היקף האסון שלו למתקפה על פרל הארבור או לפיגועי 11 בספטמבר.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
למרות הסגר: האירופים יצאו לתפוס שמש
האיש שמצייר באור מצדיע לנלחמים בקורונה
דרינק בסוף יום בידוד, זה חיוני?
"שעת טיול" והפרדה מגדרית: כך מתנהל הסגר בעולם
"זה הולך להיות השבוע הקשה והעצוב ביותר בחיי רוב האמריקנים, למען האמת", אמר אדמס בראיון לרשת פוקס ניוז. "זה הולך להיות (כמו) רגע פרל הארבור, רגע של 9/11, וזה לא הולך להיות מקומי. זה הולך לקרות בכל רחבי המדינה. אני רוצה שאמריקה תבין את זה".
אדמס קרא לכלל האמריקנים לשמור על הנחיות הריחוק החברתי ושאר המגבלות שמטרתן לבלום את התפשטות הנגיף, והבטיח ש"יהיה אור בקצה המנהרה, אם כולם יעשו את חלקם ב-30 הימים הקרובים".
בראיון מקביל שערך היום ברשת NBC, ציין אדמס ש-90% מהאמריקנים נשמעים להנחיות, אפילו בקומץ המדינות שבהן עדיין לא הכריזו המושלים על סגר רשמי. הוא קרא לאותם מושלים לעשות יותר על מנת למנוע מצב שבו מערכת הבריאות תקרוס ולא תוכל להתמודד בשיאה של המגפה עם כמות החולים. "אם אתם לא יכולים לתת לנו 30 ימים, המושלים, אז תנו לנו שבוע, תנו לנו מה שאתם יכולים כדי שמערכות הבריאות שלנו לא יוצפו בשבוע הקרוב, ואז בואו נבחן מחדש".
נתונים מעודדים מניו יורק
בארה"ב אובחנו עד כה יותר מ-320 אלף חולי קורונה, ומתו בה יותר מ-9,000 בני אדם. לפי CNN, ביממה הקודמת דווח על 1,344 בני אדם שמתו מהנגיף – שיא יומי עד כה במספר המתים.
מוקד ההתפרצות הראשי בארה"ב הוא ניו יורק. המושל אנדרו קואומו עדכן הערב שעוד 594 בני אדם מתו ביממה האחרונה בשטחי ניו יורק, מה שמעלה את מניין המתים בה ל-4,159. עוד 8,327 אובחנו כחולים ביממה החולפת, ומניין הנדבקים עומד על 122 אלף.
קואומו הביע אופטימיות זהירה וציין כי היום נרשמה ירידה ראשונה במספר המתים החדשים, אך הדגיש כי מוקדם מדי להבין את המשמעות של הנתון הזה. הוא הוסיף במסיבת עיתונאים הערב כי מספר המאושפזים ששוחררו מבתי החולים בניו יורק גבוה פי שלושה ממספר המאושפזים החדשים בהם, מה שמקל את העומס על הצוותים הרפואיים.
מוקדים נוספים בארה"ב הם ניו ג'רזי, שם יש יותר מ-34 אלף חולים ו-846 מתו; מישיגן, עם יותר מ-14 אלף נדבקים ו-540 מקרי מוות; וכן לואיזיאנה, שם נדבקו יותר מ-12 אלף ומתו כבר 409 חולים. לואיזיאנה מסתמנת בימים האחרונים כמוקד חמור של התפרצות הנגיף. מושל המדינה, ג'ון בל, אמר היום בראיון ל-CNN כי מספר מכונות ההנשמה הפנויות עלול להיגמר שם כבר ביום חמישי השבוע.
בימים האחרונים נרשמת עלייה במספר המתים גם בפנסילבניה, קולורדו, והבירה וושינגטון די. סי. מומחי הרפואה בבית הלבן הזהירו בשבוע שעבר כי לפי המודלים הנוכחיים, מספר המתים מהנגיף עלול לעמוד בין 100 אלף ל-240 אלף – אפילו אם האמריקנים ישמרו על ההנחיות ויישארו בבית.
רוב המדינות בארה"ב הכריזו כאמור על סגר, שבמסגרתו מתבקשים התושבים להישאר בבית ולצאת רק במקרים חיוניים. עם זאת, יש מי שממשיך להפר את ההגבלות הללו, והיום – "יום ראשון של הדקלים" שמסמל את תחילת השבוע שמסתיים בחג הפסחא – כמה כנסיות ערכו אירועים רבי-משתתפים. "אנחנו מתעלמים מההנחיות בגלל שצו האל הוא להפיץ את הגוספל", אמר טוני ספל, כומר בכנסיית "לייף טברנקל" בבטון רוג', לואיזיאנה.