יותר מ-20 אלף מתים באיטליה, בניו יורק "הגרוע מכל חלף"
עוד 566 מתו באיטליה ביממה, אך מגמת הירידה בנדבקים החדשים והחולים שבטיפול הנמרץ נמשכת. הקלות ראשונות בסגר, אם כי רובו יימשך. בניו יורק מתו עוד 671, המושל הביע אופטימיות – אך הזהיר: "אסור לנו להיות טיפשים". אחרי המחדל בטורקיה: ארדואן הכריז על עוצר נוסף בסוף השבוע
מספר המתים מנגיף הקורונה באיטליה חצה הערב (שני) את ה-20 אלף. עם 20,465 מתים בסך הכל, ארץ המגף היא המדינה השנייה בעולם – אחרי ארה"ב – שחוצה את הרף הטרגי הזה. לפי סוכנות ההגנה האזרחית, עוד 566 בני אדם מתו ביממה האחרונה מהנגיף, עלייה לעומת העדכון היומי אתמול על 431 מתים. מנגד, במספר הנדבקים החדשים שאובחנו חלה ירידה – 3,153 לעומת 4,092 אתמול.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
עוד 717 מתו בבריטניה, ג'ונסון שלילי לקורונה
הסרת הגבלות ראשונה בספרד, אבל גם היום: 517 מתים
בזמן הסגר בארה"ב: 19 הרוגים בסופות טורנדו
שיא נדבקים ברוסיה: הקורונה שיבשה לפוטין את התוכניות
בסוכנות הידיעות "רויטרס" מציינים כי מספר הנדבקים החדשים שדווח הערב הוא הנמוך ביותר מאז 7 באפריל. מספר החולים הכולל באיטליה עומד על 159,516, ומבחינה זו איטליה היא השלישית בעולם – אחרי ארה"ב וספרד. הרשויות האיטלקיות ציינו עוד כי מספר החולים שנמצאים בטיפול נמרץ ירד מ-3,343 אתמול ל-3,260, סימן נוסף לכך שהסגר שנמשך במדינה כבר יותר מחודש עושה את עבודתו ומצליח לבלום את הנגיף. עד כה החלימו מהנגיף באיטליה 35,435 בני אדם.
ג'ובאני רזה, ראש מחלקת המחלות המידבקות במכון הבריאות הלאומי של איטליה, ציין כי העלייה במספר המתים היומי הערב נובעת ככל הנראה ממקרי מוות שטרם דווחו מהימים הקודמים, ושלכן לא מדובר בהכרח בזינוק בעל משמעות אמיתית, כזו שלכאורה קוטעת את מגמת הירידה במספרי המתים שמדווחת איטליה בימים האחרונים. במחוז לומברדיה שבצפון איטליה – שנפגע בצורה הקשה ביותר במגפה – אמר נשיא המחוז אטיליו פונטנה כי העלייה ב"עקומה" של התפשטות הנגיף אמנם מאיטה, אך לדבר מדובר בשינוי "איטי מאוד מאוד".
הנתונים הללו מגיעים על רקע ויכוח שמתנהל בימים אלו באיטליה, בשאלת "אסטרטגיית היציאה" מהסגר, שגם במדינה זו, כמו בשאר העולם, פוגע בצורה אנושה בכלכלה. איטליה צפויה בקרוב ליישם הקלות ראשונות בסגר, אך הללו יהיו מצומצמות ביותר: לפי סוכנות הידיעות AP, במגזרים מסוימים יוכלו לחזור לעבודה, כמו למשל בחניות שמוכרות מוצרים חיוניים עבור תינוקות. רוב הסגר, עם זאת, ימשיך להיות בתוקף לפחות עד 3 במאי.
במקביל, ניו יורק דיווחה הערב על עוד 671 מתים וגם אצלה חצה מספר המתים הכולל רף טרגי קשה – עם מעט יותר מ-10,000 מתים (10,056). עם זאת, המושל אנדרו קואומו אמר שנראה שהרשויות במדינתו מצליחות להשתלט על התפשטות הנגיף.
"הגרוע מכל חלף, כן. אם נמשיך להיות חכמים. בגלל שצריך לזכור עם מה אנחנו מתמודדים. אם אתה פותח את השסתום מהר מדי, אתה תראה את המספרים מזנקים שוב מחדש", הוא אמר הערב במסיבת עיתונאים. בהמשך הדגיש שוב ש"אם נעשה משהו טפשי" – המספרים ישובו לעלות.
בארה"ב, שהיא המוקד החמור ביותר בעולם של התפרצות הנגיף, מתו כבר יותר מ-22 אלף בני אדם ונדבקו כמעט 560 אלף. בתוך ארה"ב, ניו יורק היא המוקד החמור ביותר, אך בימים האחרונים היא מדווחת באופטימיות זהירה על ירידה במספרי המתים וגם במספרי המאושפזים. במסיבת העיתונאים הערב ציין המושל קואומו כי מספר חולי הקורונה החדשים שאושפזו אתמול בבתי החולים עמד על 2,000, כ-500 פחות מהיום שלפני כן.
מוקדם יותר הערב הודיע הצי האמריקני על מקרה מוות ראשון של אחד ממאות המלחים שנדבקו בנגיף הקורונה על גבי נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט. מבין 4,000 אנשי הצוות בנושאת המטוסים שעוגנת בטריטוריה האמריקנית גואם באוקיינוס השקט, 585 אובחנו כחולים עד כה. הצי חוקר כעת כיצד התפרץ הנגיף בצורה כה עזה בנושאת המטוסים.
ההתפרצות על נושאת המטוסים עוררה סערה בארה"ב לאחר שהקפטן של הספינה, ברט קרוז'ייר, פוטר בשל מכתב למפקדיו (שהודלף לתקשורת) ובו הזהיר שחייליו עלולים למות אם לא ייעשה מספיק כדי להגן עליהם. הערב, כאמור, מת המלח הראשון בספינה שחלה בקורונה. לאחר פיטוריו של קרוז'ייר כינה אותו מזכיר הצי האמריקני, תומאס מודלי, "טיפש" – ועקב הסערה שהתחוללה נאלץ להתפטר בעצמו.
בטורקיה, שבה המגפה מתפשטת בימים האחרונים בקצב מדאיג, הודיע הערב הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן כי החליט להטיל גם בסוף השבוע הקרוב עוצר בערים, במסגרת הניסיון לבלום את התפשטות הנגיף. ההכרזה הערב נעשית זמן רב לפני הטלת העוצר, בניגוד מוחלט לסגר הקודם בסוף השבוע האחרון, שעליו הכריזו הרשויות רק שעתיים לפני תחילתו.
התזמון המאוחר גרם לטורקים רבים לצאת מביתם ללא מסכות כדי להצטייד במצרכים, דבר שיצר עומסים כבדים והתקהלויות המוניות. אמש לקח אחריות על המחדל שר הפנים הטורקי סולימאן סוילו והגיש את התפטרותו, אך הנשיא ארדואן סירב לקבלה.
הערב דיווחה אנקרה על עוד 4,093 נדבקים נוספים שאובחנו ב-24 השעות האחרונות, ובכך עלה מספר הנדבקים הכולל בטורקיה ל-61,059. מספר המתים במדינה עלה הערב ב-98 ל-1,296 בסך הכל. טורקיה, נזכיר, דיווחה על חולים ראשונים רק ב-1 במרץ, ומספרם זינק בקצב הולך וגדל: בסוף החודש כבר היו בה 7,400 חולים מאובחנים, והמספר הכפיל את עצמו כמה וכמה פעמים מאז בתוך כל כמה ימים.