נמשכת הצניחה במספר בדיקות הקורונה
מנתוני המל"ל עולה כי אתמול התקבלו 4,412 תוצאות מעבדה לעומת קרוב לעשרת אלפים ביום שישי שעבר. משרד הבריאות לא פרסם כבר שבוע נתוני בדיקות רשמיים, ומסר פעם אחת נתוני תוצאות מעבדה - שלא היו זהים לנתוני הבדיקות. גם רשימת בתי האבות שבהם התקיימו בדיקות לא נמסרה
הירידה התלולה במספר בדיקות הקורונה נמשכת, ואיתה חוסר השקיפות של משרד הבריאות: לאחר הביקורת הציבורית בדבר מספרן הנמוך של בדיקות הקורונה מפאת המחסור בציוד נחוץ לקיומן, לא פרסם בשבוע האחרון משרד הבריאות כלל את נתוני בדיקות הקורונה. זאת, פרט לפרסום נתונים על מספר תוצאות מעבדה, שאינם זהים לאלו של נתוני בדיקות הקורונה שאותם פרסם המשרד לפני כן.
על פי הנתונים שפורסמו ביום שבת האחרון, ביום רביעי שעבר (1 באפריל) בוצעו 7,833 בדיקות. על פי הפרסום המאוחר יותר, מיום שלישי האחרון, בוצעו באותו יום מספר גבוה יותר של בדיקות: 8,213. גם יממה אחר כך המספרים היו שונים, והפער היה גדול עוד יותר - 7,294 לעומת 9,082. במשרד הבריאות טענו כי המספרים הסופיים מתעדכנים רק למחרת, ואולם יש לציין כי מספרי הבדיקות המוקדמים פורסמו יומיים לאחר מכן.
התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
היום נחשפו על ידי המועצה לביטחון לאומי נתוני תוצאות מעבדה של בדיקות קורונה שמהן עולה כי נמשכת הצניחה במספר הבדיקות. לפי הנתונים, ביום שישי בשבוע שעבר התקבלו 9,907 תוצאות מעבדה, לעומת 6,350 בשבת, 9,257 ביום ראשון, 7,084 ביום שני, 6,575 ביום שלישי, 5,310 ביום רביעי ו-4,412 אתמול.
גם ממסמך פנימי ורשמי שהגיע לידי ynet עולה כי למרות הצהרות משרד הבריאות בדבר העלאת מספר הבדיקות, בין היתר על ידי התקנת התוכנה לבידוק באמצעות הריאגנט החדש בחלק ממעבדות הקורונה, כמו גם על ידי הגעת ריאגנטים חדשים מחו"ל – מספר הבדיקות נותר נמוך במיוחד. בין יום רביעי בשמונה בבוקר ליום חמישי באותה שעה נלקחו 5,219 בדיקות בלבד. יום קודם לכן נלקחו 6,438 בדיקות.
בנוסף, קיימים גם סימני שאלה בדבר מספר הבדיקות שהתקיימו אתמול בבתי האבות, בהמשך להחלטת משרד הבריאות מהשבוע לקיים בדיקות בבתי אבות שבהם התגלו מקרים של קורונה. ממשרד הבריאות נמסר אתמול כי "בהנחיית שר הבריאות מבצע בדיקות בבתי אבות החל כבר במהלך החג" וכי "היום צפויות כ-3,000 בדיקות בבתי אבות ומספר בדיקות דומה יבוצע בכל אחד מהימים הקרובים".
ואולם בערב הודיע מד"א כי נלקחו יותר מ-2,000 בדיקות. מאותו מסמך עולה תמונה אחרת לחלוטין: "בוצעה יחד עם מנכ"ל משרד הבריאות חלוקה של הדגימות לשלושת הימים הבאים: 1,200 למוסדות גריאטרים, 3,800 לשאר הדגימות ו-2,500 לבתי החולים". על אף בקשות חוזרות ונשנות מצד ynet לקבלת רשימת בתי האבות שבהם התקיימו הבדיקות – לא התקבלה תגובה ממשרד הבריאות. גם במד"א לא הגיבו לפנייה.
בשבוע הבא צפויות קופות החולים להגביר את מעורבותן בבדיקות הקורונה. זאת, לאחר טענות שנשמעו מכיוונן לפיהן הליך הבדיקה, במסגרתו הדגימות נלקחות ממד"א, מועברות למעבדות שאינן שלהן והתוצאות נמסרות קודם למשרד הבריאות - הוא מסורבל וגורם לעיכובים ואף לשגיאות בתוצאות הבדיקות. כותרתו של קובץ רשמי שהגיע לידי ynet הוא "מכבי וכללית בכניסה מתונה לתהליך, בשבוע הבא לאומית ומאוחדת ייכנסו".
במקביל נמשכת השבת המעבדות לציוד המותאם החדש בעקבות החלפת סוג הריאגנט הנחוץ לביצוע הבדיקה, והתכנה הנלווית לו. באשר לטענות הקופות נכתב כי "הותנע מחדש המאמץ לטיוב הממשקים בין מד"א למעבדות במטרה למנוע את
הטעויות החוזרות בהקלדת הנתונים הידנית".
נתוני הבדיקות שמפרסם משרד הבריאות גרמו לעימות חריף בין המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו לבין מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין, במהלך דיון בוועדת הקורונה בכנסת. לאחר שפרופ' רוטשטיין טען: "נתוני משרד הבריאות אינם נכונים, יצרנו מפלצות אדומות", ענה לו פרופ' גרוטו: "תפסיק לבלבל את המוח".
"נכון להיום בוצעו במדינת ישראל 103 אלף בדיקות", אמר גרוטו. "שיעור הבדיקות בישראל, בניגוד לתפיסה המקובלת, הוא בין הגבוהים בעולם. כרגע אנחנו יודעים לעשות כעשרת אלפים בדיקות ביום. ביומיים-שלושה האחרונים ביצענו 7,000 בדיקות ביום וזה מה שבוצע. יש פתרון ונגיע לעשרת-אלפים בדיקות ביום, ובהמשך 30 אלף בדיקות ביום". רוטשטיין אמר בתגובה כי הנתונים אינם מדויקים, וגרוטו תקף אותו בחריפות.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המעבדות מעדכנות את המערכת הדיגיטלית במהלך שעות היום, במספר מועדים. המעבדות עובדות ללא הפוגה גם בשעות הלילה (אחרי 00:00) כאשר התפרסמו הנתונים לבקשת התקשורת, בוצע תשאול פרטני טלפוני של המעבדות. נקודת הזמן שבה נמסר המידע אינו חופף בהכרח לעדכון הדיגיטלי בפועל באותה עת. ביום המחרת המידע מסתנכרן ומעודכן בהתאמה. לכן נוצרה תחושה של פער, בשעה שהנתונים הסתנכרנו ביום המחרת מכלל המעבדות".