הקרב על אסטרטגיית היציאה: אזהרות מקריסת המשק ודיון על פתיחת חנויות ומספרות
לפי ההערכות, בתחילת השבוע הבא יהיו הקלות במקומות עבודה, בעיקר בענפי ההיי-טק, הפיננסים והתעשייה. משרד האוצר ויועצו של נתניהו פרופ' שמחון תומכים בפתיחת חנויות, מספרות וסלוני יופי. בנט יציע לפתוח את מערכת החינוך מהגנים ועד כיתה ג'. משרד הבריאות מתנגד להצעות
ראש הממשלה בנימין נתניהו יכנס מחר (יום ה') ב-15:00 דיון מיוחד ראשון בנושא אסטרטגיית היציאה והסרה הדרגתית של המגבלות נגד התפשטות נגיף הקורונה. ברקע הדיון, עימות בין משרדי האוצר והבריאות בעד ונגד ההקלות. גם שר הכלכלה אלי כהן ושר הביטחון נפתלי בנט תומכים בהקלות.
לקראת הדיון הנחה נתניהו את הגורמים השונים לנסות ולהגיע להצעה מוסכמת וזאת בשל פערי הגישות בין הגורמים השונים כיצד תיראה אסטרטגיית היציאה. בדיון ישתתפו שרים וכן נציגי המל"ל, משרד הבריאות, משרד האוצר ועוד מומחים. הדיון צפוי להיות ארוך מאוד.
התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
סין הבינה שזו מגפה, והזהירה רק אחרי 6 ימים
הפנים והשמות של קורבנות נגיף הקורונה
משרד הבריאות הגיע ל-10,000 בדיקות
עיקר הוויכוח מתנהל בין משרד האוצר למשרד הבריאות. במשרד האוצר סבורים שחייבים להתחיל לפתוח את המשק חזרה, בדגש על עסקים קטנים תחילה ומקומות עבודה. באוצר מאמינים שאם נבודד בעיקר את האוכלוסייה המבוגרת ואת הסובלים ממחלות הרקע, אפשר יהיה לשחרר את הסגר בהדרגה מבלי להעמיס על בתי החולים. יצוין כי בניגוד לתחזיות של משרד הבריאות, אין כרגע עשרת אלפים מונשמים, אלא מעט יותר ממאה. באוצר מזהירים שאם לא ישחררו את הסגר, הפגיעה בכלכלה תהיה הרסנית ותוביל לקריסה של המשק.
מנגד, משרד הבריאות טוען שאפשר יהיה להתחיל לשחרר את המשק רק כשמספר החולים ביום יעמוד על 50-30. ברור שייקח עוד זמן להגיע לנתון שכזה. ללהט הוויכוח נכנס משרד החינוך שהיה רוצה לראות בתי ספר נפתחים כבר בשבוע הבא. משרד הבריאות טוען שזה מוקדם ושזה עלול לגרום להדבקה בקרב האוכלוסייה הצעירה שעלולה להדביק מבוגרים וחולים בסיכון. נבחנת אפשרות לאפשר לכמה משפחות גרעיניות להתאחד כדי לשמור על ילדים על מנת לאפשר יציאה לעבודה.
גורמים במל"ל מדברים על פשרה של בין 100 ל-150 נדבקים ביום - כתנאי להקלה בהגבלות. ההערכה היא שבסופו של דבר תתקבל תוכנית זהירה מאוד שמתחשבת בגישות השונות. לאחר גיבוש תוכנית מוסכמת, היא תובא לאישור הממשלה במהלך סוף השבוע, כך שלא יהיו הקלות אם בכלל לפני תחילת השבוע הבא.
פקיד בכיר אמר: "להגיד שחוזרים לשגרה זה לא נכון. זאת תהיה התמודדות אחרת. המילה שגרה היא מסוכנת, ואם כבר שגרה אחרת מזו שהייתה לפני הקורונה. זה יהיה איטי ומודרג".
לפי ההערכות, בתחילת שבוע הבא יהיו הקלות במקומות עבודה, בעיקר בענפי ההיי-טק, הפיננסים והתעשייה. משרד האוצר מציע לפתוח חנויות קטנות ברחובות. משרד הבריאות מתנגד בשלב הזה. שר הכלכלה אלי כהן מציע לפתוח גם קניונים, בלי רשתות מזון, אך משרד הבריאות מתנגד בתוקף. יועצו הכלכלי של נתניהו, פרופ' אבי שמחון, וגם גורמים במל"ל מסכימים לפתיחה הדרגתית של חנויות קטנות ברחובות.
במסגרת הוויכוח על פתיחת עסקים יש ויכוח גם לגבי מספרות וסלוני יופי. משרד הבריאות חושב שאסור לפתוח, ושגם אם יפתחו עסקים אסור לפתוח עסקי יופי שכן הם כוללים מגע וסכנת הדבקה. יועצו של נתניהו אבי שמחון, שר הכלכלה אלי כהן וגם גורמים במל"ל תומכים בפתיחת מספרות וסבורים שמשרד הבריאות צריך לתת הנחיות איך ניתן לעשות את זה בצורה הכי בטוחה. אחד הנושאים שעליהם יש הסכמה בדיונים המקדימים היא שאנשים מבוגרים יצטרכו עדיין להישאר בבתים וההקלות לגביהם יידחו לשלבים המתקדמים יותר.
אבל עוד לפני הוויכוח על הענפים שישוחררו והקצב - הוויכוח הגדול הוא על מהו הסף לשלב הראשון של היציאה ומה הם הקריטריונים למעבר משלב לשלב. כלומר, כמה חולים, כמה מונשמים.
שר הכלכלה אלי כהן מציע להרחיב את ההקלות במסחר גם לקניונים כפי שקורה בדרום קוריאה, אוסטריה ומדינות נוספות וזאת לפי הכללים הבאים: אדם על כל חמישה מטרים מרובעים, בדיקות חום בכניסות, חובת חבישת מסכות וכפפות לכל העובדים וגם למבקרים. השר אלי כהן אמר: "צריך לתרגם את ההצלחה הבריאותית וכמות המונשמים הנמוכה יחסית להקטנת הפגיעה הכלכלית במשק. כשהעלייה במספר המונשמים היא חמישה ביום והפגיעה במשק היא יותר ממיליארד שקל ביום - אין מנוס מלאשר הקלות. צריך לבוא ולקצור את הפירות לטובת הקטנת הפגיעה הכלכלית ולהתחיל לתת לעסקים הקטנים את מרווח הנשימה שהם כה זקוקים להם".
שרים שתודרכו על ידי המל"ל אומרים שהעיקרון שמנחה את אסטרטגיית היציאה יהיה שמירה על רמה נמוכה של חולים קשה וזאת כדי לאפשר מרווח טעות. "כיום יש 3,500 מכונות הנשמה ומתופעלות כ-200", הסביר אחד השרים. "אם אתה עכשיו בא ומאפשר חזרה לשגרה וחלילה עשית טעות בשיקול דעת והיית מתירני מדי – אתה עלול להביא לעלייה בכמות החולים ומכאן בכמות החולים קשה והמונשמים. לכן ישחררו את הרסן בהנחה שאם תהיה התפרצות חוזרת נוכל לתת מענה לחולים קשה".
ככל שיתווספו עוד מכונות הנשמה זה יגדיל את מרווח הטעות וזה יילקח בחשבון בשיקול הדעת בשחרור המשק. "אנו לא רוצים להגיע לסיטואציה שצריכים לבחור מי משאירים בחיים ואת מי מנתקים מהמכונה", הוסיף השר. עיקרון מנחה נוסף בגיבוש התכנית האסטרטגית הוא הימצאותם של בדיקות סרולוגיות אמינות. ככל שהבדיקות האלה יהיו זמינות מהר יותר, כך ניתן יהיה להאיץ את תהליך השחרור של מי שיימצא שיש בגופו נוגדנים.
שר הביטחון נפתלי בנט יציג מחר מחר בישיבה המקדימה של קבינט הקורונה את תפיסתו "לעבור מפטיש לפינצטה". לפי גישה זו יש לפתוח באופן מיידי ומשמעותי את הכלכלה, המסחר וגם את מערכת החינוך (גנים עד כיתה ג') כבר ביום ראשון הקרוב.
בנט ידחוף לפתוח כמעט 100% מהעסקים בישראל: ייצור, מסחר ושירותים, למעט פנאי, בידור וריכוזים גדולים, ולמעט עובדים מעל גיל 65 או עובדים עם מחלות רקע. זאת, לצד שורת פעולות של • חיזוק צעדים של ריחוק חברתי (חבישת מסיכות, שמירה על מרחק של 2 מטר, חובת מדידת חום בכניסה לעבודה, נהלי חיטוי וכו׳), שמירה הדוקה על בני 65 ומעלה בשלב זה (ויחס מיוחד לבני 65-50), שמירה הדוקה במיוחד על בתי אבות וריכוזי קשישים, הגדלה מואצת של היקף בדיקות ה-PCR והבדיקות הסירולוגיות, שיפור דרמטי במהירות נטילת דגימות ופיענוחן (תוך 12 שעות ולא שבוע).
עוד בתוכנית של בנט, סגרים ממוקדים (בניין מסוים, שכונה מסוימת וכד') במקום סגר ברמה לאומית. שר הביטחון סבור כי הכלכלי והרפואי והפגיעה בעוצמה הלאומית של ישראל מהמשך סגר, גדול לאין ערוך מהסיכון הרפואי הישיר של הקורונה אשר ניתן לניהול. המשך הסגר ברמה דומה (או מעט מופחתת), כך סבור בנט, יהווה פגיעה אנושה במדינת ישראל ובאזרחיה.
לשיטתו של שר הביטחון, הסגר שהיה נכון בערפל של תחילת המגיפה אינו נכון כעת כאשר יש מיליון מובטלים. בהיעדר מערך בדיקות מקיף, המודל של בנט מתבסס על קצב התוספת היומית של חולים קשים וחולים בהנשמה.
בתוך כך, במהלך חג שביעי של פסח חילקה המשטרה 3,029 דו"חות בגין הפרות של צווי משרד הבריאות. 2,555 מהדו"חות נרשמו לאנשים שיצאו למרחב הציבורי בניגוד לתקנות, 41 דו"חות לאזרחים שסירבו להתפזר, ארבעה דו"חות למפרי בידוד ו-29 דו"חות לאזרחים שניסו לקיים חתונה. מדובר בירידה משמעותית בהשוואה ליום שבת האחרון, אז ניתנו 18,715 דו"חות בגין יציאה למרחב הציבורי. עד אתמול בשעה 17:00 חולקו בישראל 34,254 דו"חות הנוגעים לצווי משרד הבריאות למניעת התפשטות נגיף הקורונה.
השתתף בהכנת הידיעה: גלעד כהן