מימונה בלי אורחים ופוליטיקאים: "הלב לא יכול לפסוח על המנהג"
משבר הקורונה פגע גם באחת החגיגות הגדולות בשנה - המימונה. מארגני המימונות הגדולות במדינה נערכים לחגוג בצל ההגבלות: חלק יערכו משהו מצומצם בחיק המשפחה, חלק ילכו לשמח בבית אבות ויש כאלה שיחגגו בהתאם לרוח התקופה - בזום
משבר הקורונה לא פוסח על אחד האירועים הכי שמחים בשנה – המימונה, שתתקיים במוצאי שביעי של פסח. במקום שולחנות ארוכים מלאים כל טוב, פוליטיקאים שמקפצים מאירוע לאירוע ואלפי ספינג'ים ומופלטות – החגיגה השנה תהיה מצומצמת יותר, בחיק המשפחה.
רגע לפני החג בדקנו עם מארגני המימונות הגדולות, שמושכות אליהם את בכירי המערכת הפוליטית, איך הם מתכננים לחגוג את המימונה. חלק ביטלו, חלק עורכים באופן מצומצם וחלק יחגגו את המימונה ברוח התקופה – בזום.
אחת המימונות המוכרות בארץ נערכת כבר 36 שנה בביתם של פיני ונורית סבח באשקלון, נשיא המדינה, שרים, יו"ר הכנסת וח"כים רבים הם רק חלק מאלף המוזמנים שפוקדים בדרך כלל את חגיגת המימונה בחצר של הסבחים.
יממה אחרי פורים כבר מתחילה נורית לבשל את הריבות ועוגות הדבש, אבל רק בצאת החג מתחילים בהכנת הספינג' והמופלטות, מאוחר יותר בלילה מגיעים לשולחנות גם השקשוקה והקוסקוס המפורסמים.
"אנחנו ניצמד להנחיות משרד הבריאות – נעשה מצומצם, אבל לא נוותר על המנהג היפה הזה מבית אבא", אמר פיני. "כרגע מדברים על כך שיהיה מותר רק המשפחה הגרעינית, אבל אם יאשרו יותר נבחן את האופציה. הרי חלק מהמימונה זה שאנשים מתחלפים".
כבר חודש שהילדים והנכדים גרים בבית של פיני ונורית ובמוצאי החג יתלבשו כולם בתלבושות המסורתיות. "לפני שהיה עוצר טיסות טסתי למרוקו והבאתי תלבושות. אנחנו לא ניתן לקורונה לשבור אותנו ואת המסורת היפה הזו".
לא רק אצל משפחת סבח מבכים את המצב, גם במשפחת בן זקן מאשדוד. ריקי ואלי בן זקן מארגנים כבר יותר מעשור, יחד עם בנם – היועץ של השרה מירי רגב – את אחת המימונות הגדולות במדינה. חגיגה שאליה מגיעים באופן קבוע שרים בכירים בליכוד ודמויות אחרות.
"השנה נשמע להוראות משרד הבריאות ונעשה משהו בחוג המשפחה", הסביר הבן משה. "יהיה שולחן חג ומוזיקה, אבל בלי זמרים. אמא תמשיך לעשות את המופלטות ויש רשימה ארוכה של אנשים שנשלח להם אותן".
לדבריו, רבים שאלו אותו בשבוע האחרון אם בכל זאת להגיע והוא ענה להם בנימוס לא. "זה כואב לאנשים שהם לא יוכלו לבוא השנה, אבל המטרה שלנו היא לעשות בשנה הבאה מימונה גדולה יותר, מימונה שבה נחגוג את הניצחון על הנגיף".
בינתיים באור עקיבא, מימון לוי, שרגיל לארח את אחת המימונות המוכרות ביותר בארץ כבר 30 שנה, מנסה להתרגל לרעיון שהשנה לא יקבל ביקור מראש הממשלה, מהנשיא או מהרמטכ"ל. "להבנתי ביבי יהיה בירושלים בחג, אם הוא היה בקיסריה הייתי קופץ אליו ומביא לו מופלטה", אמר בעצב.
"השנה נהיה רק הגרעין – אני והילדים נעשה משהו קטן מאוד לחמישה אנשים. נכין משהו לא רציני, כמה ממתקים, שתייה ומופלטה. זה עצוב לכל המשפחה", סיפר. "בהתחלה חשבנו שגם את המימונה נעשה בזום, אבל זה לא אותו דבר, מבחינתי זה לא ייתן לי כלום בזום. בשנה הבאה יהיה יותר שמח, כפול מתוקים ונעשה את הכל כפול – חגיגה גדולה".
"נביא את המימונה אליהם"
בזמן שרבים מתאכזבים מכך שלא ניתן לקיים את המימונה השנה כרגיל, ניסים חסין, שמארגן מימונה בקריית ים כבר 17 שנים, מבטיח להמשיך לשמח אנשים גם השנה. "אמנם אי אפשר שיבואו אלינו, אבל אנחנו נגיע לשני בתי אבות בקריית ים וניתן להם מטעמים שהכנו. במקום שהם יבואו למימונה נביא אותה אליהם".
בשנים האחרונות ערך חסין את חגיגות המימונה בביתו כצוואה של אמו. ההגבלות על החגיגה השנה מקשות עליו, אך הוא מוצא בזה גם משהו טוב. "אני לוקח את זה לכיוון אחר ואני רוצה לשמח אנשים אחרים. האמת היא שאם הייתי חוגג בבית אין סיכוי שהייתי הולך לבית אבות. כך או כך, אנחנו לא נשבור את השרשרת ונעשה בכל זאת חג – בלי להפר את ההנחיות".
סמדר סגל מנתניה, סוכנת ביטוח וליצנית רפואית, מארחת כבר שנים חגיגות מימונה בביתה. כ-500 איש עוברים אצלב בכל חג. השנה, למרות הקורונה, היא כבר התחילה להכין את הריבות. "בכל שנה אנחנו עושים פה סוג של מרוקו קטנה", סיפרה. "השנה זה לא יקרה. הדלת תהיה פתוחה, אבל אסור התקהלויות".
במקום המסיבה הגדולה שהיא עורכת מדי שנה, החגיגה תהיה צנועה יותר. "אני אעשה מופלטה אבל רק לי ולבעלי, במקום לכל האורחים, נעביר את זה בזום ונצחק. במקום מאה סוגי עוגות אני אערוך שולחן עם האף האדום שלי ודברים נוספים של ליצנית רפואית. שולחן המתוקים יהפוך לשולחן האביזרים ונשמח – כי הלב לא יכול לפסוח על המנהג".