יש תסמינים ואין רכב פרטי? "אי אפשר להגיע ל'היבדק וסע'. חכה בבית"
אדיר (30) מיהוד, שסבל מתסמיני קורונה במשך כמה ימים, נקרא להיבדק במתחם של מד"א, אבל הזימון בוטל כשהתברר שאין לו מכונית. "זה מחדל", הוא אומר. רק היום נפתח בטבריה פיילוט לעמדה המיועדת לבדיקות להולכי רגל
בסוגייה השנויה במחלוקת סביב מספר הבדיקות לגילוי נגיף הקורונה יש היבט בעייתי נוסף הגורם לאפליה לכאורה של השכבות החלשות: מתחמי "היבדק וסע" של מד"א, הפועלים במקומות שונים בארץ, זמינים רק לבעלי כלי רכב, ומי שמתנייד בתחבורה ציבורית לא יכול להשתמש בהם. בשל כך, אנשים נטולי מכונית פרטית שמגלים תסמינים של הנגיף ומבקשים להיבדק, נאלצים להמתין, לעיתים ימים ארוכים.
נגיף הקורונה - עדכונים אחרונים
- לא רק בחג: הסגר צפוי להימשך
עד שבת בערב
- ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון פונה לטיפול נמרץ
- לראשונה מאז התפרצות הקורונה: יממה ללא מתים בסין
- 10,000 מתו בארצות הברית
- במגזר הערבי זועמים על הסגר: "יש מי שלא חוגג את פסח"
אדיר, תושב יהוד בן 30, חזר באמצע מרץ מחופשה בקהיר דרך אתונה, ונכנס לבידוד של שבועיים. "יומיים לפני שאמור היה להסתיים הבידוד התחלתי להרגיש רע והופיעו תסמינים שהלחיצו אותי מאוד - כאב גרון, חולשה וחום שליווה אותי כמה ימים", הוא מספר. "התקשרתי למד"א וקיבלתי זימון לבדיקה עוד באותו יום לחניון בתל אביב או בבני ברק".
בזימון שקיבל נכתב כי אל מתחם הבדיקה יש להגיע ברכב פרטי בלבד, ולא בתחבורה ציבורית, והומלץ שלא להגיע עם מלווים, אלא שאדיר לא מחזיק מכונית פרטית.
הוא התקשר למד"א, ושם נאמר לו: "אם יכולת להגיע לדרייב אין זה היה יותר מהר. מי שאין להם רכב נבדקים בבית. הם מחכים שיהיו כוננים בשטח שפנויים לבדוק אותם בבית".
לדבריו, נאמר לי שיגיעו לבדוק אותו בימים הקרובים: "זה היה ביום רביעי שעבר. אבל לא חזרו אליי. אתמול (יום א'), כשהתסמינים נמשכו, פניתי לרופא המשפחה. אבל הוא אמר שיש רק 20 הקצאות לבדיקות בבתי החולים לכל המחוז. הוא ניסה לעשות ככל יכולתו, אבל בהמשך חזר אליי ואמר שלא נותרו הקצאות עבורי".
רק לאחר פניית ynet למד"א נערכה בדיקה לאדיר. "זה מחדל רציני", הוא מסכם. "יש כנראה כמוני עוד מאות, אם לא אלפים, שמפתחים תסמינים ואין להם מענה כי אין להם רכב. התחושה היא שמפקירים אותנו".
אדיר אינו חריג מן הסתם. לפי נתוני הלמ"ס ל-2018, כ-57% מהמשפחות בעשירון התחתון לא החזיקו בכלי רכב פרטי. בקרב העשירון הרביעי מדובר על 33.2% מהמשפחות. בקרב העשירון העליון מדובר רק ב-5.7%.
הבוקר נפתח בטבריה מתחם שמיועד גם להולכי רגל ומוגדר כפיילוט. בערים כבני ברק ואלעד, שהאוכלוסייה החרדית בהן נסמכת בעיקר על תחבורה ציבורית, נלקחים תושבים לבדיקות באמבולנסים. כל אלו הם פתרונות חלקיים לבעיה גדולה הרבה יותר, שהחריפה בימים האחרונים על רקע המחסור בחומר לבדיקות.
מספר הבדיקות בישראל עומד על כ-8,000-5,000 ביום ובמד"א מדגישים שגם היום מרבית הבדיקות נלקחות מאנשים בבתים וכשליש מהן נלקחות בחניונים. כמו כן, מדגישים שמי שמגלה תסמינים חריפים כמו קוצר נשימה או נמצא באוכלוסיית סיכון מובהקת - אנשי מד"א יגיעו לביתו עוד באותו היום. עם זאת הם מודעים לבעיה שאזרחים רבים "נופלים בין הכיסאות" מכיוון שהם לא יכולים להגיע אל חניוני הבדיקות שהכניסה אליהם מותרת רק ברכב. ואולם, ההחלטה על מספר הבדיקות הנלקחות והציוד הדרוש לשם כך - שכידוע נמצא במחסור - היא באחריות משרד הבריאות.
ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה לדברים.