הטבע שלנו הוא התשובה לבריאותנו הפיזית והנפשית
ברגע שרק אפשר - צאו לטבע! זו הדרך הזולה ביותר לשמור על בריאות נפשית ופיזית, לאחר תקופת הבידוד שנכפתה עלינו, וכמובן שימרו עליו
אינספור מילים כבר נשפכו מהמקלדות לאחרונה, לגבי הקשר בין מגפת הקורונה, לחיות הבר, לעטלפים, לפנגולינים ועוד.
אבל דווקא בימים אלה, כשכולנו מסוגרים בבתים וצמודים למסכים, חווים עקה ולחץ בין ארבע קירות הבית, או בתחום ה-100 מטרים שסביבו, חשוב להבין את מה שהמחקר המדעי כבר גילה: הדבר הראשון שאנחנו צריכים לעשות, עם הסרת הסגרים והמגבלות, הוא לרוץ ולשהות בטבע.
לשהייה בטבע יש חשיבות עצומה לבריאותנו, הפיזית והנפשית, ולא במקרה - המין האנושי התפתח במשך מיליוני שנים, בסביבה טבעית, החושים שלנו ומבנה הנפש שלנו, מכווננים לגירויים בטבע, ולכן, אפשר להגיד, שהטבע הוא תרופת הסבתא העתיקה ביותר שלנו. בשנים האחרונות, המדע מוכיח שסבתא טבע צודקת.
מחקר שפורסם בשנה שעברה, מצא כי שהות של שעתיים לפחות בשבוע בטבע, מביאה לשיפור משמעותי בבריאות הפיזית והנפשית (ולעצלנים שבינינו, שימו לב - לא חייבים לרכב על אופניים, או לרוץ, אפשר פשוט לשהות בטבע, בכיף).
אחת העדויות הראשונות להיותו של הטבע המרפא הנגיש והזול ביותר, נמצאה במחקר קלאסי משנות ה-80 של המאה הקודמת, דווקא בבית חולים: אנשים שעברו ניתוח התאוששו מהר יותר עם פחות משככי כאבים, אם חלונם פנה לנוף ירוק ולא לקיר של בניין. אך האם סתם נוף ירוק, זה מספיק?
במחקר אחר, על משתמשי פארקים בעיר שפילד בבריטניה, נמצא שמגוון ביולוגי עשיר יותר (מגוון גבוה יותר של צמחים, פרפרים וציפורים) העלה את היכולת לעיבוד חוויות והעצים את החוסן הנפשי של השוהים בפארק. שהות בטבע, נמצאה גם כתחליף נהדר לריטלין עבור ילדים עם הפרעות קשב וריכוז: מינון הריטלין עבור ילדים כאלה, בעת שהות בטבע, צנח ביותר מפי שניים, לעומת המינון בפעילות בפארק עירוני בנוי, כמו מגרש משחקים .
בקיצור - מחקרים מצאו ששהות בטבע, מפחיתה לחץ נפשי, מעכבת תגובות אלימות או אימפולסיביות, מפחיתה סימפטומים של דיכאון, חרדה והפרעות קשב, מעודדת יצירתיות ומעלה את תחושת הערך העצמי והאושר הפנימי באנשים - הן כפרטים, והן ברמת הקהילה והאוכלוסייה .
אבל לא רק הבריאות הנפשית שלנו תלויה במגע ושהות בטבע - גם הבריאות הפיזית. מחקר בפינלנד מצא שאוכלוסיית החיידקים "הטובים" על העור שלנו, מושפעת כתוצאה מהמגוון הביולוגי סביבנו, ולכן תלמידים שחיו ולמדו בסביבה סמוכה לאזורי טבע מגוונים, סבלו מפחות אלרגיות, לעומת תלמידים שחיו ולמדו בסביבה ענייה בטבע.
לעומת זאת, כשאנחנו פוגעים בטבע - הרבה פעמים בריאותנו נפגעת. מחלת ליים, היא מחלה קשה שעלולה להסתיים במוות, ונגרמת על ידי טפיל המועבר באמצעות קרצייה, שהנשאים שלה הם מכרסמים. התברר שפגיעה בבתי גידול טבעיים, ובעיקר - הידלדלות טורפים טבעיים כמו דורסי לילה (הניזונים ממכרסמים) גרמה להתפרצות של מחלת ליים
.
וכל זה, בלי לדבר על כל שאר הדברים שהטבע נותן לנו, ובלעדיהם אין לנו בכלל חיים. בתקופה של מחסור במכונות הנשמה, מי בכלל זוכר שכל החמצן שאנו נושמים, מקורו בטבע? צמחים ביבשה ואצות בים, הם אלה שעושים את הקסם הזה של פליטת חמצן כתוצר לוואי של תהליך הפוטוסינתיזה.
בתקופה שחברות התרופות בעולם נמצאות במרוץ נגד השעון, למציאת חיסון לקורונה, כדאי להזכיר שהמקור הגדול ביותר לתרופות הוא הטבע! 78% מתרופות המרשם הנפוצות ביותר בארה"ב, וכ-65% מכלל החומרים הפעילים בתרופות, מבוססים על חומרי טבע מצמחים, בעלי חיים ופטריות . למשל, צמח הווינקה, ממדגסקר, שימש להפקת תרופה אנטי-סרטנית בשם אונקיווין, וחומר שנמצא בספוג ימי, מהווה את הבסיס לתרופה בשם יונדליס.
אז מה המסקנות? ראשית, סבתא תמיד צודקת, ולכן ברגע שרק אפשר – צאו לטבע! זו הדרך הזולה ביותר לשמור על בריאות נפשית ופיזית, לאחר תקופת הבידוד שנכפתה עלינו.
שנית, שמירה על חוסן ובריאות לגוף ולנשמה זו משימה מתמשכת, אבל מהנה - רשמנו לכם שעתיים בשבוע בטבע - לפחות!
שלישית - שמירה על הטבע היא לא רק מנגנון ביטוח מפני התפרצות של מחלות, היא גם שמירה על מרכז המחקר והפיתוח העשיר ביותר בעולם - המקור לתרופות ההווה והעתיד, שישמרו עלינו מפני המגיפה הבאה, ואולי גם כבר מפני המגיפה הנוכחית.
אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי, החברה להגנת הטבע
המאמר מתבסס בין היתר על המחקרים הבאים
White et al. 2019. Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific Reports 9:7730.
Ulrich RS (1984) View through window may influence recovery from surgery. Science 224, 420- 421.
Fuller R H, Irvine K N, Devine-Wright P, Warren P H, Gaston K. 2007. Biol. Lett.3, 390–394.
Bird W. 2007. Natural thinking. RSPB.
Bratman G N. 2019. Nature and mental health: An ecosystem service perspective. Sci. Adv. 2019; 5 : eaax0903
Hartig et al. 2014. Nature and Health. Annu. Rev. Public Health 35:207-228
Hanski et al. 2012. Environmental biodiversity, human microbiota, and allergy are interrelated. PNAS 1205624109.
Steere A C. 1994. Lyme disease: A growing threat to urban populations. Proc. Natd. Acad. Sci. USA, Vol. 91, pp. 2378-2383.
Cragg GM and David JN. 2013. Natural products: a continuing source of novel drug leads. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects 1830(6): 3670-3695.