ביטול, דחייה או העתקת משחקים: האופציות של ליגת העל
מינהלת הליגה והדירקטוריון אמורים לקבל החלטה גורלית בנוגע למשחקים שטרם שוחקו ב-2019/20. מהן הבעיות שעומדות בפני כל אחת מהאפשרויות, כיצד יתאוששו הקבוצות מההפסדים ומה יהיה עם שכר השחקנים? תמונת המצב העגומה נוכח משבר הקורונה
נגיף הקורונה עצר את ליגת העל בכדורסל רגע לפני תחילת הסיבוב השלישי, מה שהותיר לא מעט בעיות בלתי פתורות. האם לסיים את העונה הנוכחית ומה יקרה עם שכר השחקנים בשלושת החודשים שנותרו? נכון לעכשיו לא ברור איך יתאוששו הקבוצות מהמשבר הכלכלי אחרי גל ההפסדים העצומים, ומספר תוכניות גיבוי שהועלו במטרה להציל את העונה נראות בינתיים כמו חלום רחוק.
מנהלת הליגה והדירקטוריון יקיימו ביום ראשון הקרוב פגישת זום, בה לא יתקבלו אמנם החלטות קריטיות לגבי עתיד הכדורסל העונה, אבל כן ידונו בה בתמונת המצב ועל האפשרויות שעומדות על הפרק.
אופציית העתקת המשחקים לאילת
אחת האופציות שעלתה בדיונים בין הדירקטורים היא להעתיק את הליגה לעיר אילת, בה כל הקבוצות ישהו ביחד בבית מלון ויעברו בדיקות קורונה על בסיס יומיומי. המטרה תהיה בעצם לא לחשוף את הצוותים המקצועיים והשחקנים לציבור. הרצון הוא לקיים טורניר מזורז בין הקבוצות שעדיין לא הבטיחו את מקומן בפלייאוף ולאחר מכן לעבור למשחקי הפיינל פור.
לתוכנית זו יש לא מעט חסרונות, בהם הריחוק של שחקני הקבוצות מבתיהם ומשפחותיהם, הקצאת כמות בדיקות בלתי רגילה שייתכן ולא תאושר על ידי משרד הבריאות, והצורך בשמירה על אנשי הקבוצות שלא יסתובבו בעיר בזמנם הפנוי, מה שעלול לסכן את שאר הנוכחים.
אופציית הביטול
אופציה נוספת שעלתה היא בעצם לסיים את העונה ולמחוק אותה לחלוטין. המשמעות היא שלא תקבע אלופה או יורדת. הדבר עלול לגרום לבעיות עם מכבי תל אביב, שמדורגת במקום הראשון בטבלה עם מאזן של 19 ניצחונות ושני הפסדים - שני ניצחונות מעל הפועל ירושלים המדורגת שנייה.
בעיה נוספת עלולה להיווצר עם איגוד הכדורסל, שהחליט בניגוד להחלטה של המנהלת על שתי עולות מהליגה הלאומית. בני הרצליה והפועל חיפה אמורות לעלות לליגת העל על חשבונן של מכבי אשדוד והפועל באר שבע, שעדיין יכולה להיאבק על מקומה בליגת העל.
אופציית הדחייה
האופציה הטובה ביותר שעומדת על הפרק נכון לעכשיו היא לדחות כל החלטה בתקופה הקרובה, מאחר שאף אחד עדיין לא יודע מה יקרה בעולם בעקבות הנגיף, אם שחקנים יוכלו להגיע לארץ בטיסות, מתי תתאפשר חזרה של הספורט העולמי ואם תתאפשר כניסת קהל בשלב הראשוני או לא. הרצון הוא לדחות את ההחלטה לחודש יוני ולאחר מכן לדון באפשרויות מחדש, ובמידת האפשר - לסיים את העונה בחודש אוגוסט, מה שיגרום לדחייה של פתיחת העונה הבאה.
בתוך כל הבעיות והאפשרויות קיימת גם הבעיה הכלכלית שמרחפת מעל כל העולם בכלל ובספורט בפרט. כמובן שעם סגירת הליגה במפתיע נוצרו הפסדים עצומים. לפי המספרים שהוצגו מדובר על
סכום כולל של כ-14 מיליון שקל הפסד למנהלת הליגה מאי קבלת כספים מזכויות שידור (4.5 מיליון), טוטו ו-ווינר (מעל ל-5 מיליון), מפעל הפיס (1 מיליון), ספונסרים נוספים של הליגה והפסד נוסף של שני מיליון שקל בעקבות אי קיום הפיינל פור.
בנוסף להפסדים של הליגה עצמה יפסידו גם הקבוצות. מדובר בהפסדים שעל פי ההערכות יהיו בסביבות כ-3 מיליון שקל לקבוצה בינונית/קטנה ושל 15 עד 20 מיליון שקל לקבוצה גדולה כמו מכבי תל אביב או הפועל ירושלים.
החשש העיקרי הוא מכך שקבוצות שאינן מבוססות כלכלית לא יוכלו להתאושש אחרי המכה הקשה, מה שיגרום לקריסתן. מה שעוד עומד על הפרק בפן הכלכלי הוא כל מה שנוגע לשכר השחקנים בשלושת חודשים שנותרו. עד כה לא הושג סיכום בין המנהלת לארגון השחקנים, אך נראה שהדבר יילך לכיוון של קיצוץ שכר בהסכמה של שני הצדדים.