עדות מתופת השואה ב"זום": "חייבים להעביר את המסר"
בצל משבר הקורונה, ייאלצו שורדי השואה להימנע ממפגש בלתי-אמצעי עם תלמידי בתי הספר - ולספר את קורותיהם דרך עדשות המצלמה. "זה לא קל, אבל המטרה שלי היא שכל ילד בישראל יידע מה אנחנו עברנו"
יום השואה תש"פ, שיצוין בשבוע הבא בצל משבר הנגיף קורונה, מציב אתגר חדש ולא מוכר. השנה לא יתקיימו בימים שלפני היום שמציין את זכר השואה ובמהלכו מפגשים בין שורדי שואה לתלמידי בתי הספר.
שורד ממיידנק ויליד לוב: מדליקי המשואות ביד ושם
השורדים כולם, אנשים שנושקים ל-90 או שעברו את הגיל, לא יכולים לקיים מפגש בלתי-אמצעי עם תלמידי בתי הספר ולספר את קורות חייהם. שנה יקרה של מפגשי ועדות עם השורדים המבוגרים עלולה לרדת לטמיון. עבור כמה מהם זו אולי תהיה הפעם האחרונה שבה יכולו לספר את סיפורם בפני התלמידים הצעירים.
בעקבות המצב החליטו הליגה נגד השמצה ובית העדות להנחלת זיכרון השואה להרים את הכפפה ולקיים סדרה של מפגשי "זום" ייחודיים, אליהם יתחברו אלפי תלמידים. במהלך המפגשים, ישמעו התלמידים עדויות מפי שורדי שואה. סדרת המפגשים תחל כבר ביום ראשון ותימשך בערב יום השואה ביום שני ולאחר צפירת הדומייה ביום שלישי. בכל יום תובא עדות של שורד שואה בפני כאלף תלמידים.
שרה וינשטיין, אחת מניצולי השואה שיעידו בפני התלמידים, אמרה: "זה יותר טוב אם פוגשים את התלמידים, וגם לתלמידים יותר טוב. זה אחרת כשילד יושב מולי ושומע את זה. אני מעדיפה שזה יהיה פנים מול פנים, גם בשבילי וגם בשביל התלמידים. אבל אפילו אם הם לא יקבלו את זה ככה, אלא ב'זום' - אני מוכנה.
"המטרה שלי היא שכל ילד בישראל יידע מה אנחנו עברנו, עם כל הקושי, וזה לא קל. אבל אני חייבת להעביר את המסר - תעשו את הכול שלא תהיה שואה נוספת". ניצולי שואה נוספים שיציגו את העדויות שלהם בשיחות 'זום' הם אליעזר שמעוני, דוגו לייטנר, אסתר מגדי אונגר ושיו דויטש.
בליגה נגד השמצה מתכוונים גם להרחיב את העדויות בלייב לפייסבוק כדי לחשוף עוד ישראלים למיזם. קרול נוריאל, מנכ"לית הליגה נגד השמצה, אמרה: "יום השואה השנה שונה מקודמיו בשל הנסיבות. השנה החלטנו להנגיש את הסיפורים כאשר הן השורדים והן התלמידים בבתיהם, מה שמאפשר מחד להנגיש את הסיפורים לכמות רבה יותר של תלמידים ומאידך, לתת להם נופך יותר אישי, כאשר השורדים מדברים מבתיהם הפרטיים.
"בנוסף, באחרונה אנו עדים לביטויי אנטישמיות הקושרים בין יהודים וישראל למגפת הקורונה, כחלק מתיאוריות קונספירציה. בעת הזאת, שבה השימוש ברשת תופס נפח נרחב מאוד מחיינו, אנחנו מחויבים להעלות את המודעות לתופעה ולסכנותיה".
רחל רוזנמן, מנכ"לית בית העדות להנחלת זיכרון השואה, ציינה: "בימים המורכבים העוברים על כולנו, קל יותר להתמודד כשנזכרים שדור שורדי השואה עבר קשיים עצומים הרבה יותר. לצערנו, נאלצנו לבטל מפגשים של אלפי תלמידים שהיו אמורים להגיע אלינו לבית העדות למפגשים אישיים עם שורדי השואה.
"אנחנו תמיד אומרים שאין תחליף למפגש של תלמידים פנים אל פנים, עד שאין ברירה. השימוש בטכנולוגיה הזו היא הכי קרוב לדבר האמיתי ונשתמש בה כדי לוודא שזיכרון השואה ימשיך לעבור הלאה".
גם הקונגרס היהודי העולמי הפיק שורה של סרטוני וידאו שיעלו און ליין באתר מיוחד ביום השואה. האתר נוצר בשיתוף פעולה עם אונסק"ו - ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם. "בזמן זה כשאנשים מבודדים, זה חשוב במיוחד שנשתף את סיפורם של ניצולי השואה ונחנך לזכר השואה להבטיח שלעולם לא עוד פירושו באמת לעולם לא עוד", אמר נשיא הקונגרס היהודי העולמי רון לאודר .
אלפי ישראליות יציינו את יום השואה מכל רחבי העולם
במקביל, ביום השואה בשעה 17:00 יודלק נר זיכרון לשואה של עמותת "שם ונר". אופירה עזריאלי, דור שני להורים שורדי אושוויץ, תשוחח בנושא השואה עם אלפי ישראליות ביפן, דנמרק, הפיליפינים, קוסטה ריקה, סין, בולגריה, הודו, תאילנד ועוד.
זיכרון השואה מהווה עניין של שליחות חיים עבור עזריאלי. מאחר שבתקופת משבר הקורונה היא אינה יכולה לרוץ בין במות, החליטה עזריאלי ליזום אירוע בינלאומי עם קהילת "אורקה" שבה היא חברה באמצעות ה"זום". מדובר בקהילת פייסבוק של עוצמה נשית חובקת עולם ואשר מחברת בין נשים ישראליות משפיעות מכל העולם באמצעות שיח מעורר מחשבה ומרחיב דעת, מסעות וכנסים.
"עבורי, זיכרון השואה הוא שליחות אשר חשובה לי יותר מכל דבר, וזאת בעקבות האנטישמיות אשר כיום גואה בעולם", אמרה עזריאלי, "וכעת, כמה משמעותי להרים אירוע מכונן כזה, בתפוצות העולם, עם ישראליות שגרות שם, כאשר מכחישי השואה פזורים סביבן. עכשיו אחריות שימור השואה היא עלינו, למען הדורות הבאים, ולמען המורשת היהודית המשותפת לכולנו".
את קהילת "אורקה" ייסדה ומנהלת עו"ד אורלי כרמחון, שמתגוררת זה 10 שנים בטורונטו קנדה. הקהילה מונה 20 אלף נשים ישראליות מ-50 מדינות. במסגרת האירוע הגלובלי יודלק נר זיכרון אחיד ומיוחד בבתים רבים של נשות הקהילה בארץ ומעבר לים.
מאחר שלנשים מעבר לים אין זמינות לנרות, הן ייכנסו מבעוד מועד לאתר של "שם ונר", שם קיימת אפשקרות להדפיס מדבקה עם שם ממאגר הנספים.