40% מהישראלים שנדבקו בחו"ל הגיעו מארה"ב
מחיר ההתמהמהות בהגבלות על חוזרים מארה"ב: דו"ח משרד הבריאות מעלה כי בארה"ב נדבקו 569 ישראלים, כמעט פי 4 מאשר בכל מדינה אחרת בחו"ל. 15% מכלל החולים נדבקו לאחר ששהו במקומות ציבוריים משותפים בארץ. בנוגע ל-17%, מקור ההדבקה לא ידוע. וכמה ישראלים נדבקו בסין?
זהו מחיר ההתמהמהות בהגבלות על טסים מארצות הברית, שבמשך שבועות ארוכים גם לא נשלחו לבידוד כפוי: דו"ח אפידמיולוגי שפרסם משרד הבריאות חושף כי 40% מתוך חולי הקורונה בישראל שנדבקו בחו"ל הגיעו מארצות הברית, ומגלה כי 15% מכלל החולים נדבקו לאחר ששהו במקומות ציבוריים משותפים.
כמעט חצי מהחולים המאומתים, 49% ליתר דיוק (5,004 חולים), נדבקו בעקבות מגע עם חולה מאומת. 19% (2,005 חולים) נחשפו לנגיף בחו"ל ו-15% (1,517) נדבקו לאחר ששהו במקומות ציבוריים משותפים. אלו כוללים בין היתר בתי כנסת, מרכולים, שווקים, מוסדות רפואיים, בתי מרקחת, בנקים ותחבורה ציבורית. לגבי היתר, 17% (1,750), מקור ההדבקה לא ידוע.
הנתונים מראים את תוצאת ההחלטה לא לצרף את ארצות הברית כבר בתחילת מרץ לרשימת המדינות שהחוזרים מהן חייבים בבידוד. מהדו"ח עולה כי 569 מהחולים בישראל נדבקו בארה"ב, כמעט פי 4 מכל מדינה אחרת ו-40% מכלל החולים שנדבקו בחו"ל וידוע מהיכן הגיעו. בדו"ח מצוין כי לגבי 578 חולים מאומתים שנדבקו בחו"ל זהות מדינת המקור עדיין אינה זמינה במערכת הממוחשבת, ולכן קיימת האפשרות ששיעור החולים שנדבקו בארצות הברית אף גבוה יותר.
אחרי ארצות הברית נמצאת ברשימה צרפת (כ-150 נדבקים ישראלים), בריטניה (כ-110), ברזיל, ספרד, בולגריה, טורקיה, רוסיה, גרמניה, אוסטריה ומצרים. בסך הכול, מתוך 13 המדינות הבאות ברשימה אחרי ארצות הברית, 11 הן אירופאיות.
באיטליה, משם הגיע בעלי "הפיראט האדום", הישראלי הראשון שאובחן כחולה קורונה, נדבק מספר מצומצם של חולים - כנראה עקב מדיניות הבידוד וסגירת הגבולות המהירה בישראל. למעשה, בכל השבועות החל מ-15 במרץ, "יבואנית" החולים הגדולה ביותר לישראל היא ארצות הברית - עליה לא הוטלו הגבלות פרטניות.
כבר ב-6 במרץ, ועל רקע ההתפשטות המהירה של הנגיף בארצות הברית - שמאז הפכה למדינה עם מספר הנדבקים והמתים הגדול ביותר בעולם - אמר גורם מדיני כי ישראל שוקלת לחייב בבידוד את השבים מארצות הברית. אבל החלטה לא התקבלה, לאחר שעל פי ההערכות ראש הממשלה בנימין נתניהו לא רצה להרגיז את האמריקנים.
בסופו של דבר ב-9 במרץ הוחלט כי כל מי שנכנס לארץ חייב בבידוד, יומיים לאחר מכן נמנעה כניסה לישראל ממי שאינו אזרח ולא יכול לעמוד בתנאי בידוד וב-18 במרץ נמנעה כניסת זרים לחלוטין. ישראלים ששבו מחו"ל המשיכו לנחות, ורק השבוע - שבועיים לאחר שנתניהו הורה על כך - הוחלט לחייב נוסעים שנוחתים בנתב"ג, רבים מהם מארצות הברית, להיכנס לבידוד במלוניות.
לפי הנתונים, במקור הקורונה סין נדבקו רק שלושה ישראלים, מספר זהה לזה שנדבקו ביפן, מדינה אחרת שעל השבים הוטלו הגבלות כבר בשלב מוקדם. בדרום קוריאה, עוד מדינה שנכנסה לרשימה השחורה, אף ישראלי לא נדבק.
בחודש הראשון שלאחר הגעת הנגיף לישראל רוב החולים היו כאלה שנדבקו בחו"ל, אך בכל השבועות שחלפו מאמצע מרץ רובם נדבקו בארץ. בדו"ח צוין כי לאחר חג הפורים, שחל ב-10 במרץ, נצפתה עלייה משמעותית במספר החולים הכולל.
לפי הדו"ח, שבועיים לאחר מכן בלטה במיוחד העלייה בקרב אלו שנדבקו עקב מגע עם חולה מאומת ועקב שהייה במקומות ציבוריים משותפים. ב-25 במרץ נכנס לתוקפו איסור ההתכנסות של יותר מעשרה אנשים. לפי משרד הבריאות, החלת מדיניות זו היא כנראה הגורם לירידה במספר החולים החדשים, שנראה החל מ-5 באפריל.
בכל קבוצות הגיל, אחוז ההדבקה הגבוה ביותר הוא עקב מגע עם חולה מאומת – אך קיים שוני ביניהן. בקרב ילדים ונערים, יותר מ-80% נדבקו ממגע עם חולה מאומת, וגם בקרב קשישים מעל גיל 80 הרוב הגדול (73%) נדבק עקב כך. זאת ככל הנראה בשל מיעוט נסיעות לחו"ל ושהייה פחותה של בני קבוצת גיל זו במקומות ציבוריים.
הדו"ח פורסם על ידי ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי. בדו"ח צוין כי הוא נכתב על בסיס החקירות האפידמיולוגיות והנתונים הנאספים ממעבדות המבצעות בדיקות אבחון לנגיף.