10,000 בדיקות ביום, מענק לחג. ההצהרות מול המציאות
מענק של 500 שקלים עוד לפני החג? 1,000 מכונות הנשמה בדרך? חזרנו להצהרות של ראש הממשלה סביב המאבק הלאומי בנגיף הקורונה, ובדקנו: מה התממש, מה בוצע חלקית - ואילו הבטחות נותרו רק על הנייר
כמעט מדי ערב בשבועות האחרונים אזרחי ישראל התכנסו להקשיב להצהרות ראש הממשלה בנימין נתניהו אודות הצעדים שבהם המדינה נוקטת, או מתכוונת להוציא לפועל, במסגרת ההתמודדות עם משבר הקורונה והשלכותיו. המענקים לתושבים, מספרי הבדיקות, הסיוע לעסקים והחינוך מרחוק: הנה חלק מההבטחות - והתוצאות במציאות.
"הנחיתי לתת מענק של 500 שקלים לכל ילד לחג הפסח, עד הילד הרביעי, עד גיל 18. כל קשיש יקבל 500 שקל לקצבה החודשית. המענקים ייכנסו ישירות לבנק, בלי טפסים, בלי ביורוקרטיה" - לא בוצע
ב-1 באפריל הודיע נתניהו על הענקת מענק שיכול היה להשפיע על חג הפסח של משפחות רבות בישראל: 500 שקל לכל ילד, ותוספת לקצבה של 500 שקל לכל קשיש. יום למחרת אף הורה ראש הממשלה להוסיף גם את ציבור הנכים לרשימת מקבלי המענקים. נתניהו טען שהמענקים ייכנסו ישירות לבנק, ואמר: "הממשלה תגיש הצעת חוק לכנסת בעניין זה, ואני קורא לכל חלקי הבית לתמוך בזה בחקיקת בזק".
נתניהו: מענק למשפחות עם ילדים וקשישים
אלא שבפועל כבר ברור שמענק הפסח לא ייכנס לחשבונות עד ליל הסדר. באוצר אומרים כי אכן הייתה כוונה לשלמו עד ערב החג, אך עקב קוצר הזמן הוא ישולם רק בחול המועד. גם בלשכת רה"מ התחייבו שיגיע עד יום שישי בחול המועד.
יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום
"אנחנו מגבירים את היערכות בתי החולים לטיפול בחולים קשים. בתי החולים נערכים לקליטת חולים אלה, כולל קניית כ-1,000 מכונות הנשמה נוספות"- בוצע חלקית
ב-21 במרץ הבטיח נתניהו התחמשות במספר גדול של מכונות הנשמה. מדינת ישראל אכן עושה מאמצים גדולים ומגיעה להישגים משמעותיים בנושא, אך על אף מאמצים אדירים של חמ"ל הרכש בראשות המוסד, היעד המדובר של 1,000 מכונות נוספות עדיין לא הושג. אין נתון מדויק בנוגע למספר המכונות שהתווספו למערכת הבריאות, אך לפי ההערכות מדובר בכמה מאות: המוסד הביא לארץ עוד כ-150 עד 200 מכונות, בארץ הושמשו עוד כמה עשרות מכונות ישנות וכן נפתחו עוד קווי ייצור למכונות הנשמה נוספות. במערכת הביטחון מתחייבים להגעה ליעד של 7,000 מכונות הנשמה במדינת ישראל בהמשך.
משרד הבריאות: "הזמנו כ-12 אלף מכונות הנשמה, לא כולן יגיעו במועד"
"מדברים על כ-3,000 בדיקות ביום ממחר, ואולי יהיו לנו 10,000בהישג יד, ובהמשך אולי 20,000" - בוצע חלקית
ב-1 במרץ הנחה נתניהו להעלות את מספר בדיקות הקורונה ל-10,000 ביום, וזאת בעקבות אי-עמידה ביעדים בגלל מחסור במטושים לביצוע הבדיקה, ובריאגנטים - חומרים כימיים החיוניים לה. היעד הזה מומש - אך למרבה הצער רק באופן זמני. בימים האחרונים, בשל מחסור בריאגנטים, מספר הבדיקות ירד ל-7,000.
המגמה אמורה להתהפך שוב לטובה בימים הקרובים, כאשר שבזכות ייצור מקומי של ריאגנטים מספר הבדיקות ישוב ל-10,000 ביום. אך היעד השאפתני שנתניהו הציג בראיונות לתקשורת, אף כי הבהיר שאינו מתחייב אליו - 20,000בדיקות - נראה רחוק ממימוש. ב-31 במרץ אף הגדיל ראש הממשלה והנחה את משרד הביטחון לדאוג לרכש שיאפשר 30,000 בדיקות ביום, אך משרד הבריאות מעריך שבשבועיים הקרובים לא יהיו יותר מ-10,000 בדיקות ביום. במשרד הודיעו על קידום התקשרות עם ספקים נוספים, כדי לעלות מעל ל-10,000 בדיקות החל מעוד שבועיים.
"הנחיתי את מנכ"ל משרדי, רונן פרץ, לבחון לאלתר את החזרת הלמידה מרחוק באמצעות בתי הספר במסגרות הכיתתיות" - בוצע
עמוק בתוך המשבר, כשתלמידי ישראל כולם נמצאים בביתם ולא הולכים למסגרות, הגיעו האוצר והסתדרות המורים להסדר שבמסגרתו הוחלט על ביטול הלמידה המקוונת עד לחופשת הפסח. המטרה: חיסכון. למורים הובהר כי אם יבחרו ללמד, זה ייעשה באופן התנדבותי והם לא ישולמו על כך.
מורים, הורים ותלמידים רבים זעמו על ההחלטה להותירם ללא מסגרת, ובעקבות הביקורת הורה נתניהו ב-20 במרץ לבחון מחדש את ההחלטה. חמישה ימים לאחר מכאן כבר הורה נתניהו: להחזיר את הלמידה מרחוק באופן מיידי. ההבטחה בוצעה והתלמידים שבו למסגרת, גם אם בביתם.
ב-23 במרץ מסרה לשכת ראש הממשלה, בתגובה לדו"ח מבקר המדינה בדבר היערכות מדינת ישראל להתפרצות של מגיפה, כי בתוך שבועיים מאותו יום יתווספו 1,000 מיטות לטיפול נמרץ שיסייעו בטיפול בחולי הקורונה הקשים. אך נראה שההבטחה לא גובתה במעשים: גורמים במערכת הבריאות, כמו גם בבתי החולים, לא שמעו על הוספת מיטות האשפוז. בהסתדרות הרפואית טוענים כי עניין הוספת מיטות האשפוז לא מוכר להם וגם גורמים במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, בית החולים הגדול בישראל, מספרים כי לא נוספו תקנים למיטות אשפוז נוספות בבית החולים.
"כל ישראלי ששב ארצה ייכנס מחר לבידוד במלונית. אנחנו מאפשרים לכל ישראלי לחזור הביתה, אבל בו בזמן אנחנו עושים את מה שדרוש כדי לשמור על חיי אזרחי ישראל" - לא בוצע
ב-1 באפריל הנחה נתניהו את משרד הביטחון להעביר את כל הבאים לישראל מחו"ל לבידוד במלוניות, או במתקנים אחרים שיוסבו לכך. תחת השגחה. מימוש ההחלטה, כך הובטח, מיידי. עוד קבע ראש הממשלה כי ככל שמשרד הביטחון יצליח לספק ערכות בדיקה, בהתאם לדרישות שהוגדרו על ידי משרד הבריאות, יישקל ביצוע בדיקות לכלל השבים מחו"ל.
אך המציאות, לפחות בשלב הזה, שונה. כל החוזרים מחו"ל עוברים בדיקות חום ותסמינים - מי שאין לו אחד מאלה, ויש לו יכולת לבידוד ביתי, חותם על טפסים והולך הביתה. מי שאין לו יכולת לבידוד, יכול לעבור למלונית.
"אנחנו מגדילים את קרן הסיוע לעסקים. תקציב הקרן עולה מ-4 מיליארד שקל ל-8 מילארד שקל. אנחנו מבקשים מעסק שנפגע, שהוא זכאי, לבקש הלוואה מן הקרן, הורדנו את הריביות. כל אחד יכול לפנות ולבקש עזרה, שזה יהיה ברור" - בוצע חלקית
הקרן לסיוע לעסקים אכן פועלת, אבל קשה לומר שהיא ממלאת את ייעודה במלואו. נתניהו, והאוצר איתו, הבטיחו "תהליך פשוט לקבלת ההלוואות מהקרן המיוחדת מיידית" - אך התהליך מסובך ביותר ודורש הצגת מסמכים רבים מהשנים האחרונות. גם הבנקים הפכו את התהליך לבעייתי: רבים מבעלי העסקים כבר נענו על ידי הבנקים שהם לא יקבלו הלוואות.
"בהתייעצות עם השרים והרבנים החלטנו לצמצם עד המינימום ההכרחי את הכניסות והיציאות מהעיר בני ברק" - בוצע
ב-1 באפריל הצהיר נתניהו על כוונה להטיל סגר, או קרוב לכך, על בני ברק מוכת הקורונה. את התוצאות אנחנו רואים בימים האחרונים: העיר החרדית הפכה כמעט לשטח צבאי. התושבים נשארים בבתיהם, חיילי צה"ל ושוטרים רבים פשטו על הרחובות והחיים כמעט עצרו מלכת. הכל במטרה להשתלט על ההתפרצות ולמנוע אסון. ראש הממשלה הורה לפנות את המבודדים והחולים מהבתים בבני ברק למלונות ולמלוניות שמתאימים לאופי החיים של החרדים - מהלך שטרם הושלם.
את עומק המשבר הכלכלי שאליו נקלעו חלקים עצומים מאוכלוסיית ישראל קשה לאמוד במספרים. שכירים שהוצאו לחל"ת ולא יודעים אם תהיה להם עבודה לשוב אליה, עצמאים שנותרו לפתע מול שוקת שבורה, בעלי עסקים קטנים וגדולים כאחד - כולם ניצבים כיום מול בור חסר תקדים. מאמצים לסייע בהחלט נעשים, אך בינתיים קשה לומר שהטיפול של מדינת ישראל בכל אלה מספק.
בין השאר ניתן למנות את המענקים שהובטחו לעצמאים שהפסידו עד 25% מהכנסתם הרגילה: ההבטחה הייתה לסיוע של עד 6,000 שקל במרץ ועד 8,000 שקל באפריל - ואולם ממוצע המענקים שאושרו למרץ עומד על 4,100 שקל, ורבים מקבלים 2,000 או 3,000 שקל בלבד.
הובטח גם סיוע לכל העצמאים והעסקים, אך רק כ-25% צפויים לקבל את הסיוע בשל הקריטריונים המגבילים שנקבעו. נותרו בחוץ: כל עצמאי שהרוויח יותר מ-20,000 שקל ברוטו בחודש, בני זוג שהרוויחו מעל 28,500 שקל בחודש ועסקים חדשים שקמו אחרי ה-1 בספטמבר 2019.
פתרון מימון שהובטח לעסקים גדולים עדיין אין, ובאוצר הסבירו אתמול: "יהיה סיוע, עובדים על זה. הנושא מורכב". הובטחו בסך הכל 3 מיליארד שקל מענקים לעצמאים- אך לפי משרד האוצר כרגע מוקצבים למענקים רק כמיליארד ורבע שקלים.
"ענף התעופה הוא נפרד וניתן לו טיפול פרטני ונפרד. חשוב להבין שזה עורק החיים שלנו, ונשמר אותו. לכן ענף התעופה יקבל סיוע שלא קשור ל-10 מיליארד שקל" - בוצע חלקית
ענפי התעופה והתיירות היו בין גדולי הנפגעים מהמשבר. רה"מ הבטיח ליו"ר ועד עובדי אל על, שרון בן יצחק, כי הטיל על ועדת השרים לעזור לחברות. "אני מעריך את העבודה שאתם עושים, ואנחנו נעזור לכם ונדאג לאל על", אמר נתניהו. לפי שעה ישראייר וארקיע כבר זכו לסיוע ראשוני, ואמש התקיימו דיונים עם ראשי אל על. הסיוע לחברת התעופה הלאומית מתעכב, אך צפוי להיות מוסדר בימים הקרובים.