מספר החולים בטורקיה מזנק - וארדואן מתנגד לסגר
טורקיה היא אחת המדינות עם מספר הנדבקים הגבוה בעולם, וביממה האחרונה דיווחה על יותר מ-4,000 חולי קורונה חדשים. ארדואן הכניס אזרחים לבידוד ושלח מסכות לבתים - אך נמנע מהטלת סגר כדי לא לשתק את הכלכלה. הלחץ על הממשלה גובר: "הרבה ימותו, חייבים להישאר בבית"
רג'פ טאיפ ארדואן החריף את הצעדים שנועדו לבלום את התפשטות הקורונה בטורקיה, בשעה שמספר החולים במדינה מזנק. אך הסירוב של הנשיא הטורקי להטיל סגר כולל, כדי לא לשתק את הכלכלה, מעורר ביקורת קשה.
טורקיה אסרה על התקהלויות ועל נסיעות בין עירוניות, ומחייבת את אזרחיה לצאת מהבית עם מסכות. בשלישי הפרלמנט הטורקי החל לדון בחוק שהציעה הממשלה שקורא לשחרר עד שליש מהאסירים בבתי הסוהר הצפופים של טורקיה. למרות הצעדים החריפים, בניגוד למדינות רבות בעולם דוחה ארדואן את הקריאות להטיל סגר.
לפי הנתונים שפורסמו אתמול בטורקיה, עד כה מתו מהנגיף 812 בני אדם ו-38,226 נדבקו. טורקיה היא אחת המדינות עם מספר החולים הגבוה בעולם. רק בשמונה מדינות דיווחו על יותר נדבקים.
קצב החולים גדל במהירות מבהילה: טורקיה דיווחה על חולה ראשון ב-11 במרץ. ב-28 במרץ הגיע מספר החולים ל-7,400 בני אדם. ב-1 באפריל כבר היו 15,000 חולים. כאמור כעת יש יותר מ-30 אלף. רק ביממה האחרונה אובחנו עוד 4,117 חולים.
ממשלת טורקיה הגיבה במהירות להתפשטות הקורונה. היא סגרה בתי ספר ומקומות ציבוריים והשהתה את הטיסות. בעשרות יישובים וכפרים נדרשו תושבים מעל גיל 65 – ומתחת ל-20 – להיכנס לבידוד. משרד הפנים הטורקי אמר אתמול שביותר מ-150 אזורים – כולל שני מחוזות – נמצאים תושבים בבידוד.
הממשלה החליטה לאסור על מכירת מסכות, והחלה אתמול לשלוח מסכות לבתים – עם מכתב מארדואן. במכתב הצהיר ארדואן שטורקיה היא "אחת המדינות שמצוידות בצורה הטובה ביותר" במאבק בקורונה, ושיבח את איכות בתי החולים. שר הבריאות, פהרטין קוג'ה, צייץ בטוויטר שיש ירידה במספר החולים בטיפול נמרץ, והדגיש: "ההצלחה שלנו תלויה בבידוד".
לנוכח העלייה במספר החולים והקורבנות הלחץ על הממשלה להטיל סגר – כמו במדינות אירופה – הולך וגובר. "כולם צריכים להישאר בבית, זאת חייבת להיות חובה", אמר רופא שמטפל בחולי קורונה במחלקה לטיפול נמרץ בבית חולים באיסטנבול. "אנחנו מקבלים עוד ועוד חולים כל יום. בקרוב נגיע לקצה גבול היכולת שלנו".
מפלגות האופוזיציה, איגוד הרופאים הגדול במדינה ואיגודים אחרים, קראו לממשלה לאסור על אנשים לצאת מהבית. "זה יהיה בלתי אפשרי לשלוט במגפה אם מיליונים יצאו החוצה לעבוד", אמר סינאן אדיימאן, נשיא איגוד הרופאים הטורקי.
ראש העיר איסטנבול אכרם איממולו, ממחנה האופוזיציה, קרא להחרפת הצעדים בעיר שאחראית לרוב מקרי ההידבקות בטורקיה. "גם אם 15% מהאוכלוסייה תצא החוצה נגיע במהירות לשני מיליון אנשים, הסכנה עלולה להיות גדולה יותר".
ארדואן קרא עד כה לטורקים להיכנס ל"בידוד מרצון", ובוחר שלא לדרוש מהם להישאר בבית. הנשיא לא רוצה לפגוע אנושות בכלכלה, שנמצאת במגמת התאוששות אחרי שנים של משבר. בשבוע שעבר אמר ארדואן: "טורקיה מחויבת להמשיך להניע את הגלגלים של הכלכלה בכל מצב".
עוד לפני הטלת המגבלות החליטו חלק מהטורקים לנקוט צעדי זהירות. אזורים שבימים רגילים עמוסים – כמו שדרות איסתיקלאל באיסטנבול – כמעט נטושים בימי הקורונה. אזרחים רבים מעדיפים להישאר בבית. חלקם חידשו מסורת עתיקה ומוציאים מהחלון סלסלה כדי למלא אותה במוצרי מזון, אחרים תלויים בשירותי המשלוחים.
הרופא בבית החולים באיסטנבול משבח את האזרחים שמבינים את חומרת המצב ואת "הצעדים הטובים" של הממשלה, שהעלתה את קצב הבדיקות ליותר מ-200 אלף בסך הכול. עם זאת הרופא הזהיר: "אם מספר החולים ימשיך לעלות בקצב הזה, התוצאה תהיה זהה בכל המקומות: הרבה אנשים ילכו לעולמם. כבר איבדנו זמן רב".