ארה"ב עקפה את איטליה במספר המתים
מעל 20 אלף כבר מתו בארה"ב מהנגיף – יותר מכל מדינה אחרת בעולם. דאגה באירופה ממזג האוויר המצוין: השמש יצאה, חג הפסחא הגיע – וביבשת חוששים שרבים יטיילו והנגיף יתפשט. איטליה לאזרחים: "אל תהיו טיפשים". עוד יום קשה בספרד ובריטניה, ארגון הבריאות העולמי מזהיר מחזרה מוקדמת לשגרה. שיפור במצבו של בוריס ג'ונסון: "צופה בסרטים וקורא מכתבים מארוסתו"
ארצות הברית עקפה הערב (שבת) את איטליה והפכה למדינה שבה מספר המתים מנגיף הקורונה הוא הגבוה ביותר בעולם. כך לפי ספירה של סוכנות הידיעות רויטרס. לפי נתוני הסוכנות, מספר המתים מהנגיף בארה"ב הגיע הערב ליותר מ-20 אלף, ובאיטליה, שם נרשמו ביממה החולפת 619 מתים, הוא עומד כעת על 19,468.
בארה"ב זוהו כבר יותר מחצי מיליון נדבקים בנגיף, הרבה יותר מבכל מדינה אחרת בעולם. עם זאת, חשוב כמובן להביא בחשבון שאוכלוסיית ארה"ב (כ-330 מיליון תושבים) גדולה בהרבה מאוכלוסיית איטליה (כ-60 מיליון). ארה"ב היא המדינה השלישית הכי מאוכלסת בעולם, אחרי סין והודו.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
- בנות 100 פלוס החלימו מקורונה: "תהיו אמיצים"
- "אין רוטב בסלט": תלונות בבידוד חמישה כוכבים
- הגבולות סגורים, והאוהבים נפגשים על הגדר
- הפרה את הסגר: בת 101 ברחה מבית האבות
מושל מדינת ניו יורק אנדרו קואומו, שמדינתו היא זירת ההתפרצות הקשה ביותר בארה"ב, עדכן הערב כי עוד 783 בני אדם מתו במדינה ביממה האחרונה, ובכך הגיע מספר המתים בה ל-8,627. עם זאת, קואומו ציין כי נמשכת הירידה במספר המתאשפזים ובמספר המועברים לטיפול נמרץ.
בעיר ניו יורק הודיע הערב ראש העיר ביל דה בלזיו כי בתי הספר יישארו סגורים עד לסוף שנת הלימודים, והשיעורים יתנהלו באופן מקוון בלבד: "אני נאלץ לספר לכם שלא נוכל לפתוח מחדש את בתי הספר להמשך שנת הלימודים הנוכחית, וזה כואב, אבל אני יכול גם לומר לכם שזה הדבר הנכון לעשות", אמר במסיבת עיתונאים.
עם זאת, שעה קלה אחר כך טען המושל קואומו כי ההחלטה אם לפתוח מחדש את בתי הספר תהיה החלטה שלו. בתי הספר בעיר ניו יורק נסגרו ב-16 במרץ, ובתחילה הייתה הכּוונה לפתוח אותם מחדש ב-20 באפריל.
בלילה האחרון דיווחה ארה"ב כי יותר מ-2,000 בני אדם מתו בה בתוך יממה וכי בפרק הזמן הזה התגלו עוד 35 אלף נדבקים. מספר המתים היומי שעליו דיווחה הוא הגבוה ביותר שדווח ממדינה כשהי מאז גילוי הנגיף.
מחסומים בלומברדיה: "תהיו אחראים"
ברחבי אירופה ניסו היום מדינות להניא את אזרחיהן מלנצל את מזג האוויר השמשי לטיולים בחוץ, ומלנסוע לבלות את חג הפסחא בחיק הטבע או בקרבת בני משפחה וחברים. מזג האוויר הנהדר ששרר היום ברוב היבשת הציב מבחן גדול נוסף למשמעת של הציבור האירופי. באזור לומברדיה שבצפון איטליה, האזור שספג את המכה הקשה מכול מהנגיף בארץ המגף, הוצבו היום מחסומים כדי למנוע מתושבים לצאת לטיולי חג.
חופשת הפסחא באה במקביל לתקווה הגוברת באירופה שבשבועות הקרובים יוכל הציבור להתחיל בחזרה איטית לשגרה בעקבות האטת התפשטותו של הנגיף. כמה מדינות מתכוונות לעשות כבר השבוע צעדים ראשונים בדרך לחזרה לשגרה,
בהן אוסטריה שביום שלישי תאפשר את פתיחתם של בתי עסק קטנים. ספרד, ממוקדי ההתפרצות הקשים ביותר באירופה, מתכוונת לאפשר לעובדים במפעלים ובענף הבניין לחזור לעבודה ביום שני אחרי שבועיים. איראן, מוקד ההתפרצות הקשה ביותר במזרח התיכון, החלה את החזרה לשגרה כבר היום כשפתחה משרדי ממשלה ובתי עסק באזור הבירה. לבתי עסק בתוך טהרן יותר להיפתח מחדש בסוף השבוע הבא.
אבל פוליטיקאים ומומחים לבריאות הציבור מזהירים שיש לנהוג בזהירות רבה כדי למנוע התפרצות קשה חדשה של הנגיף עם החזרה לשגרה. ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייסוס, אמר אתמול במסיבת עיתונאים כי הסרה של המגבלות עלולה להוביל להתפשטות מחודשת, והדגיש כי אף שיש "האטה מבורכת" של הנגיף בכמה ממדינות אירופה, בהן איטליה, גרמניה, ספרד וצרפת, הוא תופס תאוצה מדאיגה מאוד במקומות אחרים, בין השאר באפריקה.
ירידה במספר המתים בספרד
הערב עדכנה בריטניה, מוקד ההתפרצות החמור ביותר כעת באירופה, כי מספר המתים מהנגיף בתחומיה עלה ביממה האחרונה ב-917 בני אדם, ל-9,875. מדובר במספר נמוך רק במעט ממספר המתים שם אתמול – 980. מספר הנדבקים הכללי עלה ל-78,991 בני אדם.
לשכתו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון דיווחה בינתיים כי מצבו מוסיף להשתפר. ג'ונסון, נזכיר, אושפז ביום ראשון, עשרה ימים אחרי שהודיע כי נדבק בנגיף הקורונה, ובאמצע השבוע הועבר למחלקה לטיפול נמרץ. אחרי יומיים שם – הוצא מטיפול נמרץ. ביום שישי עדכנה לשכת ג'ונסון כי הוא עומד שוב על רגליו, ובעיתוני בריטניה דיווחו כי הוא צופה בסרטים וקורא מכתבים ששלחה לו ארוסתו ההרה, קארי סימונדס, שבעצמה פיתחה תסמינים של הנגיף.
איטליה עדכנה הערב כי מעבר ל-619 המתים שנרשמו בה ביממה האחרונה, גם התגלו 4,694 נדבקים חדשים. זהו מספר גבוה יותר מברוב ימי השבוע החולף. אתמול, לשם השוואה, עמד המספר היומי על פחות מ-4,000.
קודם לכן היום עדכנה ספרד כי עוד 510 בני אדם מתו בתחומיה מהנגיף ביממה האחרונה. אף שעדיין מדובר במספר עגום למדי, זהו הנתון היומי הנמוך ביותר שעליו דיווחה ספרד מאז 23 במרץ, והוא מגיע אחרי יומיים שגם בהם חלה ירידה במספר המתים היומי. מספר המתים הכולל עלה בספרד ל-16,353 ומספר הנדבקים המאובחנים בה עלה ב-4,830 ל-161,852.
המתח באיחוד האירופי: איטליה נגד הולנד
עוד יום קשה עבר גם על הולנד. 132 בני אדם נוספים מתו שם מהנגיף ביממה האחרונה, ובכך עלה מספר הקורבנות במדינה ל-2,643. מספר הנדבקים עלה ב-1,316, ל-24,413. נגיף הקורונה מטלטל בימים אלה לא רק את צוותי הרפואה ואת הציבור בהולנד, אלא גם את המערכת הפוליטית. הולנד היא המתנגדת הראשית לתוכנית החירום שיוזמות מדינות הדרום החברות באיחוד האירופי, ובראשן איטליה וספרד, והיא סופגת על כך ביקורת קשה.
אחרי שבועות של ויכוחים גיבשו בסוף השבוע שרי האוצר של האיחוד האירופי הסכם על חבילת צעדים בשווי חצי טריליון אירו שמטרתה להתמודד עם המכה הכלכלית שמנחית הנגיף על מדינות האיחוד, אולם ההסכם שגובש מותיר בלתי פתורות כמה מהשאלות הקשות ביותר הנוגעות לאופן שבו יחלקו ביניהן מדינות היבשת את הנטל הכלכלי שגרמה המגפה.
במוקד המחלוקת עומדת השאלה אם מדינות האיחוד ינפיקו איגרות חוב משותפות, "איגרות קורונה", כפי שרוצות מדינות בדרום אירופה, ובראשן איטליה וספרד. זהו צעד שכמה מדינות אחרות, בהן גרמניה, אוסטריה, פינלנד ובראש ובראשונה הולנד, הביעו התנגדות לו, משום שהן אינן רוצות לשאת בחובותיהן של מדינות שאת התנהלותן הכלכלית הן תופשות כבלתי-אחראית. מנהיגיהן של מדינות האיחוד ייוועדו ב-23 באפריל, וינסו אז להגיע לסיכומים נוספים. עד אז, אומרים מומחים, מוקדם מדי לחגוג את ההסכם.
הולנד, מדינה עשירה בת 17.2 מיליון תושבים, יצאה רק לאחרונה משנים של הידוק-חגורות במסגרת תוכנית צנע שהונהגה מאז המשבר הכלכלי של 2008 ושבמסגרתה קוצצו תקציבי הביטוח הסוציאלי, הפנסיות, החינוך והבריאות. שר האוצר ההולנדי הדגיש השבוע כי בעוד ההולנדים קיצצו את חובם הלאומי ל-50% מהתוצר המקומי הגולמי, זה של איטליה גדל ל-135%.
"איפה הסולידריות?": שעת מבחן באיחוד האירופי
במדינות הדרום כועסים מאוד על ההולנדים, וביקורת קשה נמתחת עליהם באיטליה. ראש ממשלת פורטוגל אנטוניו קושטה אמר אתמול כי מהלכיה של הולנד מעלים תהיות בנוגע לעתיד האיחוד האירופי: "אם בתנאים כאלה אירופה אינה יכולה להבטיח שתהיה לה תגובה משותפת לאתגר הזה, זה סימן מדאיג מאוד עבור מי שמאמינים באיחוד האירופי", אמר קושטה.