בתוך 10 ימים: מדענים ישראלים פיתחו מכשיר הנשמה בעלות 500 דולר בלבד
מכשיר ההנשמה החדש, שעלותו רק 500 דולר, פותח בתוך 10 ימים בלבד. המטרה: שימור והצלת חיים במקרה של חוסר במכונות הנשמה. הניסוי במכשיר, שהוכתר בהצלחה, בוצע בחזיר בשל הדימיון בגודל ובמבנה האנטומי לאדם. המכשיר יהיה זמין לייצור כבר בעוד שבועיים וחצי - וכבר נרכש למשלוח לעשרים מדינות בעולם
מכשיר הנשמה בסיסי פותח למקרה של מחסור במכונות הנשמה: ניסוי פרה-קליני ראשון באב טיפוס מתקדם של מכשיר ההנשמה AmboVent בגוף של חזיר, התקיים במעבדות האוניברסיטה העברית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים - והוכתר בהצלחה. מדובר במכשיר הנשמה בסיסי וזול (כ-500 דולר למכשיר), שמטרתו שימור והצלת חיים במקרה של חוסר במכונות הנשמה, שמיועד בעיקר לעולם השלישי ולמוקדים במצב קטסטרופלי.
מכונת הנשמה מבוססת מנשם אמבו, בעלת זרוע רובוטית ומערכת ממוחשבת חכמה. המכשיר פותח בתוך 10 ימים על ידי קבוצת יזמים וארגונים, בהובלת ד"ר דוד אלקחר, ותוכנן בקוד פתוח, כך שכל המידע אודותיו זמין למפתחים ומהנדסים בכל רחבי העולם. צוות הפרויקט כבר פועל מול קבוצות פיתוח בכ-20 מדינות.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
את הניסוי שהוכתר בהצלחה ערך פרופ' יואב מינץ, ראש מרכז החדשנות לרובוטיקה כירורגית בהדסה וחוקר באוניברסיטה העברית, וטרינר ואנשי צוות נוספים שפעלו על פי פרוטוקול מובנה שאושר מראש על ידי ועדת האתיקה לניסויים בבעלי חיים.
לדברי המפתחים, המכשירים הראשונים בייצור סדרתי יהיה מוכנים בעוד שבועיים וחצי והם יישלחו ל-20 מדינות לצורכי תקינה. בפועל, תוך חודשיים הם יהיו בייצור המוני במדינות שאין בבעלותן מכונות הנשמה, כמו גואטמלה למשל.
"המכונה עמדה במשימה - להזרים חמצן לריאות"
פרופ' מינץ תיאר את מהלך הניסוי: "הרדמנו את החזיר והחדרנו את צינור החמצן של מכשיר ה-AmboVent לריאותיו. בחרנו כמובן בחזיר כי גודלו, המבנה האנטומי וכלי הדם שלו דומים לאלו של בני אדם. בהיותו מורדם ומונשם רצינו לבחון את תקינות ה-AmboVent ויכולת הפעולה הבטוחה שלו בביצוע המשימה היחידה שלו, להזרים חמצן באופן סדיר ותקין לריאות מבלי לפגוע בהן ולשמור את החיה בחיים. הניסוי שלנו מראה שהמכונה אכן עמדה בהצלחה במשימה. היא הזרימה אוויר בלחץ תקני לריאות החזיר והוא המשיך לנשום בעזרתה שעה ארוכה".
הוא הוסיף ואמר: "בשלב זה עברנו לחלק השני של הניסוי ובחנו מקרה קיצון של העברת לחץ מוגבר ומוגזם לריאות, מה שיכול כמובן להביא לקריעת הריאה וחלילה לאובדנה. המכשיר מתוכנן לטפל בעתיד בבני אדם וחשוב לבחון אם לחץ מוגבר שלו יכול חלילה לקרוע ריאת אדם. גם כאן המכשיר עבד יפה מאוד.
"המהנדסים שבנו אותו שילבו בו סנסורים וכרטיס חכם שבאמצעותם יכול המכשיר לחוש את לחץ האוויר המשתנה בריאה ולהגיב בהתאם. לכן כשהגברנו את לחץ האוויר המוזרם לריאה באופן מוגזם, הרבה מעבר ללחץ הנורמלי המקובל, האלגוריתם של המכונה זיהה מיידית את הסכנה והפעיל וסת פנימי, ששמר על הלחץ המתאים למצב הנשימה בריאות, דייק את פעולת המכונה ומנע כל נזק. האלגוריתם גם הפעיל צפצוף אזעקה המעיד על החריגה כפי שתוכנת לעשות, ובכך למעשה המכונה הצילה את הריאה של החיה מקריעה".
על פי פרוטוקול הניסוי הייתה חובה לחזור על ניסוי מצב הקיצון לפחות שלוש פעמים, וגם כאן לדברי פרופ' מינץ, המכונה הצליחה בכל פעם שהגברנו ללחץ קיצוני לווסת מיידית את הלחץ בריאות ולשמר הזרמה תקינה של חמצן לריאה. "ההצלחה בכל הפעמים מעידה על היעדר אקראיות, יש כאן בוודאי הצלחה אדירה, כלומר חוזרת על עצמה ובמובן זה הניסוי הצליח. המכונה והאלגוריתם שלה עבדו יפה ובסנכרון מלא והתוצאה משביעת רצון".
"זהו ציון דרך משמעותי מאוד בדרכו של מכשיר ה-AmboVent לקבלת אישור מגורמי הבריאות בארץ ובמסע שלו אל בתי החולים בישראל ובעולם כולו להצלת חיים", ציין ד"ר אלקחר שהוביל את הפיתוח.