באופן חריג: הודו העבירה לישראל תרופה ניסיונית לקורונה
חמישה טון של התרופה הידרוקסיכלורוקווין, שנבדקת כטיפול ניסיוני לנגיף הקורונה, הועברה לישראל ביום שלישי באמצעות מטוס צבאי של חיל האוויר, שהעביר חלק מהמשלוח גם לקפריסין. ממשלת הודו אסרה על ייצוא התרופה אך הסכימה להחריג את ישראל
מטוס של חיל האוויר הביא ביום שלישי מהודו משלוח של כחמישה טונות של התרופה הידרוקסיכלורוקווין, שנבדקת כטיפול ניסיוני לנגיף הקורונה. כך נודע היום (חמישי) ל-ynet. ממשלת הודו אסרה לייצא את התרופה, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם עמיתו ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, שהתיר לייצא אותה לישראל.
נאבקים בקורונה - עדכונים אחרונים
העוצר נגמר, הסגר נמשך: עלה ל-79 מספר המתים מקורונה בישראל, 9,755 נדבקו בנגיף
חומרים כימיים לעשרות אלפי בדיקות קורונה הגיעו מדרום קוריאה
- משרד הבריאות האמריקני: מאגר הציוד הרפואי אזל כמעט לחלוטין
- עלייה של מאות אחוזים
בפניות לארגוני הסיוע לקראת פסח
שגריר הודו בישראל סאנג'יב סינגלה הדגיש את הידידות בין ישראל להודו והזכיר שהודו העבירה את התרופה גם לארה"ב. במשרד החוץ ההודי אמרו לפני יומיים כי "הודו תמיד החזיקה בדעה שהקהילה הבינלאומית חייבת להפגין סולדריות ושיתוף פעולה. בשל ההיבטים ההומניטריים של המגפה הוחלט כי הודו תספק ככל שתוכל תרופות למדינות השכנות ולמדינות נוספות שנפגעו מהמגפה".
לפני שבוע נחשף ב-ynet כי משרד הבריאות הזמין מאות אלפי מנות של תרופות ניסיוניות שעשויות להיות יעילות לטיפול בנגיף. הטיפול הניסיוני - שילוב של תרופה נגד מלריה ואנטיביוטיקה שכיחה לטיפול בזיהומים של דרכי הנשימה - כבר משמש כיום לטיפול בחולים הקשים המאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ. אם יוכח כיעיל, יהיה ניתן להעניק אותו לכל החולים הקשים במדינת ישראל.
באין ברירה אחרת החולים מטופלים בישראל בשילוב של שתי תרופות: אזיתרומיצין (זטו, אזניל), אנטיביוטיקה נפוצה המשמשת לטיפול בזיהומים של דרכי הנשימה, והידרוכלורוקווין, תרופה ותיקה המשמשת לטיפול במלריה. זאת על סמך שני מחקרים צרפתיים קטנים שפורסמו לאחרונה והראו יעילות מסוימת של השילוב הזה בחיסול הווירוס ובמניעת הדבקה. עקב מצב החירום השורר כעת בארה"ב אישרה מינהלת התרופות והמזון האמריקאית להשתמש בהידרוכלורוקווין כטיפול חירום נגד קורונה.
לפני כשבועיים רכשה חברת שראל, המבצעת את הרכש עבור בתי החולים הממשלתיים, מאות אלפי יחידות זטו של חברת אוניפארם. כמו כן הודיעה חברת טבע, יצרנית הידרוקסיכלורוקווין אשר תרמה לפני שבועיים יותר מ־6 מיליון טבליות של הידרוקסיכלורוקווין לבית חולים בארה"ב, כי תתרום 2 מיליון טבליות של התרופה לישראל, לבקשת מנכ"ל משרד הבריאות.
לפני כשלושה שבועות הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי הידרוכלורוקווין מראה "הבטחה עצומה" בטיפול נגד קורונה. בציוץ שפירסם לאחר מכן אמר כי השילוב של התרופה עם אנטיביוטיקה מסוג אזיתרומיצין עשוי להיות "אחד ממשני המשחק הגדולים בהיסטוריה של הרפואה".
דבריו של טראמפ נסתרו על ידי המומחה הבכיר למחלות מידבקות, אנתוני פאוצ'י, שהזהיר כי הראיות ליעילותן של שתי התרופות בטיפול בקורונה הן "אנקדוטליות" בלבד. הטיפול בשילוב של שתי התרופות שנוי במחלוקת, מאחר שהמחקר לגבי השימוש בהן נגד קורונה נמצא בשלב מאוד מוקדם. מומחים ברחבי העולם הזהירו כי אין עדיין מספיק ידע להתייחס אליו כטיפול פוטנציאלי, ושר הבריאות הצרפתי אוליבייה וראן אף הזהיר כי אין להשתמש בתרופות האלה אלא במקרה של חולים מאושפזים. לפני שבוע הובאו לישראל מאות אלפי טבליות של קלטרה, לטיפול בנשאי HIV, תרופה נוספת שהראתה יעילות אפשרית בטיפול בחולים קשים.
מנהלת המכון למחלות זיהומיות בשיבא, פרופ' גליה רהב, התייחסה גם היא ליעלות התרופה בשבוע שעבר: "הטיפול בשילוב התרופות לא נתן תוצאות חד־משמעיות בסין ובצרפת, אבל בלית ברירה אנחנו נותנים אותו לחולים שלנו מפני שאין לנו כרגע אלטרנטיבות. יש חולה אחד שמצבו השתפר במקצת אחרי הטיפול. בימים הקרובים נתחיל מחקר משלנו על מנת להעריך את השפעות הטיפול הזה ואחרים על חולי קורונה".