פרופ' גרוטו: "די הצלחנו בשלב הבלימה"
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות נשמע אופטימי בריאיון לאולפן ynet: "אנחנו במצב יציב, חשוב שלא נפספס". על סוגיית הבדיקות: "לא היו מצילות את האנשים בבתי האבות". לדבריו, ישראל פועלת להצטיידות בבדיקות סרולוגיות, לזיהוי נוגדנים: "לא בסגנון עלי אקספרס, שאמינותן היא אפס"
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, מסמן שלב חדש בהתמודדות עם נגיף הקורונה ואומר הבוקר (ראשון) בריאיון לאולפן ynet: "די הצלחנו בשלב הבלימה. עכשיו צריך לראות איך יוצאים מזה".
המאבק בקורונה - עדכונים אחרונים:
- פרופ' גרוטו: "די הצלחנו בשלב הבלימה"
- הממונה על התקציבים באוצר: נחזיר אלפים לעבודה – אחרת תהיה קטסטרופה
- הממשלה החליטה
שלא למנוע נחיתת טיסות בישראל; הנוסעים יועברו לבידוד
- משרד החינוך מתנגד
לביטול החופש הגדול
- כמעט 1 מכל 100 תושבים בבני ברק חלה בקורונה
"אני חושב שאפשר להגיד שדי הצלחנו בשלב הבלימה", אמר גרוטו והוסיף: "עכשיו חשוב לראות שאנחנו לא מפספסים את זה, ולכן צריך קודם להמשיך במהלך הפסח בפעילות הסגר, ואחר כך לחשוב ולדון מתי אנחנו יכולים להתחיל לשנות. יש פה שאלות שהן עקרוניות לגבי התזמון, ההיקפים של היציאה וגם לגבי סדר היציאה - מי יוצא קודם ומי יוצא אחר כך".
- אתה אומר לנו - בלמנו, המגפה בישראל נבלמה.
"כרגע אנחנו יכולים להגיד. יכול להיות שיהיו עדיין תוצאות של ההתפרצות הגדולה בבני ברק שנראה אותה בעוד כמה ימים, ואז נראה עלייה במספר המתים. חוץ מהסיפור הזה אפשר להגיד שאנחנו די במצב יציב, ואנחנו בשלב בלימה. עכשיו צריך לראות איך יוצאים מזה".
פרופ' גרוטו התייחס לתכנון היום שאחרי היציאה מהסגר ואמר: "יש הרבה מאוד חשיבה בנושא הזה. יש כמה דברים שמוסכמים על ידי כולם - שנצטרך להשתמש במסכות במשך הרבה זמן, שנצטרך לעשות בדיקות במשך הרבה זמן ונצטרך לשמור על הקפדה במרחב הציבורי - היגיינה, מרחק של 2 מטר וכו'".
על עיתוי תחילתה של תוכנית היציאה אמר: "יש איתי אנשים במשרד הבריאות שחושבים שזה מוקדם מדי לדבר על יום ראשון כיום יציאה, אבל אני כן חושב שהמטרה היא שתהיה לנו תוכנית עם לוחות זמנים מסודרים. שהציבור יבין שיש תוכנית מסודרת. גם אם תהיה תוכנית ביום ראשון זה ישדר יותר ביטחון גם לציבור וגם לעסקים כמובן".
לגבי הצניחה במספר הבדיקות, שמספרן ירד בימים האחרונים לכ-5,000 ביום בלבד, אמר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "יש קשיים שלא תלויים בנו, בעיקר ביכולת האספקה של חומרים למיניהם, ובאמת הרבה פעמים קורות כל מיני תקלות בדרך שלא תלויות בנו ולא במי שעושה את הרכש. אבל סך הכל אנחנו כן מתקדמים, אנחנו מוסיפים עוד מקומות שעושים בדיקה, אם זה מכון ויצמן, אוניברסיטת תל אביב, המכון הביולוגי, אז אנחנו כבר נגיע למספרים יותר גדולים". עם זאת הוא אמר: "הבדיקות לא היו מצילות את האנשים בבתי האבות, רק בידוד".
פרופ' גרוטו גם אמר כי ישראל פועלת להצטייד בבדיקות סרולוגיות, כלומר בדיקות לזיהוי נוגדנים לנגיף שיאפשרו למערכת הבריאות לקבל תמונה טובה יותר של התחסנות הציבור בטווח הארוך. הוא אמר כי היקף הבדיקות מסוג זה יהיה "מיליונים בסך הכל, שיאפשר לעשות אלפים ביום". לדבריו, "יש כמה רמות של בדיקות כאלו. סוג אחד זה בדיקות בסגנון עלי אקספרס וסליחה, אני לא מתכוון להעליב את עלי אקספרס, אבל אלו בדיקות שהאמינות שלהן היא אפס או קרובה לאפס ולכן זה טוב יותר בתור צעצוע".
הוא נשאל על ביטולן של הבדיקות שהיו אמורות להתקיים בבני ברק בקרב מדגם אקראי של תושבים והשיב: "הן לא יתקיימו כי הסיבה העיקרית שאין צורך. בבני ברק אני יודע מה המצב, אנחנו רוצים לבדוק במקומות אחרים. בסך הכל אנחנו יודעים שבבני ברק יש שיעור תחלואה גבוה. אפשר להגיד שעל כל חולה שגילינו יש עוד חולה אחד".
אחרי שהבוקר נכנסה לתוקף חובת חבישת מסכה בציבור, בינתיים ללא אכיפה, אמר פרופ' גרוטו כי המדינה פועלת להוריד את מחירן בשוק. "כרגע אנחנו יחד עם משרד הביטחון מתחילים להנחות מפעלים שייצרו מסכות עבור האוכלוסייה, ואז המכירות יהיו במחיר סביר". עם זאת הוא הדגיש כי ניתן להכין מסכות מאולתרות בבית: "אם זה בד מתאים ואוטם בצורה טובה אז זה כן אפקטיבי. מדובר על בד סטן או בד פרקל, שזה בדים שיש בכל בית ואפשר גם מזה לייצר מסכות באופן עצמי".