פיצוץ שמימי: הסופרנובה הגדולה אי פעם
הכי חזקה, הכי בהירה: אסטרונומים צפו בהתפוצצות אדירה במרחק 4.6 מיליארד שנות אור - מותו של כוכב שמסתו גדולה פי 100 מהשמש
הפיצוץ השמימי הגדול ביותר: מדענים צפו בסופרנובה הגדולה והבהירה ביותר שנראתה אי פעם, למעשה במותו של כוכב ענק שמסתו גדולה פי 100 מהשמש שלנו ונמצא בגלקסיה רחוקה.
הסופרנובה, ששחררה אנרגיה כפולה פי 2 מהגדולה ביותר שזוהתה עד היום, אירעה במרחק 4.6 מיליארד שנות אור מכדור הארץ, בגלקסיה קטנה יחסית. שנת אור היא המרחק שעובר אור בשנה - 9.5 טריליון ק"מ. ייתכן, אמרו המדענים, כי מדובר בסוג של סופרנובה שעד עתה נהגתה רק בתיאוריה.
סופר נובה היא תופעה אסטרונומית שבה כוכב מאיר בעוצמה רבה מאוד לזמן קצר יחסית. לעתים, התפוצצות כזו פולטת אור רב יותר מאורה של גלקסיה שלמה, אך במשך חודשים ספורים לכל היותר. האסטרונומים צופים באירועי סופרנובה רבים מדי שנה, אולם כמעט כולם אינם נראים לעין הלא-מצוידת.
במקרה זה אמר האסטרופיזיקאי מאט ניקול מאוניברסיטת בירמינגהאם בבריטניה כי ייתכן ששני כוכבים גדולים – שהמסה של כל אחד מהם כפולה בערך פי 50 ממסת השמש – התמזגו ויצרו כוכב ענק בערך אלף שנה לפני הפיצוץ.
הכוכב המאוחד התפוצץ בסופרנובה, ששמה הרשמי הוא SN2016aps, בתוך מעטפת עמוסה מאוד ועשירה במימן. "גילינו שהסופרנובה הייתה כה בהירה בגלל התנגשות עוצמתית בין שפוכת שנפלטה מהפיצוץ ובין מעטפת של גז שהשתחררה מהכוכב כמה שנים לפני כן", אמר ניקול, מוביל המחקר שפורסם השבוע במגזין Nature Astronomy.
כוכבים מתים בדרכים שונות, בתלות בגודל שלהם ובמאפיינים נוספים. כאשר אוזל הדלק הגרעיני בכוכב גדול, שמסתו גדולה ביותר מפי 8 מזו של השמש, הוא מתקרר וליבתו קורסת ומובילה לגלי הדף. אלו גורמים לשכבתו החיצונית להתפוצץ באופן כה חזק כך שהוא נראה בבירור אף יותר מגלקסיות שלמות.
עדו ברגר מאוניברסיטת הרווארד, שהשתתף בכתיבת המחקר, אמר כי "לא רק שהסופרנובה בהירה יותר מכל אחת שראינו, אלא שיש לה גם מאפיינים שהופכים אותה לנדירה בהשוואה להתפוצצויות אחרות של כוכבים ביקום".
המדענים, שצפו בפיצוץ במשך יותר משנתיים עד שפחת לאחוז מרמת בהירותו המקסימלית, אמרו כי ייתכן שמדובר בדוגמה נדירה במיוחד לסופרנובה המכונה PPI (pulsational pair-instability).
פיטר בלנצ'ארד, אף הוא אחד מכותבי המחקר, הסביר כי היא מתרחשת "כאשר כוכבים בעלי מסות גדולות מאוד פולטים חומרים מחוץ לכוכב. התגלית מראה לנו שיש עוד הרבה תופעות מרתקות וחדשות לחקור ביקום".