שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, EPA

עבודה וחנויות לפני הכול: מתווה היציאה המסתמן – שלב אחר שלב

פסח מאחורינו ולפנינו יממה של דיונים באסטרטגיית היציאה והסרת המגבלות. על הפרק: העלאת מספר העובדים במקומות לא חיוניים, פתיחת חנויות וחזרה מוגבלת לבתי הספר. שרים לוחצים על הקלות: "מה עדיף? שוק שחור במספרות?"

  

פאנל מומחים באולפן    (צילום: חגי דקל)

פאנל מומחים באולפן    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כיצד יראה מתווה היציאה מהמגבלות המחמירות שנועדו לעצור את התפשטות נגיף הקורונה בישראל? היום (חמישי) ב-15:00 יכנס ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון מיוחד ראשון בנושא אסטרטגיית היציאה. ההחלטות עדיין לא התקבלו, אך יש כבר מתווה מסתמן שמחולק לשלושה שלבים עיקריים.

 

התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

אזהרות מקריסת המשק ודיון על פתיחת חנויות ומספרות

סימנים לסוף הסגר בבני ברק: הוסרו המחסומים

אחרי חודש: דנמרק חידשה את הלימודים 

 

שלב ראשון, אחרי פסח (18 באפריל עד ל-3 במאי): ביטול החובה להביא רק עובדים חיוניים לפעילות הייצורית, והעלאת מספר העובדים במקומות לא חיוניים ל-50 אחוזים מהעובדים. משרד הבריאות מתנגד להגדלה ל-50 אחוזים ומסכים רק ל-30 אחוזים. ראש הממשלה יכריע בסוגיה זו.

 

עוד בשלב זה: פתיחת החנויות ומרכזי מסחר פתוחים של עד 15 חנויות, תחת מגבלות בריאות, איסוף עצמי מחנויות ובתי אוכל (טייק אווי, לא ישיבה). בעניין החינוך, התוכנית היא לחזור לפעילות פיזית של החינוך המיוחד, הגיל הרך והגנים תחת מגבלות בריאותיות וצמצום מספר ילדים לכיתה. כמו כן, הכוונה היא להקל במגבלות על הציבור ולהתיר יציאה לרכישת מוצרים שאינם מזון.

מחסום בכניסה לירושלים (צילום: רויטרס)
מחסום בכניסה לירושלים(צילום: רויטרס)

50 ()
התלמידים יחזרו?
 

שלב שני, שבועיים לאחר פסח (3 במאי עד ל-17 במאי): העלאת מספר העובדים במקומות העבודה ל-85 אחוזים, פתיחת מרכזי מסחר פתוחים וקניונים תחת מגבלות בריאותיות, חזרה לפעילות של כיתות א'-ג' תוך צמצום מספר ילדים בכיתה, תחת מגבלות בריאותיות.

 

שלב שלישי, חודש לאחר פסח (17 במאי עד ל-30 במאי): חזרה לפעילות רגילה במקומות העבודה בכפוף להנחיות משרד הבריאות (100 אחוז מהעובדים) ופתיחת השווקים תחת מגבלות בריאותיות.

 

בכל השלבים דרושה תחבורה ציבורית שתומכת בהגעה למקומות העבודה. המשמעות היא הפעלה של יותר אוטובוסים לפי כלל של 25 נוסעים באוטובוס. בהקלות על עובדים ייקבעו מגבלות גיל, כך שעובדים בגילאי סיכון לא יחזרו תחילה לעבודה. בכל השלבים יימשך עידוד העבודה מהבית ופיתוח של חלופות משלוח ורכש מקוון.

 

מנגנון המעבר בין השלבים

כשלושה ימים לפני מעבר משלב לשלב, תתבצע בדיקה של מדדים שיסוכמו מראש בין משרד הבריאות למשרד האוצר, כגון קצב ההכפלה בימים של הנדבקים בנרמול כמות הבדיקות או קצב העליה בכמות המונשמים.

בנימין נתניהו (צילום: לע
ראש הממשלה בנימין נתניהו, יכריע בכמה סוגיות(צילום: לע"מ)
 

ההחלטה על מעבר לשלב הבא תתבצע כך: עמידה במדדים תוביל למעבר לשלב המקל הבא; טווח שאינו עומד במדדים אך אינו מסכן בריאותית יוביל להארכת המצב הקיים; טווח שאינו עומד במדדים ומסכן בריאותית יביא להפחתה מדורגת. את המדדים יש לקבוע מראש בטרם היציאה למתווה המוצע, בהסכמה בין משרד האוצר למשרד הבריאות, כדי לייצר ודאות והכוונת התנהגות לכלל העסקים במשק.

 

משרד האוצר והכלכלה רוצים להתיר כבר בשלב הראשון פתיחת חנויות ברחוב, אולם משרד הבריאות מתנגד. שר הכלכלה אלי כהן מציע להרחיב את ההקלות במסחר גם לקניונים, כפי שקורה בדרום קוריאה, אוסטריה ומדינות נוספות וזאת לפי הכללים הבאים: אדם על כל חמישה מטרים מרובע, בנוסף לבדיקת חום בכניסות וחובת מסכות וכפפות לכל העובדים וגם למבקרים.

 

"צריך לתרגם את ההצלחה הבריאותית וכמות המונשמים הנמוכה יחסית להקטנת הפגיעה הכלכלית במשק", אמר השר כהן. "כשהעליה במספר המונשמים היא חמישה ביום והפגיעה במשק היא למעלה ממיליארד שקלים ביום – אין מנוס מלאשר הקלות. צריך לבוא ולקצור את הפירות לטובת הקטנת הפגיעה הכלכלית ולהתחיל לתת לעסקים הקטנים את מרווח הנשימה שהם כה זקוקים להם".

 

השר כהן תומך גם במתן היתר לפתיחת מספרות תוך הקפדה יתרה על תנאי הבריאות. סוגיית המספרות הפכה לעניין שמחלוקת. אחד השרים בממשלה אמר אתמול כי "חייבים לפתוח את המספרות. מה עדיף, המשך השוק השחור שקיים היום? אין בזה שום היגיון".

 

 

 

 

שר הביטחון נפתלי בנט אמר: "אנו במצב של נזקים נוראיים בכל יממה. כל יום מאבדים 1.5 מיליארד שקל מהתוצר הלאומי, יש עוד עשרות אלפי מובטלים חדשים ואלפי עסקים נסגרים. אנו צריכים בדחיפות ובשכל להחזיר עסקים ופרנסה לאזרחי ישראל. לא יכולים למשוך את זה עוד חודש-חודשיים. עיקר התכנית שלי היא להחזיר את המסחר, הייצור והשירותים, עם סייגים. לא לפתוח פנאי, בידור, מסעדות ומקומות עם התקהלויות המוניות. הנזק שנגרם לכלכלת ישראל ובריאות אזרחי ישראל בהמשך סגר כזה – גבוה יותר מהסיכון לקורונה. לא יהיה לנו כסף לסל בריאות ולטיפול בחולי הקורונה. הפגיעות בנפש נוראיות. לצערי עמדת משרד הבריאות מאוד איטית".

 

סימנים לשינוי במגמת הסגר ניתן היה לראות אמש בבני ברק, שם המשטרה קיפלה את רוב המחסומים שהציבה בשבועיים האחרונים ברחבי העיר לאחר הכרזתה כ"אזור מוגבל" בגלל מספר החולים בקורונה. במשטרה עדיין ממתינים לעדכון רשמי מהדיון שמתנהל בין שרי הממשלה בנושא, אך רוב המחסומים בכניסות לעיר כבר הוסרו והוכנו להעמסה על משאיות.

 

הוסרו המחסומים בכניסות לבני ברק    (צילום: נדב אבס)

הוסרו המחסומים בכניסות לבני ברק    (צילום: נדב אבס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עם זאת, גורם משטרתי אמר ל-ynet כי המשטרה עדיין מבצעת סיורים ברחבי העיר במטרה לאכוף את הנחיות הבריאות: איסור התקהלות והסתובבות ללא צורך במרחק של יותר מ-100 מטר מהבית.

 

בתוך כך, אחרי שבועות של עיכובים, תקלות ומחסור בציוד - הצליח משרד הבריאות לעמוד ביעד שהציב לעצמו - 10,000 בדיקות ליום. מנתונים שפרסם המשרד אתמול עולה כי שלשום בוצעו 11,501 בדיקות לקורונה ולפני שלושה ימים 10,401.

 

העלאת מספר הבדיקות, בהתאם להבטחות העבר, בהן גם יעד של 30,000 בדיקות, היא קריטית לצורך בניית אסטרטגיית ליציאה מהמשבר.


פורסם לראשונה 15/04/2020 23:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחסום בכניסה לירושלים
צילום: רויטרס
מומלצים