שתף קטע נבחר

 

למרות ההבטחות: מספר בדיקות הקורונה צנח בכ-4,000 תוך שבוע

משרד הבריאות פרסם את נתוני בדיקות המעבדה שבוצעו בימים האחרונים, ולפיהם ב-3 אפריל בוצעו 9,903 בדיקות ואילו אתמול - 10 באפריל - בוצעו רק 5,980 בדיקות. בשלושת הימים האחרונים בוצעו פחות מ-6,000 בדיקות ביום. הסיבה העיקרית לירידה: מחסור בחומר הנחוץ לביצוע הבדיקה

מנתוני הבדיקות שפירסם אחר הצהריים (שבת) משרד הבריאות, מסתבר כי מספר בדיקות הקורונה היומי ירד בכ- 4,000 תוך שבוע. על-פי הנתונים, ב-3 באפריל בוצעו 9,903 בדיקות מעבדה ואתמול - 10 באפריל - בוצעו 5,980 בדיקות בסך הכול. בשלושת הימים האחרונים בוצעו פחות מ-6,000 בדיקות ביום.

 

צוותי מד
צוותי מד"א מבצעים בדיקות בבני ברק(צילום: מוטי קמחי )

 

משבר הקורונה - עדכונים אחרונים:

משרד הבריאות טעה בדיווח - והוסיף 11 חולים קשים

שוב: נוסעים מטיסה מארה"ב שנחתה בנתב"ג חזרו הביתה במוניות  

חניון בית החולים בילינסון יהפוך למרכז הנשמה מהגדולים בישראל 

ארה"ב: חצי מיליון נדבקו בקורונה, יותר מ-2,000 מתו ביממה

 

מנתוני הבדיקות האחרונות שבוצעו עולה כי משרד הבריאות לא עומד ביעד שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר לפני כמה שבועות - 10,000 בדיקות ביממה. גם ההבטחה ל-30 אלף נראית רחוקה. הסיבה העיקרית לירידה החדה במספר הבדיקות הן מחסור חמור בחומר הנחוץ לביצוע הבדיקה, ריאגנט, אשר בודק תגובה כימית שלמעשה מאששת הדבקה בנגיף.

 

 

 

לקראת סוף השבוע שעבר התברר עומק המחסור, ובהתאם השתנו הקריטריונים לבדיקה. למעשה, הקריטריונים החדשים שניתנו מזכירים מאוד את הקריטריונים הראשונים, שאישרו בדיקה רק לשבים מחו"ל או לאלו שגילו תסמינים. מטרת הצמצום של הקריטריונים הייתה להביא לירידה במספר הבדיקות בשל המחסור בציוד, ובהתאם ירדה גם כמות הבדיקות, כפי שעולה מהנתונים.

 

בתחילת השבוע קיבלו המעבדות הודעה כי הניסוי על ריאגנט מקומי הצליח, אך הוא מחייב התקנת תכנה חדשה שתתאים לחומר החדש, תהליך שהחל ביום שני ונמשך מאז. במקביל נחתם גם הסכם בין משרד האוצר לעובדי המעבדות, שמטרתו הרחבת שעות הפעילות של המעבדות. בנוסף, אתמול שיגר פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, לבתי החולים פנייה בדבר הרחבת שעות הפעילות של המעבדות הפועלות בהם החל מהיום.

 

במשרד הבריאות ניסו להסביר את הירידה בכמות הבדיקות: ,מספר הדגימות שנלקחות על ידי מד"א בבתי הנבדקים וגם בחניוני ״חנה וסע״ (דרייב אין) הוא בקצב גבוה של אלפי דגימות ביום. הקצב ירד בימים האחרונים גם כתוצאה של מחסור בריאגנטים ומעבר לתוצרת מקומית וירידה ברצון הציבור להיבדק כתוצאה מהחג. לצורך כך המעבדות עברו תהליכי עדכון פנימיים שנועדו לאפשר לעבוד על ריאגנטים מתוצרת מקומית. תהליך זה מצריך התאמה של כל מעבדה למספר שעות עד יום שלם, כפועל יוצא מכך הייתה ירידה בפעילות המעבדות שתיפתר בקרוב".

 

במשרד טענו כי הקצב אף יתגבר ל-20 אלף בדיקות ביום בהמשך: "כחלק מסל הפתרונות נוסף גם הציוד החדש שנרכש - בהן 6 מכונות נוספות של חברת BGI-AID שיגביר את הקצב ל-20,000 אלף בדיקות מעבדה ביום - זאת לאחר התאמת המכשור החדש והצבתו בקופות החולים יחד עם הכשרת מעבדות אוניברסיטאיות נוספות בהן מכון ויצמן שעמה כבר נחתם הסכם ועם המעבדה באונ׳ ת״א שאמור להיחתם עמה הסכם מחר".

 

מוקדם יותר היום הודיע משרד הבריאות כי בשל "טעות" - מספר חולי הקורונה המאושפזים שמצבם קשה נמוך מהדיווח שמסר בבוקר. לפי משרד הבריאות, בבתי החולים בישראל מאושפזים כעת 180 חולי קורונה במצב קשה, ולא 191. מדובר בעלייה של 13 חולים לעומת הדיווח מאמש, הרבה פחות מהזינוק שהסתמן מהדיווח המוטעה. בנוסף, משרד הבריאות עדכן שמספר חולי הקורונה שמתו בארץ עלה באחד ועומד כעת על 96. מספר הנדבקים המאובחנים עלה ל-10,525.

 

 

 

בשבוע האחרון, ברקע הביקורת הציבורית בדבר מספרן הנמוך של בדיקות הקורונה מפאת המחסור בציוד נחוץ לקיומן, לא פרסם משרד הבריאות כלל את נתוני בדיקות הקורונה. זאת, פרט לפרסום נתונים על מספר תוצאות מעבדה, שהיו שונים מאלו של נתוני בדיקות הקורונה שאותם פרסם המשרד לפני כן. 

 

על פי הנתונים שפורסמו בתחילה, ביום רביעי שעבר (1 באפריל) בוצעו 7,833 בדיקות. על פי הפרסום המאוחר יותר, בוצעו באותו יום מספר גבוה יותר של בדיקות: 8,213. גם יממה אחר כך המספרים היו שונים, והפער היה גדול עוד יותר - 7,294 לעומת 9,082. במשרד הבריאות טענו כי המספרים הסופיים מתעדכנים רק למחרת, ואולם יש לציין כי מספרי הבדיקות המוקדמים פורסמו יומיים לאחר מכן.

 

  ()
הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר

גם ממסמך פנימי ורשמי שהגיע לידי ynet עולה כי למרות הצהרות משרד הבריאות בדבר העלאת מספר הבדיקות, בין היתר על ידי התקנת התוכנה לבידוק באמצעות הריאגנט החדש בחלק ממעבדות הקורונה, כמו גם על ידי הגעת ריאגנטים חדשים מחו"ל – מספר הבדיקות נותר נמוך במיוחד.

 

בשבוע הבא צפויות קופות החולים להגביר את מעורבותן בבדיקות הקורונה. זאת, לאחר טענות שנשמעו מכיוונן לפיהן הליך הבדיקה, במסגרתו הדגימות נלקחות ממד"א, מועברות למעבדות שאינן שלהן והתוצאות נמסרות קודם למשרד הבריאות - הוא מסורבל וגורם לעיכובים ואף לשגיאות בתוצאות הבדיקות. כותרתו של קובץ רשמי שהגיע לידי ynet הוא "מכבי וכללית בכניסה מתונה לתהליך, בשבוע הבא לאומית ומאוחדת ייכנסו".

 

העימות בוועדת הקרונה    (צילום: ערוץ הכנסת )

העימות בוועדת הקרונה    (צילום: ערוץ הכנסת )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במקביל נמשכת השבת המעבדות לציוד המותאם החדש בעקבות החלפת סוג הריאגנט הנחוץ לביצוע הבדיקה, והתכנה הנלווית לו. באשר לטענות הקופות נכתב כי "הותנע מחדש המאמץ לטיוב הממשקים בין מד"א למעבדות במטרה למנוע את הטעויות החוזרות בהקלדת הנתונים הידנית".

 

נתוני הבדיקות שמפרסם משרד הבריאות גרמו לעימות חריף בין המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו לבין מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין, במהלך דיון בוועדת הקורונה בכנסת. לאחר שפרופ' רוטשטיין טען: "נתוני משרד הבריאות אינם נכונים, יצרנו מפלצות אדומות", ענה לו פרופ' גרוטו: "תפסיק לבלבל את המוח". 

 

"נכון להיום בוצעו במדינת ישראל 103 אלף בדיקות", אמר גרוטו. "שיעור הבדיקות בישראל, בניגוד לתפיסה המקובלת, הוא בין הגבוהים בעולם. כרגע אנחנו יודעים לעשות כעשרת אלפים בדיקות ביום. ביומיים-שלושה האחרונים ביצענו 7,000 בדיקות ביום וזה מה שבוצע. יש פתרון ונגיע לעשרת-אלפים בדיקות ביום, ובהמשך 30 אלף בדיקות ביום". רוטשטיין אמר בתגובה כי הנתונים אינם מדויקים, וגרוטו תקף אותו בחריפות.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים