שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

בידוד כפוי באופן גורף על שבים מחו"ל: התקנות המתגבשות אחרי המחדל

לאחר הביקורת הרבה על כך שנוסעים מארה"ב יצאו בחופשיות לביתם לאחר שחתמו על טופס התחייבות לבידוד, במשרד ראש הממשלה מעוניינים לשנות את התקנות בעזרת היועמ"ש כך שניתן יהיה לכפות בידוד במלוניות. עם זאת, כבר עכשיו ניתן שלא לאפשר בידוד ביתי - אך הדבר לא נעשה עד כה

 

 

נוסעים מניו ג'רזי נוחתים היום בישראל ויוצאים לביתם    (צילום: עמית הובר)

נוסעים מניו ג'רזי נוחתים היום בישראל ויוצאים לביתם    (צילום: עמית הובר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ברקע הביקורת והפרסומים הרבים על המחדל שבמסגרתו מאות נוסעים מארה"ב מוכת הקורונה יצאו מנתב"ג במוניות לאחר שהצהירו כי יבצעו בידוד ביתי, נמסר היום (שבת) ממשרדו  של ראש הממשלה בנימין נתניהו כי יפעל לשנות את התקנות לשעת חירום, כך שניתן יהיה לכפות על ישראלים שחוזרים לארץ מחו"ל להגיע למלוניות בידוד תחת פיקוח המדינה.



נוסעים מניו ג'רזי הגיעו לארץ (צילום: טל שחר)
נוסעים מניו ג'רזי יוצאים מנתב"ג. המחדל ייפסק?(צילום: טל שחר)

עם זאת, כבר בתקנות הקודמות שאושרו ב-3 באפריל נקבעה חובת בידוד במתקן של המדינה אם נמצא שאין באפשרות הישראלי החוזר לקיים את הבידוד במקום מגוריו. לפי התקנות, אם נציג משרד הבריאות מחליט שלא ניתן לבצע בידוד ביתי הוא יכול לקרוא לשוטר, שלו יש סמכות לבצע אכיפה תוך שימוש בכוח סביר לשם העברתו של הנוסע למתקן בידוד מטעם המדינה, אך הדבר למעשה לא בוצע עד עכשיו.

 

לפי צו החירום: "חוזר ישהה במקום לבידוד מטעם המדינה בהתאם להוראת הנציג המוסמך עם הגעתו לישראל, זולת אם השתכנע הנציג המוסמך לפי הוראות המנהל כי הוא יכול לקיים את תנאי הבידוד במלואם בבית מגוריו או במקום אחר העומד לרשותו". בצו מצוין כי על המנהל לשים לב לגודלו של מקום המגורים, מספר החדרים בו ומספר הנפשות הנמצאות במקום.

 

משבר הקורונה - עדכונים אחרונים:

משרד הבריאות טעה בדיווח - והוסיף 11 חולים קשים

למרות ההבטחות: מספר בדיקות הקורונה צנח בכ-4,000 תוך שבוע

שוב: נוסעים מטיסה מארה"ב שנחתה בנתב"ג חזרו הביתה במוניות

חניון בית החולים בילינסון יהפוך למרכז הנשמה מהגדולים בישראל   

ארה"ב: חצי מיליון נדבקו בקורונה, יותר מ-2,000 מתו ביממה

 

.

נפתלי בנט בנימין נתניהו (צילום: רויטרס, אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
הנחיות לחוד ומציאות לחוד. נתניהו ובנט(צילום: רויטרס, אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

בימים האחרונים, למרות הנחיות ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון נפתלי בנט, אזרחים ישראלים שנחתו מהודו, פרו, רומניה, טורקיה, הונגריה, בריטניה, גיאורגיה ועוד לא נשלחו למלוניות לבידוד – אלא לבידוד ביתי. גם בטיסות של חברת יונייטד מארה"ב, מוקד הקורונה העולמי נכון לימים אלה, הנוסעים לא נשלחו למלוניות אלא לבידוד ביתי, לאחר שהוכיחו כי ביכולתם לעשות זאת. רק היום בצהריים הנחה נתניהו לעצור את הטיסות לישראל, עד להשגת ההסדרה משפטית שתאפשר לפיקוד העורף לאסוף את הנוחתים בארץ מיד עם ירידתם מהמטוס ישר למלונית.

 

יש לציין כי בממשלה בוחנים כעת גם את האפשרות לחייב את הנכנסים לבידוד כפוי בעלות השהייה במלונית, אך החלטה כזאת עדיים לא התקבלה.

נוסעים יוצאים מנתב
נוסעים יוצאים ביום חמישי(צילום: איתי בלומנטל )

 

בכמה מקרים חריגים נוסעים נשלחו לבידוד במלונית, זאת במסגרת הסכמתם מראש. מדובר בנוסעים בטיסת אל על שעליה היו עשרות חסידי חב"ד שהתגלו לבסוף כחולי קורונה. הנוסעים בטיסה הסכימו מראש להילקח עם הנחיתה למלונית. מקרה דומה היה בטיסות החילוץ של ישראייר מאיטליה – הנוסעים הסכימו עוד לפני ההמראה להילקח למלונית של פיקוד העורף למשך 14 יום.

 

עו"ד חן וונדרסמן, מנהלת היחידה לתלונות ופניות הציבור שאמונה על פעילות משרד הבריאות בנתב"ג הסבירה כיצד הדברים מתבצעים: "ברגע שהנוסעים נוחתים אנחנו עולים למטוס ומסבירים להם באמצעות הכרוז שהם מחויבים בבידוד ביתי. בסיום התהליך אנחנו מסבירים שמי שאין לו אפשרות לשהות בבידוד ביתי יכול לעבור למלונית של פיקוד העורף.

 

"הם יורדים מהמטוס בקבוצות של 20 ולאחר מכן פוגשים את מד"א, שם נערכת בדיקת חום לכל הנוסעים ולאחר מכן הם נשאלים גם על תסמינים. לאחר שסיימו עם מד"א הם עוברים ביקורת גבולות ולאחר מכן הם עוברים תשאול נוסף על ידי נציגי משרד הבריאות. אנחנו מתשאלים אותם ושואלים היכן הם הולכים לשהות בבידוד והאם מצטרפים למשפחה שחיה בבית".

 

וונדרסמן הוסיפה: "הם יכולים לשקר כמובן, אך אנחנו אומרים להם שהם נמצאים במעקב, ומי שאנחנו מזהים שהוא קצת מתלבט, אנחנו אומרים לו בצורה ברורה שזו עבירה פלילית ושהוא יכול להיכנס לכלא במידה ויפר את הבידוד.ברגע שהתקנות אומרות את מה שהן אומרות והנוסע הצהיר שהוא הולך לבידוד ביתי – מבחינתנו הוא הולך לבידוד ביתי. בכל טיסה יש אנשים שהולכים למלונית ואין הבדל ביחס  שלנו מבחינת יעדי הטיסות. התשאול הוא אחיד בכל הטיסות".

 

יש לציין כי הסיבה לכך שלא חויב בידוד לכל מי שחוזר לישראל  באופן גורף היא שהיועץ המשפטי לממשלה קבע שאי אפשר לחייב את כל מי שחוזר לישראל להיכנס למלונית לשבועיים, ואם יש לנוסע אפשרות לבידוד ביתי אפקטיבי - צריך לאפשר זאת. בעקבות האירועים האחרונים היועץ פועל כעת ביחד עם הייעוץ המשפטי של משרד הבריאות כדי למצוא הסדר נוקשה יותר שימנע את הפרצות שיש בהסדר הקיים.

 

הצו בנוגע לשבים ארצה ()
הצו בנוגע לשבים ארצה

 

לפי נתוני מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, למרות הירידה החדה במספר הנכנסים לארץ בשבועות האחרונים, מסתמנת בימים האחרונים  עלייה במספר ההדבקות שמקורן בחוזרים מחו"ל, מ-16 הדבקות ב-4 באפריל ועד 90 הדבקות ב-9 באפריל. 

 

בכיר במשרד הבריאות התייחס לדברים: "בעיניי השבים מחו"ל היו צריכים להיכנס לבידוד בית הדוק. מאחר וזה לא קורה, זה לא בסדר. צריך לוודא שהאנשים האלה נכנסים לבידוד. אני מקבל את מה שהמערכת מחליטה, אך אם הדבר הזה לא נאכף זה רע מאוד. ולא תקין. האם נצליח לשמור על הבידוד של השבים מחו"ל בצורה הרמטית? התשובה היא לא, אבל אני מקווה שנוכל לתפוס אותם מהר ונוכל לפעול בצורה אכיפתית. יש הרבה דברים לא תקינים שקורים. אף אחד לא חושב שזה טוב".

 

יש לציין כי מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר לאחרונה בדיון בממשלה שאם הדבר היה תלוי בו היה מונע מכל הישראלים לחזור לארץ. שר העלייה והקליטה יואב גלנט התנפל עליו ואמר "אתה פקיד ואתה תעשה מה שמורים לך".

 

נוסעים מניו ג'רזי הגיעו לארץ ()
נציג פיקוד העורף. מעטים בחרו לצאת למלוניות

 

עו
עו"ד חן וונדרסמן

 

נזכיר כי בימים אלה יכולים לעלות על טיסה שיעדה ישראל אך ורק אזרחים ישראלים, למעט דיפלומטים חריגים ובני אדם נוספים. תיירים, אנשי עסקים שאינם ישראלים ועובדים זרים (למעט חריגים) אינם יכולים לעלות על מטוס שיעדו ישראל, במסגרת תקנות החירום של הממשלה להתמודדות עם משבר הקורונה.

 

מאז 7 באפריל - יום ההכרזה על סגירת השמיים של ישראל לטיסות נכנסות - נחתו בנמל התעופה בן גוריון שבע טיסות באופן חריג. הן אושרו על-ידי ועדת החריגים , שבראשה עומד שר התחבורה בצלאל סמוטריץ'. נוסעים שירדו מאותן טיסות קיבלו הסבר בנתב"ג, תודרכו על-ידי נציגי פיקוד העורף ומשרד הבריאות ונבדקו על-ידי נציגי מד"א. לאחר מכן הם חתמו על הצהרה בדבר יכולתם לשהות בבידוד ביתי – ושוחררו לדרכם, לרוב באמצעות מוניות.

 

נדגיש כי חוק הכניסה לישראל בנתב"ג רמון ומעברי הגבול נאכף על ידי רשות האוכלוסין וההגירה ורק על ידם אם יש צורך באכיפה הדבר נעשה בסיוע משטרת ישראל,  לרשות שדות התעופה אין סמכות למנוע מאזרח ישראלי או זר לצאת את הארץ או להיכנס אליה - סמכות זו מסורה לשר הפנים.

 

אם גורם מסוים מעוניין למנוע כניסה לישראל בגלל סיבות בטחוניות או בריאות, ישנו צורך בצו של בית משפט או צו בריאות חתום ולהציג אותו בפני רשות האוכלוסין וההגירה. לשר הפנים סמכות לאסור יציאה או כניסה של אדם לישראל.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
נוסעים יוצאים מנתב"ג
צילום: טל שחר
מומלצים