תנועה מתועדת בכבישים, בפארקים וברחובות: "אנשים חנוקים"
חרף הנחיות הקורונה המגבילות, בתל אביב רבים יצאו לפארקים ולשטחים הציבוריים, ובירושלים המשטרה מנסה לאכוף את הסגר: "הרוב יוצאים לצרכים חיוניים". בכבישים הורגשה אתמול תנועה ערה, שנחלשה מעט היום: "אנשים טיילו ברכבים אחרי הסגר". בראשון לציון חילקו מסכות לתושבים
בין אם זו הדוגמה האישית הקלוקלת שסיפקו ראשי המדינה בליל הסדר, או שזה מזג האוויר הנעים שהורגש בימים האחרונים, בקרב תושבים רבים ישראל חלה ירידה בציות להנחיות המגבילות של משרד הבריאות במסגרת המאבק במגפת הקורונה. בדומה לאתמול, תושבים רבים ברחבי גוש דן יצאו היום (שני) לפארקים ולשטחים הציבוריים. זו כנראה אחת הסיבות שבגללן שוקלת הממשלה להדק את ההגבלות באופן שימנע מאנשים לצאת לחגוג את החג השני והמימונה.
נגיף הקורונה - עדכונים אחרונים:
הממשלה תכריע אם להטיל סגר ממחר עד יום ראשון
המלצת צה"ל: שחרור הדרגתי לעבודה לפי "ערים אדומות, צהובות וירוקות"
חשיפת ynet: האוניברסיטאות הגדולות יאפשרו קבלה ללא פסיכומטרי
עלה ל-112 מניין המתים מקורונה בישראל
לפי גורמים במשטרת תל אביב, בימים האחרונים חלה התרופפות במשמעות של אזרחים שיוצאים יותר ויותר מבתיהם ללא צורך ובניגוד להנחיות. ברחוב דיזנגוף בתל אביב צעדו בצהריים אנשים רבים שרובם הודו שאינם מתגוררים בעיר וחלקם סיפרו שהגיעו מאזורים מרוחקים בעיר.
"כל עוד מותר לצאת לעשות קניות אי אפשר לאכוף את ההנחיות", הודה משה שהגיע משכונת התקווה. "אני נפגש עם חברה שלא ראיתי הרבה זמן, חשבתי שאמצא קפה, אבל הכל סגור אז ניקח קפה מהפיצוצייה שפתוחה. אני לא מפחד מקורונה, כל עוד אנשים שומרים על ריחוק חברתי הכול בסדר".
איבן, שמתגורר סמוך לכיכר דיזנגוף, ישב בצהריים בכיכר ונהנה מהשמש. "רציתי קצת להיות בחוץ אבל מותר עד 100 מטר מהבית", אמר והסביר: "אני לא פוחד לצאת החוצה. יש יחסית פחות אנשים בשבוע האחרון מבדרך כלל. אני רואה משטרה שעוברת הרבה ובודקת אנשים כדי לראות איפה הם גרים".
רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, הורה להגביר את האכיפה בעיר: "אני חייב לומר שאני מאוכזב. לפני עשרה ימים היינו במקום הראשון בארץ מבחינת שמירה על הנחיות משרד הבריאות והקפדה על איסור יציאה לגינות ציבוריות וכדומה. לצערי ירדנו למקום ה-16. כמות האנשים שיוצאים להתאוורר, אבל נמצאים במקומות אסורים, בהתקהלויות וגם ללא מסיכות, גדולה מאוד. בימים הקרובים תתבצע אכיפה חסרת פשרות, כולל קנסות שיינתנו על ידי פקחי העירייה ואנשי הסיירת העירונית, מעבר לקנסות שניתנים עלי ידי השוטרים.
"אנו מבינים לגמרי את הצורך להתאוורר ומותר לגמרי גם לעשות הליכה ברדיוס ה 100 מטר, אבל, וזה אבל גדול, יש גבול! הגזמה שמסכנת את בריאות תושבי העיר, מעכבת את החזרה לשגרה ופוגעת באלו ששומרים על ההנחיות בהקפדה יתרה, לא תתאפשר, מצטער מאוד".
אמש אמר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי "סכנת ההידבקות והתפשטות נגיף הקורונה טרם חלפה. אני חוזר ומדגיש שיש להישאר בבית ולצאת רק לפעולות חיוניות כגון רכישת מזון ותרופות. יש לעטות מסכה בכל יציאה מהבית ולשמור על מרחק של שני מטרים מאדם לאדם. וחשוב מאוד להקפיד על רחיצת ידיים".
בר סימן טוב הוסיף כי הוא "מבין שזה קשה להישאר בבית לאורך זמן אך הציבור הוכיח ומוכיח את יכולתו לעמוד בהנחיות ולהגן על המשפחות של כולנו. קיום מפגשים בחג מסכן את החיים של כולנו. ראינו מה קורה במדינות אחרות שבהן התרופפה המשמעת ועלינו לגלות משמעת לאורך זמן כדי לא להגיע למצבים הללו. אני חוזר ומדגיש - תישארו בבית בכל ימי החג".
הממשלה מתכנסת היום לאשר הגבלות בשביעי של פסח, מימונה וסוף השבוע. משרד הבריאות המליץ להטיל את המגבלות בשל החשש כי השילוב של אווירת החג (במיוחד מימונה) יחד עם אווירת סוף הסגר, יביאו להתרופפות משמעותית בשמירה על הנחיות הריחוק החברתי. עם זאת, ביום חמישי ב-15:00 קבע נתניהו דיון שרים בנושא אסטרטגיית היציאה מהמשבר.
על פי הסיכום בדיון, יוכנו תקנות לשעת חירום להטלת הגבלות על יציאת התושבים מיישוביהם מיום שלישי (ערב החג) בשעה 17:00 עד יום ראשון ב-6 בבוקר. לגבי מקומות עבודה, המתכונת תהיה דומה לזו של הסגר ביום לפני הפסח, ותושבים ייקראו להישאר במשפחותיהם הגרעיניות. במוצאי החג (יום רביעי בלילה) צפויה אכיפה משמעותית במיוחד בבתי מאפה, חנויות ומרכולים שאליהם צפויים להגיע אזרחים כדי לקנות מוצרי חמץ. יישובים ערביים יוחרגו מההגבלות האלה, כפי שנעשה לקראת ליל הסדר. משמעות ההגבלות היא ביטול בפועל של חגיגות המימונה.
"יש יותר התקהלויות"
גם סיבוב קצר בראשון לציון גילה כי חלק מהתושבים כלל לא מקפידים על ההוראות, ובריכוזי קהל גדולים כמו כניסות לסופר, לבנק ולסניף הדואר, אנשים התקשו לעמוד במרחק של שני מטרים האחד מהשני ולרוב המשטרה או הפיקוח העירוני הגיעו למקום בכדי לפזרם.
לאחר מספר ימים שבמהלכם ראו בכירים בעירייה כי קיימת התרופפות בקרב התושבים, יצאו הבוקר פקחי החברה העירונית לביטחון בעיר אל הרחובות, כשהם נושאים אלפי מסכות שחולקו לתושבים שלא שמרו על ההנחיות החדשות.
מלכה בר, מפקחת עירונית בעיר, אמרה ל-ynet: ״אני חושבת שהחל מאחרי ההסגר, עם צאת החג, הורגשה עלייה בהתקהלויות של אנשים בעיר. כנראה שאנשים מרגישים חנוקים אז הם יוצאים, אנחנו כאן לעזור להם ולהסביר שצריך להישמע להנחיות. גם בדואר וגם בבנק יש יותר התקהלויות ואנחנו מנסים לשמור ולמגר".
בר טוענת כי זוהי לא רק תחושת המיאוס שגורמת לאנשים לצאת מהבית, אלא גם מזג האוויר: "עכשיו שמגיעים לקיץ אנשים יותר יוצאים החוצה ואנחנו כאן כדי לעזור להם עד שיחלוף המשבר והאכיפה הזאת".
"יש מגוון של סיפורים, אבל רוב הציבור נשמע להנחיות"
בירושלים, שבה חלק מהשכונות הוכנסו אתמול להסגר, אמר ל-ynet ניצב משנה נתי גור, שמפקד על המחסומים והכוחות במרכז העיר, כי מאז תחילת הסגר יש שינוי חיובי: "סך הכל אנחנו רואים ירידה בכמות האנשים שמסתובבים ברחוב".
גור מסביר כי בתחילת התהליך של הסגר עדיין היו אנשים פזורים ברחובות והמשטרה אפשרה לאנשים לחזור לשכונות בהם הם מתגוררים: "רואים שרוב הציבור נשמע להנחיות וזה גם מה שעוזר לנו לשמור על הסדר. יש הרבה מקרים ואירועים של סיוע לקשישים בשכונות הללו".
לצד ההנחיות, מבהירים במשטרה כי יש הרבה מקום לשיקול דעת: "רוב האנשים שמבקשים לצאת מהשכונות מבקשים זאת לצרכים חיוניים. טיפולים רפואיים, קופות חולים, יש גם לא מעט מוהלים שרוצים לעבור כדי לבצע את העבודה שלהם. יש מגוון רחב של סיפורים, אבל רוב הציבור נשמע להנחיות".
בתוך כך, במוקד השליטה והבקרה של חברת נתיבי ישראל דיווחו כי אחרי עלייה משמעותית בתנועה בכבישים שהורגשה אתמול, היום נראה כי הייתה ירידה מסוימת, אך עדיין הורגשה תנועה ערה. דובר חברת נתיבי ישראל, בן גוטמן, אמר הבוקר באולפן ynet כי "אתמול הייתה עלייה מאוד משמעותית שממש הזכירה את המראות של ימים שבשגרה לפני תקופת הקורונה. אחרי הסגר שאפשר לקרוא לו כמעט מוחלט, אנשים יצאו מהבית, הסתובבו, טיילו באמצעות כלי הרכב, כמובן בלי לטייל בפארקים ובמקומות הפתוחים כפי שאנחנו רגילים לראות בדרך כלל".
אתמול נצפה כאמור השיא בנסועה בכבישים הבינעירוניים בישראל מאז פרוץ משבר הקורונה. ככלל, היקף התנועה ירד מאז פרוץ המשבר בכ-70 אחוזים, ובעוצר ערב החג נספרה ירידה של כ-90 אחוזים. בערב החג ועד מוצאי שבת נספר כלי רכב אחד לדקה בממוצע, אתמול עברו 30 כלי רכב בדקה בממוצע. לעומת זאת, היום חלה ירידה בנסועה ומספר כלי הרכב על הכבישים חזר אל התמונות שלפני העוצר בערב החג.