שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, MCT

פחות ישיבות, יותר אסלות. העבודה אחרי הקורונה

איך ייראו מקומות העבודה אחרי המגפה? מומחים קוראים להיערך לשגרה חדשה, בעולם עם מודעות גבוהה להיגיינה שרגיל לעבוד מהבית

מדינות רבות ברחבי העולם כבר הגיעו לשיא ההתפרצות של נגיף הקורונה, ומתכננות את אסטרטגיות היציאה שלהן מהמשבר. המגפה גרמה נזק אדיר לכלכלה העולמית, ורבים איבדו את עבודתם. ברי המזל שיחזרו למקום עבודתם אחרי המשבר צריכים לפי המומחים להיערך ל"שגרה חדשה".

 

טום פריידן, שבעבר עמד בראש המרכז האמריקני למעקב אחרי מחלות ומניעתן, מאמין ש"עידן לחיצות הידיים" הסתיים. פריידן אומר שכאשר משבר הקורונה יחלוף במשרדים יצטרכו להתחיל לחשוב על צעדים פרקטיים. "האם יכולות להיות לנו דלתות שאנשים לא יצטרכו לפתוח בעצמם? האם אנחנו צריכים למדוד חום לכל מי שנכנס?", אמר פריידן בשיחה עם עיתונאים.

משרד ריק (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מכונות לחיטוי ידיים ללא מגע יהפכו לדבר שכיח במקומות העבודה. ייתכן שיינקטו צעדים כדי לצמצם את מספר האנשים בחללים המשותפים, ולא יהיו מחשבים וטלפונים משותפים לעובדים. לפי המומחים מקומות העבודה יעודדו חבישת מסכות, וחלקם אף יספקו אותן בעצמם.

 

חלק מהעסקים, מרכולים למשל, כבר מגבילים את מספר האנשים שיכולים להיכנס, חוצצים בין העובדים ללקוחות ואוכפים שמירת מרחק. ייתכן שזו תהיה השגרה בחנויות, בבתי הקפה ובמוקדי שירות שונים.

 

במשרדים עשויים לחלק מחדש את שעות העבודה, והעובדים יידרשו להגיע בשעות שונות ובימים שונים כדי לצמצם את מספר האנשים במשרד ברגע נתון. כמו כן מספר הישיבות יצטמצם. "אני מקווה שאחת ההשפעות החיוביות של נגיף הקורונה תהיה פחות ישיבות, בגלל שיש יותר מדי", אומר פריידן.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ברנדון בראון, אפידמיולוג מאוניברסיטת קליפורניה ריברסייד, מעריך שסוגיית ימי המחלה תהיה במחלוקת. הוא אומר שיהיו מי שיעודדו את העובדים שחשים ברע להישאר בבית, ומעסיקים אחרים יתנגדו.

 

האם עובדים ירגישו יותר בנוח לומר שהם חולים? בארה"ב למשל תרבות העבודה ברוטאלית, בין השאר מכיוון שימי מחלה הם לא דבר שמעוגן בחוק הפדראלי. כתוצאה מכך אנשים ממשיכים לעבוד גם כשהם חולים. סקר ארצי שנערך באוקטובר 2019 בהשתתפות 2,800 נשאלים הראה ששליש מהעובדים ממשיכים ללכת לעבודה גם כשהם חולים. זה עשוי להשתנות.

 

עבודה מהבית תהיה כנראה נפוצה יותר, במיוחד אחרי שמקומות העבודה הבינו במהלך הסגר שהיא אפשרית. "אחד הדברים שהבנו בזמן המגפה הזאת וההסתגרות של האנשים בבתים הוא שישיבות פנים מול פנים הן לא תמיד נחוצות. ישיבות וירטואליות צריכות להיות אופציה מעתה והלאה", אומר בראון.

בדיקת חום בכניסה ל עיראק לאנשים שחוזרים מ איראן נגיף קורונה (צילום: AFP)
מודדים חום בעיראק(צילום: AFP)
 

מגפת הקורונה גבתה מחיר כבד ברחבי העולם, ומומחים ממליצים למעסיקים לספק לעובדים את הסיוע הנדרש. "אל תשכחו שהרבה אנשים הולכים לחזור לעבודה אחרי שהם איבדו בני משפחה", אומר מרק ווילקנפלד, רופא שמתמחה ברפואה תעסוקתית. "אני חושב שהחברות הגדולות, ואפילו החברות הקטנות, יצטרכו לטפל בנושאים האלה, בגלל שהן רוצות שהעובדים יחזרו בריאים – גם פיזית וגם נפשית".

 

בראון אומר שמקומות העבודה ימשיכו לקרוא לעובדים לרחוץ ידיים לעיתים קרובות, וביסודיות. הניקיון של השולחנות ושאר משטחי העבודה יתבצע לעיתים קרובות יותר. תשומת לב מיוחדת תוקדש לשירותים – מבחינת הניקיון והאינסטלציה, לאור דיווחים שהנגיף יכול להתפשט גם באמצעות צואה. מאמר שפורסם בכתב העת המדעי Lancet המליץ "לא להתעלם מריחות לא נעימים ובלתי מוסברים בשירותים, במטבח או בכיור".

אילוס דיספנסר סבון חיטוי (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

לפי מחקר שנערך לאחרונה בהונג קונג כדי לצמצם את הסיכון מומלץ להוריד את המים באסלה עם הקרש למטה, מכיוון שכל הדחת אסלה עלולה לכלול עד 80,000 רסיסים מזוהמים שיהיו באוויר במשך שעות. במקומות עבודה רבים אין קרש באסלות – מגמה שעשויה להשתנות אחרי משבר הקורונה.

 

אנשים שנמצאים בקבוצות הסיכון – בני 65 ומעלה או מי שסובלים ממחלות רקע – צפויים לחזור למשרדים בשלב מאוחר יותר. "לא כולם יחזרו לעבודה בבת אחת", מעריך הרופא וויקנפלד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך ייראו מקומות העבודה אחרי הקורונה?
צילום: shutterstock
מומלצים