השמאל מתאחד סביב ביידן: "לסתום את האף ולהצביע"
הפקת לקחים מבחירות 2016? המועמדים שהפסידו לביידן בפריימריז מיהרו לתמוך בו, וגם תומכים מאוכזבים של סנדרס יצביעו לו כדי להוציא את טראמפ מהבית הלבן: "חייבים להתפשר". ביידן עדיין יילחם על קולות הליברלים הדמוקרטים שבוחנים אותו - ומאיימים להצביע למועמד שלישי
כשברני סנדרס הפסיד את המועמדות הדמוקרטית בבחירות 2016 סילביה מצ'אדו ופטריק גיבונס הצביעו לג'יל שטיין, מועמדת מפלגת הירוקים. זו הייתה הצבעת מחאה. הם לא רצו לבחור בהילרי קלינטון.
ארבע שנים אחר כך הזוג עדיין תומך באג'נדה הפרוגרסיבית של סנדרס, אך עם זאת מוכן להצביע לג'ו ביידן המתון. הכול בשביל להוציא את דונלד טראמפ מהבית הלבן. "לסתום את האף ולהצביע", מסכם גיבונס בן ה-59 את הבחירות בנובמבר.
מאז פרישתו של ברני סנדרס, שלמעשה הבטיחה לביידן את המועמדות הדמוקרטית, מנסה ביידן לזכות בתמיכתם של מצביעי שמאל כמו מצ'אדו וגיבונס. המפלגה הדמוקרטית חוששת משחזור של התסריט שהיה ב-2016, כשמחלוקות אידיאולוגיות במפלגה סייעו לטראמפ לנצח.
ביידן מנסה להתאים את עצמו, במידה מסוימת, למחנה השמאל כדי לזקוק בתמיכת המצביעים שרואים בו נציג של הממסד. השבוע זכה ביידן בתמיכתם של סנדרס ואליזבת וורן - גם היא מועמדת מהמחנה הליברלי שפרשה מהפריימריז.
גם ברק אובמה, שביידן היה הסגן שלו במשך שמונה שנים, קרא השבוע להצביע לביידן. לפני שהפריימריז יצא לדרך הזהיר אובמה מבחירת מועמד "שמאלני מדי", והביע חשש שבחירה שכזאת תרחיק מצביעים מתונים ותעזור לטראמפ להיבחר בשנית.
המתח בין מחנה השמאל למצביעים המתונים במפלגה הדמוקרטית לא ייעלם בקלות. בשעה שחלק מהבוחרים עושים חישוב מושכל - ומחליטים להצביע לביידן כדי לסלק את טראמפ, יש ליברלים שקוראים להמתין ולראות אם ביידן יתמוך באג'נדות שכוללות בין השאר את תוכנית "ביטוח בריאות לכולם".
"הביידן הנוכחי לא יקבל הרבה קולות מהפרוגרסיבים שנוטים כרגע לא להצביע, או להצביע למועמד שלישי", אומר נורמן סולומון, מייסד ארגון האקטיביסטים Roots Action. "האמצעי היחיד לנצח כרגע את טראמפ הוא ג'ו ביידן, והדרך היחידה לחזק את האמצעי הזה היא לכוון אותו לכיוון פרוגרסיבי יותר".
סקר של AP, שנערך לפני שסנדרס פרש מהמירוץ, הראה שהמצביעים שלו לא ימהרו לבחור בביידן. בסקר, שנערך ב-17 מדינות בארה"ב, אמרו 54% מהתומכים של סנדרס שהם לא יהיו מרוצים אם ביידן יהיה מועמד המפלגה (לעומת 28% מכלל הבוחרים הדמוקרטים).
בשלוש מדינות שהצביעו ב-17 במרץ - פלורידה, אריזונה ואילינוי - חלק מהתומכים של סנדרס הרחיקו לכת והצהירו שלא יצביעו לביידן אם יהיה המועמד מול טראמפ. 13% אמרו שהם בפירוש לא יצביעו לביידן ועוד 10% אמרו שהם כנראה לא יבחרו בו. רק 54% אמרו שהם יתמכו בביידן מול טראמפ. 23% השיבו שכנראה יבחרו בו.
באריזונה, אחת המדינות שבה הדמוקרטים מקווים לרשום מהפך בנובמבר, 8% מהבוחרים בפריימריז הדמוקרטיים אמרו שהם לא יצביעו לביידן בנובמבר. בקרב תומכיו של סנדרס המספרים עלו ל-17%. במישיגן, שבחרה בטראמפ בבחירות 2016 ותהיה אחד המוקדים המסקרנים בבחירות 2020, ענו 19% מהמצביעים הדמוקרטים שההצבעה שלהם בנובמבר תלויה בזהות המועמד. בקרב מצביעי סנדרס הנתון עלה ל-26 אחוזים.
יש לציין שבניגוד להילרי קלינטון ב-2016, ביידן מצליח לאחד סביבו את מחנה השמאל מוקדם יותר. ב-2016 ברני סנדרס המתין עד ועידת המפלגה בחודש יולי כדי לתמוך בקלינטון. גם אליזבת וורן המתינה לסוף הפריימריז לפני שהצהירה על תמיכה בקלינטון.
סנדרס אמר בראיון השבוע ל-AP שיהיה "חוסר אחריות" מצד בוחריו לעמוד מנגד ולראות "את הנשיא המסוכן ביותר בהיסטוריה המודרנית של אמריקה" נבחר שוב לתפקיד. "העבודה שלי כרגע היא לא רק לגבש את התומכים שלי, אלא לעשות כל שביכולתי כדי לאחד את המפלגה ולהבטיח שטראמפ לא נבחר שוב לנשיא".
ייתכן שהעתיד של התנועה הפרוגרסיבית במפלגה הדמוקרטית נמצאה בידיים של מנהיגים צעירים, כמו חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו-קורטז. הדמוקרטית מניו יורק, שהתחייבה לתמוך בכל מועמד שיזכה בפריימריז, הצהירה השבוע בראיון לפוליטיקו שהיא תתמוך בביידן "מתוך סולידריות עם המשפחות שאני מייצגת". בראיון קודם ל-AP אוקסיו-קורטז קראה לביידן להתייחס ברצינות למצביעים הצעירים ולמצביעים הלטינים – שתי קבוצות בוחרים שהוא מתקשה לזכות בתמיכתם.
לא ברור מה יהיה טיב היחסים בין ביידן למחנה השמאל ערב הבחירות, בעוד קצת יותר מחצי שנה. חורחה טרחו-איבארה, תלמיד תיכון מלאס וגאס שיהיה בן 18 ביולי, מתלבט אם להצביע לביידן. הוא אומר שלאור מצב הכלכלה, שחלק גדול ממנה מושבת בגלל מגפת הקורונה, לא בטוח שאמריקה יכולה לשרוד עוד ארבע שנות טראמפ.
"אנחנו לא נוכל לצאת מזה אם לא תהיה לנו הנהגה חזקה מאוד בארבע השנים הבאות", אמר טרחו-איבארה. הוא מוסיף שהוא לא מתלהב מהמועמד ביידן, אבל הוא ריאלי. "בדמוקרטיות אף פעם אין ניצחונות, יש פשרות. נראה לי שאני חייב להתפשר".
ג'ק ווילסבאך, סטודנט בן 21 מאוניברסיטת אוהיו, יודע שהרבה בוחרים של סנדרס לא יצביעו לביידן. בכל זאת הוא יצביע לביידן. אמא שלו, אחותו וחבריו מקהילת הלהט"ב - שלדעתו ייפגעו אם טראמפ ינצח שוב - שכנעו אותו. "אני ארגיש רע אם לא אצביע לביידן וזה ישפיע על התוצאה", אומר ג'ק. "אני בחור לבן. אני אהיה בסדר אם טראמפ ינצח, אבל לאנשים אחרים אין את הלוקסוס הזה".
יש לציין שכמו ביידן, גם הנשיא טראמפ מאמין שיוכל לזכות בקולות של מצביעי סנדרס המאוכזבים. טראמפ זכה בבחירות 2016 בעזרת מצביעים ממעמד הפועלים שחשו ניכור לממסד והאמינו שהפוליטיקאים בוושינגטון נטשו אותם. סנדרס פנה בקמפיין שלו לאותם מצביעים, ורבים מתומכיו סולדים מביידן, "איש הממסד", ותקפו אותו על שלל נושאים.