"מקורות אמריקנים מאמינים שהנגיף יוצר במעבדה בסין"
דיווחים בארה"ב מציפים מחדש את האפשרות שהקורונה החלה במכון ווהאן לווירולוגיה: "לא כחלק מלוחמה ביולוגית, אלא כדי להראות שסין יכולה להתמודד". מומחים אמריקנים הזהירו מהמעבדה ב-2018, טראמפ: "עורכים בדיקה יסודית של הנושא"
נגיף הקורונה התפרץ לפני ארבעה חודשים בעיר ווהאן שבמרכז סין, התפשט לכל רחבי העולם והדביק יותר מ-2 מיליון בני אדם - אך מקורו נותר בגדר תעלומה. עם זאת, בימים האחרונים מתגברים הדיווחים על האפשרות שההדבקה הראשונה אירעה במכון מחקר בווהאן. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אמר הלילה (בין רביעי לחמישי) כי ממשלו מנסה לקבוע אם מקורו של נגיף הקורונה (SARS-CoV-2) הוא אכן במעבדה בעיר הסינית. מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, אמר כי בייג'ינג צריכה "לבוא נקייה" לבדיקה כזו, ולשתף את כל המידע הדרוש.
נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
רשת "פוקס ניוז" דיווחה הלילה כי מקורות אמריקניים מעריכים שמקורו של הנגיף הוא אכן במעבדה בווהאן, אך זו לא יצרה אותו כחלק מלוחמה ביולוגית – אלא כחלק ממאמציה של סין להוכיח שהיא יכולה לזהות נגיפים ולהילחם בהם ברמה דומה או טובה יותר מזו של ארה"ב. לפי הדיווח, המקורות מבססים את הערכתם על פעולותיה של ממשלת סין לאחר שנודע לה על התפשטות הנגיף. "זה עשוי להיות הטיוח הממשלתי היקר ביותר בכל הזמנים", אמר אחד מהם.
ממסמכים של המשטר הסיני שפורסמו אתמול בסוכנות הידיעות AP, עולה כי בששת הימים אחרי שקבעו בכירים בסין בסתר שהם עומדים בפני מגפה, העיר ווהאן אירחה אירוע המוני עם עשרות אלפי אנשים. הנשיא שי ג'ינפינג הזהיר את הציבור ביום השביעי, 20 בינואר. אך עד אז, יותר מ-3,000 בני אדם כבר נדבקו בנגיף הקורונה.
הדיווחים ב"פוקס" ובמקומות אחרים הצביעו על האפשרות שניסויים במכון ווהאן לווירולוגיה, שהתקיימו תחת תקני בטיחות רופפים, הובילו לכך שאדם נדבק במעבדה ולאחר מכן הדביק אחרים בעיר. המכון עצמו הכחיש את הטענות הללו ואחרות כבר בחודש פברואר האחרון.
שלשום פורסם ב"וושינגטון פוסט" כי בשנת 2018 כבר הזהירו מומחים אמריקנים שביקרו במכון מפני הבטיחות הרופפת במעבדה שערכה מחקרים מסוכנים על נגיף הקורונה בעטלפים. המומחים אף הציעו לסייע לסינים במטרה לשמור על הבטיחות במכון, אך באותה תקופה ארה"ב כבר סייעה לסינים בנושא והממשל סירב להעביר סיוע נוסף.
לפי הדיווח של ה"וושינגטון פוסט", המומחים שביקרו במעבדה היו מודאגים מהממצאים עד כדי כך ששיגרו שני מברקים רגישים אך לא מסווגים לוושינגטון. בראשונה, הזהירו המומחים כי הניסויים בנגיף הקורונה בעטלפים והפוטנציאל שיעבירו את הנגיף לבני אדם מהווים סיכון למגפה חדשה דמוית הסארס.
ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, מארק מילי, אמר שלשום כי הערכת המודיעין האמריקני היא שהנגיף הועבר ככל הנראה באופן טבעי, בניגוד להשערה שיוצר במעבדה בסין, אך הוסיף כי אין לכך שום וודאות.
"בשוק בווהאן לא נמכרו עטלפים"
בשלב זה אין הוכחה לכך שנגיף הקורונה הונדס במעבדה, וההסכמה המדעית הרחבה היא שמקורו בעטלפים שהעבירו אותו לבני אדם. עם זאת, מומחה מאוניברסיטת קליפורניה הסביר ל"וושינגטון פוסט" כי הדבר לא שולל את האפשרות שההידבקות הראשונה בנגיף אכן התרחשה במעבדה, באופן לא מכוון, והמברקים מ-2018 מצביעים על כך ביתר שאת. הוא הוסיף כי לא מדובר בתיאוריית קונספירציה או ברצון להטיח האשמות – אלא בחשיבות שיש להבנת מקור הנגיף במניעת התפרצויות זהות. "על ממשלת סין להיות שקופה ולענות על השאלות שנוגעות למעבדה בווהאן, מכיוון שהן חיוניות להבנתנו המדעית", הוסיף.
המקורות של "פוקס" מסרו כי הם מאמינים שההעברה הראשונה של הנגיף בוצעה באופן מכוון מעטלף לבן אדם במעבדה, ולאחר מכן אותו אדם הסתובב בווהאן והדביק אחרים. לטענת המקורות, בשוק לחיות בר בווהאן, שזוהה כמוקד אפשרי של התפשטות המגפה, מעולם לא נמכרו עטלפים. לטענתם, האמון הגובר שלהם באפשרות הזו מבוסס על מסמכים מסווגים וראיות.
לדברי המקורות, ההתמקדות בשוק כמקור אפשרי למגפה הייתה חלק ממאמציה של סין להסיט את ההאשמה מהמעבדה, יחד עם פרסומי תעמולה במדינה שהאשימו את ארה"ב ואיטליה בהפצת המגפה. המקורות האשימו את ממשלת סין גם בכך שזייפה את הנתונים על התפשטות המגפה בשטחה, השמידה דגימות חיוביות לקורונה, השתיקה רופאים שדיווחו על הנגיף והגבילה מאמרים אקדמיים.
בעקבות המברקים והדיווחים על ההסתרה הסינית בשבועות הראשונים להתפרצות הנגיף, רבים בממשל טראמפ חושדים כי המכון בווהאן אכן היה המקור להתפרצות המגפה. לפי גורם אמריקני, "המברקים היו יריית אזהרה. המומחים התחננו שאנשים ישימו לב למתרחש". לטענתו, "הרעיון שמדובר בהדבקה טבעית הוא נסיבתי. העדויות על המעבדה הן גם נסיבתיות. כרגע, יש יותר סימנים שמצביעים על המעבדה מאשר על האפשרות השנייה".
טראמפ, שנשאל על הנושא הלילה בתדריך היומי בבית הלבן, אמר כי "אנו עורכים בדיקה יסודית מאוד של המצב הנורא הזה". הוא הוסיף כי הוא מודע לדיווחים על המעבדה בווהאן, אך סירב להשיב אם העלה את הנושא בשיחותיו עם נשיא סין שי ג'ינפינג. "אני לא רוצה לדון על מה שדיברתי עם שי בנוגע למעבדה, פשוט לא רוצה. זה לא מתאים כרגע".
הנשיא האמריקני גם הטיל ספק בנתונים הרשמיים של סין לגבי הנגיף, שלפיהם מתו כתוצאה ממנו 3,342 בני אדם – בעוד בארה"ב מתו פי עשרה, והפער ממשיך לגדול. לדבריו, "בארה"ב יש יותר מקרים, כי אנחנו מדווחים יותר. מישהו באמת מאמין למספרים שמפורסמים במדינה העצומה הזו שנקראת סין?". הלילה דיווחה סין כי ביממה האחרונה לא אירעו מקרי מוות כתוצאה מהמחלה בשטחה, וכי 46 בני אדם נוספים בלבד נדבקו בנגיף.
בריאיון לרשת "פוקס", אמר פומפאו כי "אנחנו יודעים שמקורו של הנגיף הוא בווהאן, וכי המכון לווירולוגיה נמצא רק כמה קילומטרים מהשוק שבו הוא התפשט". לדבריו, "אנחנו באמת צריכים שממשלת סין תיפתח, ותסייע להסביר כיצד בדיוק החלה ההתפרצות. עליהם לבוא נקיים".
בתוך כך, הלילה נרשם שיא נוסף במספר המתים ביממה בארה"ב כתוצאה מקורונה. לפחות 2,371 חולי קורונה מתו בארצות הברית ביממה האחרונה, ולפי הספירה של סוכנות הידיעות רויטרס, מספר המתים הכולל הגיע לכ-30,800 בני אדם. מקרה המוות הראשון מהנגיף בארה"ב אירע ב-29 בפברואר, ולאחר 38 יום הגיעה המדינה ל-10 אלף מקרי מוות. לאחר תשעה ימים נוספים בלבד, חצה מספר המתים את ה-30 אלף. ביממה הקודמת מתו 2,364 חולי קורונה בארה"ב. מספר הנדבקים הכולל בה עומד על יותר מ-640 אלף בני אדם.