שתף קטע נבחר

 

אחרי 20 שנה: המדינה תבחן להעניק אות ללחימה בדרום לבנון

לאחר שהופעלו לחצים בנושא במשך שנים, במשרד הבטחון יבחנו להוקיר את החיילים ששירתו ברצועת הביטחון בלבנון מאמצע שנות השמונים ועד שנת 2000. בנט: "הגיע הזמן להכיר במערכה"

 

 

נסיגה מלבנון של צה
חיילים בלבנון(צילום: זום 77)

 

שר הביטחון נפתלי בנט והרמטכ"ל אביב כוכבי, סיכמו היום (חמישי) על הקמת צוות לבחינת הענקת אות מיוחד ללחימה ברצועת הביטחון בלבנון בשנות ה-80 וה-90. האות יוענק למעשה ברובו לאזרחים, ששירתו בעבר ברצועת הביטחון שהוחזקה ע"י ישראל בדרום לבנון במשך חמש עשרה שנים.

 

צה
צה"ל באזור צידון, 1985(צילום: AP)
  

ההחלטה התקבלה אחרי לחצים שהופעלו במשך שנים ע"י לוחמים לשעבר ששירתו באיזור הלבנוני הסמוך לגבול עם ישראל, בטענה שלא זכו להוקרה הראויה. במידה והאות יוענק, הדבר יהווה תקדים מבחינת אורך תקופת לחימה שבגינה מעניקה המדינה אות לחימה למשרתים, בניגוד למלחמות ומבצעים שבגינם חולקו עד היום אותות מערכה, ממלחמת ההתשה, הארוכה ביותר (3 שנים) ועד למלחמת ששת הימים, הקצרה ביותר.

 

רק חלק קטן מאלה שנלחמו אז - בין עשרות למאות בודדות - עדיין משרתים בצה"ל, ומדובר בעיקר קצינים בכירים כמו הרמטכ"ל והאלופים, שבתקופה האמורה שירתו כמ"פים וכמג"דים. לכן, בגלל השיהוי מאז היציאה מדרום לבנון, האות יוענק בטקסים ביחידות המילואים, או בשליחת האות בדואר לצד מכתב הוקרה, לאזרחים שבעבר שירתו ברצועת הביטחון. מקרב הקוראים להעניק את האות, יש רבים שקוראים להעניק אות מערכה גם לחיילים ששירתו ברצועת עזה, עד לפינויה ב-2005.

 

6 (צילום: שאול גולן)
הרמטכ"ל אביב כוכבי(צילום: שאול גולן)
 

מלשכת בנט, ששירת בעצמו כלוחם וכקצין במגלן ברצועת הביטחון, נמסר כי השר עסק בשנים האחרונות בנושא גם במסגרת תפקידיו הקודמים, כאשר קיבל פניות רבות ממשפחות שכולות ומלוחמים לשעבר להכיר בלחימה באופן רשמי כאחת ממלחמות ישראל. בנט אף פנה כאשר כיהן כשר החינוך לרמטכ"ל דאז גדי איזנקוט, ואף העלה את הנושא בקבינט המדיני-ביטחוני מספר פעמים.

 

השר בנט אמר ל-ynet: "הגיע הזמן להכיר במערכה ברצועת הביטחון של לבנון בשנות ה-80 וה-90. דורות של חיילים לחמו שם במוצבים בעומק לבנון. רבים נפלו בקרב, אחרים נפצעו. אנחנו נפעל לתת אות לאותה מלחמה כדי לספר לדור הצעיר את סיפור גבורת הלוחמים וכדי לזכור את הנופלים. כמי ששירת כמפקד בלבנון בתקופה זו, אף איבדתי בלחימה חלק מחבריי לנשק ולחיים. עלינו לזכור ולהנציח את כולם".

 

 

Defense Minister Naftali Bennett  (Photo: Yariv Katz)
שר הביטחון בנט(Photo: Yariv Katz)

בעקבות ההחלטה העקרונית הועלתה דרישה היום להעניק את האות גם לחיילי צד"ל שלחמו נגד חיזבאללה, כתף אל כתף עם צה"ל. "אפילו תקציב זעום להקמת אנדרטה לזכר חללי צד"ל לא קיבלנו מהמדינה", כתב יונתן אלחורי, פעיל למען אנשי צד"ל, "שוב נשכחנו מאחור?"

 

הוועדה שתעסוק בנושא בצה"ל תצטרך להכריע למי יגיע האות, שכן בשל השנים הרבות של שהיית צה"ל ברצועת הביטחון, יהיה מדובר בעשרות אם לא מאות אלפים. אותות מערכה ניתנו בעבר לא רק ללוחמים שלקחו חלק במלחמה, אלא גם לשוטרים, עובדי תעשיות בטחוניות שתרמו ישירות למאמץ המלחמתי תוך כדי הלחימה, אזרחים עובדי צה"ל, לכלל החיילים ששירתו באותה עת, כולל עורפיים ותומכי לחימה, ועוד.  

 

גילה שחברו מהצבא חי אחרי 23 שנה

בתוך כך, בראיון לאולפן ynet הבוקר, סיפר ירדן נויפלד, שלחם גם הוא בדרום לבנון, כיצד גילה בפייסבוק שחברו מהצבא חי אחרי 23 שנה. "לחבר קוראים חגי עובדיה. הוא היה איתי בקורס מ"כים ולאחר מכן נפרדו דרכינו. היה איזשהו אירוע בלבנון כמה חודשים אחר כך ונאמר לי שהוא זה שנהרג. לשמחתי אחר כך הסתבר שזה לא הוא, למרות שבאמת היה בחור שהיה איתנו וכן נהרג", סיפר נויפלד את הסיפור.

 

הלוחם שגילה שחברו לא נפל בלבנון - באיחור של 23 שנים    (צילום: משי בן עמי, ניצן דרור)

הלוחם שגילה שחברו לא נפל בלבנון - באיחור של 23 שנים    (צילום: משי בן עמי, ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"לקח לי זמן לקלוט מה קורה", סיפר נויפלד. "אומרים 'כן מכיר' , 'בן מחזור שלי, היה איתנו' , 'הנה הוא פה'. ואני עוד שואל – 'איך זה קרה? תשלחו לי תמונה שלו, שיהיה לי זיכרון.' ופתאום הוא עולה מולי ואומר לי 'מה, לא ידעת שאי אפשר להרוג תימנים?'.

 

הוא מתכוון להיפגש עם עובדיה בהזדמנות הראשונה שתהיה: "קבענו שניפגש, הוא טוען שמגיעות לי 3 משאלות על העניין הזה, אז אני אנצל אותן".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
היציאה מלבנון
צילום: רויטרס
מומלצים