המרוץ לנשיאות: זה טראמפ, ביידן והקורונה
אחרי פרישת סנדרס נשאר ביידן לבדו במרוץ הדמוקרטי ומתכונן לקרב מול טראמפ. בין האתגרים שלו: לא לרדת מסדר היום בזמן משבר הקורונה, ולהצביע על הטעויות של הנשיא - מבלי "לנצל את המגפה". דובר בקמפיין טראמפ: ביידן לא חד, ליברלי מדי ועסוק בבן שלו
אם לא יקרה דבר חריג במיוחד ג'ו ביידן יהיה מועמד המפלגה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות. אתמול החליט ברני סנדרס, היריב של ביידן בפריימריז, לפרוש מהמרוץ אחרי שורת הפסדים שהפכו את ביידן למועמד כמעט ודאי לניצחון.
ביידן ככל הנראה לא ישיג את מספר הצירים הדרוש כדי להבטיח את המועמדות עד יוני, אך ללא אף יריב אחר, הוא צפוי להיאבק מול דונלד טראמפ על הנשיאות - במירוץ שיהיה ככל הנראה יקר ומכוער.
"זה לא יהיה קל, אין לאף אחד ספק לגבי זה. אבל אנחנו מוכנים לבחירות הכלליות", אמר טום פרז, ראש הוועידה הדמוקרטית הלאומית. פרז בטוח שביידן ינצח, "מכיוון שהערכים שלו ג'ו ביידן משקפים את הערכים של רוב הציבור האמריקני".
ביידן בן ה-77 יהיה המועמד המבוגר ביותר של מפלגה גדולה בבחירות בהיסטוריה המודרנית. טראמפ "רק" בן 73. האמריקנים יצטרכו לבחור בין שני מועמדים עם שתי תפישות עולם שונות לחלוטין בנושא ביטוח בריאות, משבר האקלים, מדיניות החוץ ומנהיגות בעידן של פילוג באמריקה.
בתחילת המירוץ הדמוקרטי היו יותר מ-20 מועמדים בפריימריז. ביידן הוותיק הוא האחרון ששרד. למרות שהקמפיין של ביידן נקלע לקשיים בתחילת פברואר, אחרי הפסדים באייווה ובניו המפשייר, ביידן הצליח להתאושש. הוא ניצח בדרום קרוליינה, ובהדרגה המחנה המתון במפלגה התאחד סביבו. אותו מחנה העדיף את ביידן על איש השמאל סנדרס.
ביידן, שהיה סנאטור ובמשך שמונה שנים כיהן כסגן של ברק אובמה, טוען שקרוב ל-50 שנים בשירות הציבור הפכו אותו לאדם עם הסיכויים הטובים ביותר לנצח את טראמפ. דובר הקמפיין של טראמפ, טים מורטה, אמר שבמחנה הרפובליקני מתכוונים להציג את ביידן כמועמד ליברלי מדי עבור רוב האמריקנים, שמוטרד מהעסקים של בנו מעבר לים. לפי מורטה בנוסף יש מקום לתהות כמה ביידן חד בגילו המתקדם.
הקמפיין של טראמפ מתמחה במתקפות רב תכליתיות שמשלבות ביקורת לגיטימית עם האשמות חסרות בבסיס, שבחלק מהמקרים הן בגדר תיאוריות קונספירציה. בבחירות מול הילרי קלינטון ב-2016 הטקטיקה הזו הוכיחה את עצמה. בראד פרסקייל, מנהל הקמפיין של טראמפ, הבטיח שטראמפ "ירסק" את ביידן. הוא אמר שבשעה שטראמפ ממשיך להטריד את מנוחת הממסד בוושינגטון הבירה, ביידן "מייצג את הדרך הישנה והעייפה" ומתחנף למשטר הקומוניסטי בסין.
בעקבות פרישתו של סנדרס ינסה ביידן לזכות בקולות של המועמד הסוציאליסט. גם דונלד טראמפ מאמין שיוכל לזכות בתמיכתם של אותם מצביעים. "ברני סנדרס בחוץ!", צייץ אתמול טראמפ בטוויטר. "האנשים של ברני צריכים להגיע למפלגה הרפובליקנית".
טראמפ זכה בבחירות 2016 בעזרת מצביעים ממעמד הפועלים שחשו ניכור לממסד והאמינו שהפוליטיקאים בוושינגטון נטשו אותם. סנדרס פנה בקמפיין שלו לאותם מצביעים, ורבים מתומכיו סולדים מביידן, "איש הממסד", ותקפו אותו על שלל נושאים.
ביידן אמר לתומכיו שכרגע המאבק במגפת הקורונה נמצא בראש סדר העדיפויות, אך הבטיח להמשיך את הקמפיין למרות הקשיים הלוגיסטיים. הוא יצטרך לבחור מועמד לתפקיד סגן הנשיא, והתחייב שזו תהיה מועמדת. ביידן רמז שהוא עשוי להציע את התפקיד לסנאטורית השחורה קמאלה האריס, שהתמודדה בפריימריז, פרשה והצהירה על תמיכה בביידן.
ביידן זקוק לתמיכתו של ברק אובמה, ובינתיים לא קיבל אותה. בבחירות 2016 לא תמך הנשיא היוצא בהילרי קלינטון עד שלב מאוחר - יוני 2016 - כשכבר היה ברור שהיא תהיה מועמדת המפלגה.
הנשיא טראמפ מנצל את ההתמהמהות הזאת. בעדכון על התפשטות הקורונה הוא תהה למה אובמה טרם הביע תמיכה במי שהיה הסגן שלו במשך שמונה שנים. "הוא יודע משהו שאנחנו לא יודעים", הזהיר טראמפ את הבוחרים משתיקתו של אובמה בנוגע לביידן - שאותו הוא מקפיד לכנות "ג'ו הישנוני".
לנגיף הקורונה, שכבר שיבש את הפריימריז הדמוקרטיים, תהיה השפעה מכרעת גם על מערכת הבחירות לנשיאות. בקמפיין של ביידן מאמינים שהאמפתיה של סגן הנשיא לשעבר והניסיון שלו הם הדבר הנכון כרגע.
במפלגה הדמוקרטית נוטים שלא לתקוף את טראמפ על התנהלותו במשבר. במשך שבועות מופיע הנשיא מדי יום בטלוויזיה ומעדכן את האזרחים על המאבק במגפה, ומכנה את עצמו "נשיא בעת מלחמה". ביידן מוביל על טראמפ בסקרי דעת הקהל, אך לא מופיע בכותרות המהדורות בימי הקורונה.
לביידן יש אתגר: איך להראות לציבור האמריקני את הטעויות של טראמפ, ובמקביל לשמור על אחדותה של אמריקה כשהנגיף גובה מחיר כבד? טום מק'מהון, לשעבר מנכ"ל הוועידה הדמוקרטית הלאומית, אומר: "אנשים לא רוצים להיראות כמי שמשתמשים במגפה לפוליטיקה מפלגתית".
ביידן משתדל להיזהר. אחרי שננסי פלוסי, היו"ר הדמוקרטית של בית הנבחרים, אמר שהתגובה של טראמפ לקורונה היא "קטלנית", נשאל ביידן אם צריך להאשים את הנשיא הרפובליקני במותם של אמריקנים. "הנשיא טראמפ לא אחראי לנגיף הקורונה, אלא לשימוש בסמכויותיו למאבק בנגיף", השיב.
באחד התשדירים בקמפיין של ביידן הוא לא מציין את שמו של טראמפ, אך מראה את המחסור שמהם סובלים הרופאים והצוותים הרפואיים – ומבטיח לדאוג להם כשיהיה נשיא. "אנחנו חייבים לעשות את זה ביעילות ובצורה מאוזנת", אמרו בקמפיין של "מתקפה" נגד טראמפ בימי הקורונה.